Εκκλησία Αγία Βαρβάρα Άνδρος

Μέσα στο καταγάλανο, λουσμένο στο φως, Αιγαίο, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με την Κρήτη και την Κύπρο, αποτελούν γεωγραφικά ορόσημα και πολιτιστικά σταυροδρόμια, ήταν πάντα τόποι συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και ένα αμάλγαμα βυζαντινής χριστιανικής παράδοσης και αρχαίων και δυτικών πολιτισμών.

- Advertisement -

Μοναστήρια, εκκλησίες, ιεροί τόποι, που συγχρόνως αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα προσκυνήματα για τους ορθόδοξους χριστιανούς, χτισμένα σε υπέροχες τοποθεσίες, συχνά πάνω σε ερείπια αρχαίων ιερών και ναών, εμπνέουν και προσελκύουν επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο και τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν την Ορθόδοξη ιστορία και κουλτούρα και τα πανάρχαια ήθη και έθιμα του κάθε τόπου, που είναι χτισμένα.

Μονή Αγίας Τριάδας στο χωριό Μεσοχώρι, Κάρπαθος, Ελλάδα

Όλα τα θρησκευτικά και πολιτιστικά αυτά αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα σε ερημικές ή κοσμικές τοποθεσίες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου καθώς και την Κρήτη και την Κύπρο, είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα για επίσκεψη και εξερεύνηση. Υπάρχουν καταγραμμένες διαδρομές, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να βρει άπειρα σημεία ενδιαφέροντος είτε προσέρχεται καθαρά με σκοπό τον Θρησκευτικό ή Προσκυνηματικό τουρισμό, είτε με πιο…. γενικό τουριστικό και εναλλακτικό, ενδιαφέρον.

Διαδρομές γεμάτες από την ιστορία του τόπου, μονοπάτια που οδηγούν σε εκκλησίες και μοναστήρια χτισμένα με μοναδική αρχιτεκτονική, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των ανθρώπων μιας μακρινής εποχής, μουσεία που περιλαμβάνονται στους ναούς και αναδεικνύουν τις συνήθειες των ανθρώπων της εκάστοτε εποχής, όλα αποτελούν ‘σημεία’ εξαιρετικής και επιβλητικής ομορφιάς, ενός τοπίου που ούτως ή άλλως δεν υστερεί χρωμάτων – ήχων – μυρωδιών – εικόνων.

Church Greece
Κυκλάδες – Μικρή άσπρη εκκλησία και καμπαναριό, μια ηλιόλουστη μέρα στην Κέα

Τα περισσότερα από τα μοναστήρια – εκκλησίες – ξωκλήσια είναι αφιερωμένα στην Παναγία και στην Αγία τριάδα και κατά τον εορτασμό τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνοδεύονται από παραδοσιακά πανηγύρια, άρρηκτα δεμένα με τη θρησκευτική ελληνική παράδοση, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, οι οποίοι παράλληλα με την ιστορία θα γνωρίσουν και τις κατά τόπους ιδιαίτερες «γεύσεις».

Όλα αναμένουν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει, να τα περιηγηθεί, να τα απολαύσει! Journeys to Believe in – Greece See the Unseen

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ