Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
31.7 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΚαπέσοβο, Ζαγόρι: Το πέτρινο εντυπωσιακό χωριό του 16ου αιώνα - Ένα μνημείο...

Καπέσοβο, Ζαγόρι: Το πέτρινο εντυπωσιακό χωριό του 16ου αιώνα – Ένα μνημείο της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής

Το Ζαγόρι είναι δημοφιλής προορισμός για ένα city break ή και πολυήμερες διακοπές, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Ωστόσο το φθινόπωρο όπως και ο χειμώνας είναι οι καλύτερες στιγμές για ταξίδι σε κάποιο από τα χωριά του. Ανάμεσα στα πολλά, γνωστά και λιγότερο γνωστά Ζαγοροχώρια, βρίσκεται και το εντυπωσιακό “πέτρινο” Καπέσοβο του 16ου αιώνα ένα πραγματικό “στολίδι” του Ζαγορίου, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, καλοδιατηρημένα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά μέσα σε ορεινό τοπίο με τους βραχώδεις όγκους και το πράσινο να κυριαρχούν γύρω του.

Καπέσοβο, στην πλατεία του χωριού

Ένα πανέμορφο σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψουν όλοι. Το Καπέσοβο, ένα πραγματικό μνημείο της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένο από πέτρα και ήλιο, όπως λένε και οι κάτοικοι, ιδρύθηκε γύρω στον 16ο αιώνα και στην ακμή του είχε εύρωστη αγροτική οικονομία, όμως το εμπόριο ήταν αυτό που έφερε αληθινό πλούτο και φήμη στο χωριό.

- Advertisement -

Κάνουμε ακόμα ένα φθινοπωρινό city break στο Ζαγόρι σε 5 από τα πιο όμορφα χωριά του!

Το χωριό είναι η πατρίδα του Αλέξη Νούτσου, ο οποίος ήταν Γενικός Προεστός Ζαγορίου και Ιωαννίνων, σύμβουλος του Αλή Πασά και μέλος της Φιλικής Εταιρείας αλλά και του Ιωαννούτσου Καραμεσίνη, προεστός του Ζαγορίου.

Γραφικοί δρόμοι στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Κάντε επίσης oδοιπορικό στα μονοπάτια των θεών…Διασχίζοντας το φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο

Κτήρια, Καπέσοβο, Ζαγόρι
Πετρόκτιστο σπίτι στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα ονόματα των κατοίκων του

Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ έχουν αρχαία μικρά ονόματα όπως Πλάτωνας, Κλέαρχος και Θουκυδίδης. Αυτό συμβαίνει από τον 19ο αιώνα αφενός γιατί οι κάτοικοί του ήταν μορφωμένοι με κλασική παιδεία, αφετέρου γιατί έτσι ήθελαν να τονώσουν το φρόνημα και την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε περιοχής.

Το όμορφο Καπέσοβο στο  Ζαγόρι

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του Ζαγοριού. Είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 1793, με μοναδικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της φτιαγμένες από τους περίφημους Καπεσοβίτες ζωγράφους και με σαφείς δυτικές επιρροές. Οι καλλιτέχνες αυτοί ζωγράφισαν πολλούς ναούς ή φορητές εικόνες και χρύσωσαν πολλά τέμπλα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σπίτια στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Ήταν επαγγελματίες ζωγράφοι με μόρφωση και απόλυτο καταμερισμό εργασιών. Τρεις καλλιτεχνικές οικογένειες έδρασαν έως τις αρχές του 19ου αιώνα όταν εμφανίστηκε το επώνυμο Μπογάς για τους Καπεσοβίτες ζωγράφους, από τις μπογιές που χρησιμοποιούσαν!

Παλαιός Παντελεήμονας,Πιερία:Ένας από τους πιο δημοφιλή προορισμούς της Βορείου Ελλάδας

Χαρακτηριστικές εικόνες στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Σε επίπεδο αξίας είναι αν όχι καλύτεροι, σίγουρα εφάμιλλοι με τους διάσημους Χιονιαδίτες. Ξεχωρίζει επίσης η «Πασχάλειος Σχολή» με τις δεκατρείς αίθουσες, που χτίστηκε το 1861 από τους αδελφούς Παύλο και Κωνσταντίνο Πασχάλη.

Πλατεία Καπέσοβο, Ζαγόρι

Από το χωριό αρχίζει παρακλάδι της χαράδρας του Βίκου που ονομάζεται Μεζαριά και η οποία χωρίζει το Καπέσοβο από το απέναντι γειτονικό χωριό, το Βραδέτο. Στην κοίτη της Μεζαριάς, υπάρχουν δυο πέτρινα θολωτά γεφύρια που οδηγούν στην πέτρινη καλντεριμωτή σκάλα (Σκάλα του Βραδέτου), με διαδοχικά πέταλα που καταλήγουν στο χωριό Βραδέτο.

Στην περιοχή της Γαρδίτσας σώζονται ερείπια οχύρωσης που ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το ξωκλήσι των Ταξιαρχών (1770).

Καπέσοβο, Ζαγόρι

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,382 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ