Καρύταινα χωριό ορεινής Αρκαδίας

Ένα από τα πιο όμορφα μεσαιωνικά ελληνικά χωριά που αξίζει να γνωρίσετε και να επισκεφτείτε. Η Καρύταινα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της ορεινής Αρκαδίας και είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου αποτελώντας το «Τολέδο της Ελλάδας» αλλά και ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή, που ύμνησε ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης.

Το ιστορικό ορεινό χωριό απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη, 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 17 από τη Στεμνίτσα και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων. Ξεχωρίζει για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που οφείλεται κυρίως στα παραδοσιακά σπίτια, το κάστρο και τις βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί μάλιστα ως παραδοσιακός οικισμός.

Καρύταινα Τολέδο της Ελλάδας

Το Τολέδο της Ελλάδας…

Ο Νίκος Καζαντζάκης την είχε χαρακτηρίσει ως “Τολέδο της Ελλάδας“, και όχι άδικα… Η αξία της μεγάλη, τόσο ιστορική όσο πολιτιστική και οικονομική, αφού απεικονιζόταν στη μία πλευρά του πεντοχίλιαρου, και πιο συγκεκριμένα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού που δεν είναι άλλο από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι μήκους 50 μ. με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Ευκαιρία να κάνετε και μια στάση στο άγνωστο Μουλάτσι, ένα παραμυθένιο χωριουδάκι που λίγοι το γνωρίζουν και είναι προστατευόμενος οικισμός 

Καρύταινα
Καρύταινα

Ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς, αξίζει να την επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία. Τα λιθόκτιστα δρομάκια, τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα βυζαντινά εκκλησάκια είναι το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού. Εάν είστε πιο δραστήριος τύπος και σας αρέσει η περιπέτεια πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ στον Αλφειό και τον Λούσιο. Αναζητήστε προσεγμένους ξενώνες στην περιοχή για τη διαμονή σας.

Καρύταινα ορεινό χωριό Αρκαδίας

Τα αξιοθέατα της Καρύταινας

Το κύριο και πιο γνωστό αξιοθέατο της Καρύταινας είναι το κάστρο της το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Το μήκος του ξεπερνά τα 110 μέτρα και το πλάτος του τα 40 μέτρα. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα 2. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χρίστηκε τον 13ο αιώνα με εξαίρετες και σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες.

Διαβάστε ακόμα:  7 όμορφα και άγνωστα χωριά του Ταΰγετου μέσα στη φύση που αξίζει να επισκεφτείτε
παλαιό γεφύρι στην Καρύταινα

Γνωστή είναι και η Εκκλησία της Παναγιάς στο κάστρο που αποτελεί κτίσμα του και 11ου με 12ο αιώνα. Αν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να δείτε και να φωτογραφίσετε, κοντά στην Καρύταινα, τα δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας. Η Καρύταινα έχει εντυπωσιακή εικόνα όταν την αντικρίζει ο επισκέπτης από μακριά αλλά και μια φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά οικήματα που σε ταξιδεύει στο χρόνο.

Πέτρινα σπίτια στην Καρύταινα

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την κοντινή Βυτίνα για να περπατήσετε στον «δρόμο της αγάπης», το παραμυθένιο μονοπάτι που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ορεινή Αρκαδία: Υπέροχο φυσικό περιβάλλον!

Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον να κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν σχεδόν εντελώς ορεινό νοµό (εκτός από την Κυνουρία- παραθαλάσσια περιοχή), µε πολλά ορεινά χωριά. Τα δηµοφιλέστερα χωριά του είναι, εκτός από την Καρύταινα, η Δηµητσάνα, το στολίδι του Μοριά, και η Στεµνίτσα, ο θησαυρός του Μαινάλου, ενώ το ίδιο εντυπωσιακά είναι τα Βυτίνα, Καστάνιτσα, Βαλτεσινίκο, Αλωστίναινα, Πιάνα, Βλαχοράφτη, Κάψια, Κοσµάς, Πραστός και Λαγκάδια.

Δείτε και 5 υπέροχες επιλογές διαμονής σε 5 από τα όμορφα χωριά της!

Το κάθε χωριό έχει κάτι το ξεχωριστό που σε περιµένει να το εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει αυξηµένη τουριστική δραστηριότητα.

Ορεινή Αρκαδία

H Ορεινή Αρκαδία είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισµός που αξίζει κανείς να επιλέξει αρχικά για την κοντινή της απόσταση από την Αθήνα (159 χλµ), αλλά και για τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται να δείτε τόση φυσική οµορφιά µέσα σε µερικές µόλις ηµέρες.

Το σίγουρο είναι ότι θα φύγετε πλουσιότεροι από εµπειρίες, χορτασµένοι λόγω της υπέροχης κουζίνας της, και θα αισθανθείτε «γεµάτοι» από λογιών λογιών δραστηριότητες ενώ δεν λείπουν και τα extreme σπορ για τους πιο τολµηρούς.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ