Όλοι τα έχουμε ακούσει και όλοι νιώθουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας ώστε να τον κρατήσουμε στη ζωή. Κι όμως, αυτά τα κόλπα επιβίωσης, είναι ικανά από μόνα τους να αποβούν μοιραία για τη ζωή κάποιου. Γι’ αυτό, προσέξτε καλά πριν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο σε ώρα ανάγκης.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα σταματήσεις να ταλαιπωρείσαι από τις ουρές στα γνωστά αξιοθέατα

ΜΥΘΟΣ: “ΠΑΙΞ’ ΤΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ” ΕΑΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΑΡΚΟΥΔΑ.
Αλήθεια: Εάν βρίσκεστε μόνος σας στο δάσος (πράγμα που δεν σας συστήνουμε) και δείτε κάποια αρκούδα, η γενική συμβουλή είναι να υποχωρήσετε αργά αργά. Εάν τη δείτε σε περιορισμένο χώρο, όπως είναι κάποια αυλή ή χώρος στον οποίο έχετε κατασκηνώσει, βάλτε τις φωνές και κουνήστε τα χέρια και τα πόδια σας για να φοβηθεί.

Σε περίπτωση όμως επίθεσης, η στρατηγική που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την ίδια την αρκούδα και το είδος της επίθεσης. Μην κάνετε ποτέ τον πεθαμένο εάν σας επιτεθεί αρκούδα, σε κάθε περίπτωση αμυνθείτε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρκούδα επιτίθεται για να προστατεύσει τα μικρά της ή τον εαυτό της. Εάν συμβαίνει αυτό, στην αρχή θα σας προειδοποιήσει κάνοντας θόρυβο. Απομακρυνθείτε αργά. Εάν η αρκούδα έρθει σε επαφή παραμείνετε ακίνητος μπρούμυτα με τα χέρια σας πάνω στο λαιμό σας. Στην απίθανη περίπτωση που σας επιτεθεί απροειδοποίητα, παλέψτε με όλες σας τις δυνάμεις.

ΜΥΘΟΣ: ΕΑΝ ΧΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΡΟΦΗ
Αλήθεια: Καμία σχέση. Μπορείτε να επιβιώσετε μέχρι και έξι εβδομάδες χωρίς τροφή. Το ακριβές χρονικό διάστημα δεν μπορεί να προσδιοριστεί φυσικά καθώς εξαρτάται από το πόσο είχατε φάει προηγούμενως καθώς και την κατάσταση της υγείας σας. Η εύρεση πόσιμου νερού και το καταφύγιο είναι πολύ πιο σημαντικά από την τροφή.

ΜΥΘΟΣ: ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΤΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ


Αλήθεια: Εάν έχετε την ανάλογη πείρα για να επιλέξετε το μοναδικό είδος κάκτου από το οποίο μπορείτε να πιείτε χωρίς να κινδυνεύετε, μπορεί και να σωθείτε. Τις περισσότερες φορές όμως, το υγρό του κάκτου που θα βρείτε θα σας αρρωστήσει και θα σας προκαλέσει εμετό με τον οποίο θα χάσετε επιπλέον υγρά τα οποία σας είναι απαραίτητα.

ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΒΡΥΑ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
Αλήθεια: Τα βρύα φυτρώνουν σε όλες τις πλευρές του δέντρου ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μην προσπαθήσετε να προσανατολιστείτε βάσει αυτής της λανθασμένης πληροφορίας.

ΜΥΘΟΣ: ΕΑΝ ΤΟ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΦΟΒΑ
Αλήθεια: Τα πουλιά και οι σκίουροι μπορούν να φάνε συγκεκριμένους καρπούς και μανιτάρια τα οποία είναι δηλητηριώδη για τον άνθρωπο.

ΜΥΘΟΣ: ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ, ΚΑΝΤΕ ΤΟΥ ΕΝΤΡΙΒΕΣ Η ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΣΕ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ
Αλήθεια: Εάν κάνετε εντριβές σε κάποιον που έχει πάθει ενδεχομένως κρυοπαγήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληγώσετε το ήδη ταλαιπωρημένο δέρμα του. Το να τον βάλετε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό μπορεί να του προκαλέσει σοκ. Για να βοηθήσετε ένα άτομο που έχει πάθει υποθερμία και κρυοπαγήματα θα πρέπει να τον βοηθήσετε να ζεσταθεί σιγά σιγά, κατά προτίμηση με κουβέρτες και θερμοφόρες που θα τοποθετήσετε κάτω από τις μασχάλες του.

ΜΥΘΟΣ: ΕΑΝ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ, ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΜΙΑ ΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ


Αλήθεια: Είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρετε να δώσετε μπουνιά στη μύτη ενός καρχαρία που κινείται. Στη σπάνια αυτή περίπτωση που σας επιτεθεί καρχαρίας, προσπαθήστε να βάλετε ανάμεσα σε εσάς και σε εκείνον ένα σταθερό αντικείμενο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να τον τραυματίσετε στα μάτια ή στα βράγχια.

ΜΥΘΟΣ: ΕΑΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΗ
Αλήθεια: Το να παρασυρθείτε από κάποιο ρεύμα μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό. Ωστόσο το να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή για να σωθείτε λειτουργεί μόνο εάν το ρεύμα σας σπρώχνει προς τα μέσα. Θα πρέπει να ξέρετε όμως ότι τα περισσότερα ρεύματα κάνουν ένα είδος γωνίας κι εσείς θα πρέπει να προσπαθείτε να παραμείνετε παράλληλα με την ακτή και να κολυμπάτε κάθετα προς τη φορά του ρεύματος όσο μπορείτε, σε μια γωνία μακριά από το ρεύμα και προς την ακτή, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανογραφική Ένωση. Προσπαθήστε να καταλάβετε προς ποια κατεύθυνση είναι ευκολότερο να κολυμπήσετε. Και μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να εξαντλήσετε τις δυνάμεις σας. Εάν δεν αντέχετε να κολυμπάτε άλλο ακολουθήστε το ρεύμα μέχρι να μπορέσετε.

Διαβάστε ακόμα: 10 tips για να καταλάβεις αν σου έχουν χακάρει το κινητό

ΜΥΘΟΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ
Αλήθεια: Η καλύτερη προφύλαξη εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν. Όταν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, τότε θα πρέπει να προφυλαχθείτε από τον ήλιο. Αλλά σε διαφορετικές συνθήκες χρειάζεστε οπωσδήποτε έναν τρόπο για να προφυλαχθείτε από την υγρασία και το κρύο του εδάφους για να μην πάθετε υποθερμία.

Πηγή: msn.com

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ