Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
25.8 C
Athens
ΑρχικήTravel TipsΚι όμως, το ότι δεν συντρίβονται εν πτήσει τα αεροπλάνα οφείλεται στα......

Κι όμως, το ότι δεν συντρίβονται εν πτήσει τα αεροπλάνα οφείλεται στα… παράθυρά τους! (Photos)

Την ώρα που πολλοί επιβάτες παραείναι φοβισμένοι, ή ακόμα και ναρκωμένοι, για να το παρατηρήσουν, τα παράθυρα των αεροπλάνων έχουν πάντα στρογγυλοποιημένες άκρες.

Τα παράθυρα των σπιτιών μας είναι όμως ορθογώνια, όπως συνήθως και τα παράθυρα των αυτοκινήτων (και σίγουρα γωνιώδη), γιατί λοιπόν τα αεροσκάφη δεν ακολουθούν αυτό το μοτίβο;

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Tips για να μην φοβάσαι πια τα αεροπλάνα

 

Οι λόγοι δεν είναι φυσικά αισθητικοί. Τα αεροπλάνα είχαν εξάλλου άλλοτε τετραγωνισμένα παράθυρα. Και γι’ αυτό ακριβώς κατέληγαν να συντρίβονται!

Όσο τα επιβατηγά αεροσκάφη γίνονταν ολοένα πιο γρήγορα και μεγάλα εκεί στη δεκαετία του 1950, δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο να αποσυντίθενται ουσιαστικά στον αέρα. Δύο από αυτά, αμφότερα μοντέλα de Havilland Comet, ένα από Ρώμη για Λονδίνο και ένα από Λονδίνο για Γιοχάνεσμπουργκ, κατέπεσαν με διαφορά λίγων μηνών το 1954 και σκότωσαν 56 ανθρώπους.

tskkgsrgrgdhdfyjytyg3

Ήταν οι μοιραίες πτήσεις που θα άλλαζαν την ιστορία των εμπορικών πτήσεων. Ο ενδελεχής έλεγχος βρήκε το ψεγάδι του συστήματος που και στα δυο δυστυχήματα δεν ήταν άλλο από τις τετραγωνισμένες γωνίες των παραθύρων, οι οποίες υφίσταντο όλη την πίεση της καμπίνας και έσπαζαν πολλές φορές πάνω στον αέρα.

Οι σχετικές Αρχές πήραν το πράγμα στα σοβαρά και βρήκαν ότι ακόμα και το 70% της συνολικής πίεσης που δεχόταν το αεροπλάνο στον αέρα συγκεντρωνόταν στις αιχμηρές γωνίες των παραθύρων. Τα κυκλικά παράθυρα μπορούσαν να διασπείρουν την πίεση πιο ομοιόμορφα στην επιφάνειά τους και στα δοκιμαστικά αποδείχτηκε ότι μπορούσαν να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες πτήσης χωρίς παρατράγουδα.

tskkgsrgrgdhdfyjytyg2

Κι έτσι έγιναν το νέο πρότυπο της επιβατικής αεροπορίας. Σε κάθε παράθυρο που βλέπουμε μάλιστα σήμερα υπάρχουν τρία τζάμια: το εξωτερικό υποβαστάζει το βάρος της πίεσης, το ενδιάμεσο λειτουργεί ως εφεδρικό σε περίπτωση που θρυμματιστεί το εξωτερικό (πράγμα σπάνιο στις μέρες μας) και το τρίτο, το εσωτερικό, είναι για να παίζει ο επιβάτης αγγίζοντας και λερώνοντάς το με την καρδιά του.

Διαβάστε ακόμα: Tips για να μην (ξανα)χάσεις ποτέ την πτήση σου

 

Όσο γι’ αυτή τη μικρή τρυπούλα (φυσαλίδα) που βλέπουμε στο κάτω μέρος του παραθύρου, είναι εκεί ώστε να διασφαλίζει ότι το εξωτερικό τζάμι είναι αυτό που θα δεχτεί την πίεση του αέρα, αφήνοντας το εφεδρικό ενδιάμεσο τζάμι γι’ αυτό ακριβώς που υπάρχει: την περίπτωση έκτακτης ανάγκης!

tskkgsrgrgdhdfyjytyg1

Λύθηκε το μυστήριο…

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,571 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ