Κολοσσαίο

Ας μιλήσουμε για μια από τις πιο όμορφες και μοναδικές πόλεις του κόσμου, τη Ρώμη. Αυτή η υπέροχη πόλη βρίθει τέχνης κι αρχιτεκτονικής, ενώ σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα ιστορικό κτίριο και κάτι που αξίζει να δείτε.

Επίσης, ανακαλύψτε τις καλύτερες πιτσαρίες στη Ρώμη!

Η ιταλική πρωτεύουσα φιλοξενεί το εντυπωσιακότερο μνημείο της αρχαίας Ρώμης, το Κολοσσαίο. Σίγουρα έχετε ακούσει για τους μονομάχους, για αυτό το υπέροχο κτίριο και ίσως γνωρίζετε και κάποια πράγματα για την ιστορία του.

Εμείς έχουμε φτιάξει μια λίστα με 9 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για το Κολοσσαίο, που ίσως σας κάνουν να βάλετε τη Ρώμη στη λίστα σας, αν δε βρίσκεται ήδη.

Για να αποφύγετε τις ουρές, σας συμβουλεύουμε να κλείσετε εισιτήρια στην επίσημη ιστοσελίδα του μνημείου αρκετές μέρες ή εβδομάδες πριν το επισκεφτείτε.

Το εισιτήριο περιλαμβάνει, συνήθως, επίσκεψη στο Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Παλατίνο και το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι 16 ευρώ ενώ για τους ανηλίκους η είσοδος είναι δωρεάν.

Το όνομά του

Είναι γνωστό ως Κολοσσαίο, Colosseum/Coliseum και στα ιταλικά Colosseo. Η αρχική του ονομασία, ωστόσο, ήταν Φλαβιο Αμφιθέατρο (Amphitheatrum Flavium). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στον κόσμο. Φημολογείται ότι το όνομα «Κολοσσαίο» το πήρε τον 8ο αιώνα μ.Χ., από τον κολοσσό του Νέρωνα.

Ποιος το έχτισε;

Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε το 72 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Βεσπασιανό και ολοκληρώθηκε από το γιο του Τίτο το 80 μ.Χ. Κάποιες τροποποιήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Δομιτιανού από το 81 μέχρι το 96 μ.Χ.

Το υλικό του

Το Κολοσσαίο είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα και περισσότερους από 700.000 τόνους πέτρας. Το μνημείο είχε ακόμα και στέγαστρο (velarium), ένα κάλυμμα που απλωνόταν πάνω από την πιο υπερυψωμένη περιοχή θέσεων για να προσφέρει σκιά.

Το μέγεθός του

Αν θεωρείτε ότι το Κολοσσαίο δεν είναι και τόσο μεγάλο, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Έχει μήκος 189 μέτρα και 156 μέτρα φάρδος.

Πόσα άτομα χωράει

Το Κολοσσαίο έχει πρακτικό τρόπο σχεδίασης, κι αποτελείται από 80 θολωτές εισόδους που επέτρεπαν την είσοδο σε 50.000 θεατές!

Ποια ήταν η χρήση του

Ο Αυτοκράτορας Βεσπασιανός χρησιμοποιούσε το μνημείο για να αυξάνει τη φήμη του, φιλοξενώντας καθημερινούς θανατηφόρους αγώνες με ελεύθερη είσοδο μεταξύ μονομάχων ή μονομάχων και άγριων ζώων. Είχε δύο πύλες, αυτήν της “ζώσης σαρκός” από την οποία οι μονομάχοι εισέρχονταν, και τη “νεκρική πύλη” από όπου απομακρύνονταν οι νεκροί από κάθε μάχη. Οι αγώνες διεξάγονταν για την τέρψη του κοινού. Οι πρώτοι αγώνες έλαβαν χώρα το 80 μ.Χ. από τον Τίτο και διήρκεσαν 100 μέρες. Κάποιες φορές στο κοινό προσφερόταν και δωρεάν φαγητό.

Οι μονομάχοι

Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, δούλοι ή καταδικασμένοι εγκληματίες. Ήταν αρσενικού και θηλυκού γένους. Ζώα και άνθρωποι κρατούνταν σε υπόγεια δωμάτια πριν βγουν στην αρένα της μάχης. Πλούσιοι, φτωχοί και ο ίδιος ο αυτοκράτορας παρακολουθούσαν τους αγώνες και σε μια μέρα θανατώνονταν περίπου 10.000 ζώα. Όταν το έδαφος γέμιζε με αίμα, γινόταν διακοπή της “παράστασης” και το κάλυπταν με νέα στρώση άμμου.

Ένα μνημείο-σύμβολο

Το Κολοσσαίο, που αποτελούσε το σκηνικό για αναρίθμητες μάχες μεταξύ ανθρώπων και ζώων που οδηγούνταν στο θάνατο, σήμερα είναι σύμβολο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα κατά της θανατικής ποινής. Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος στον κόσμο σώζεται από θανατική ποινή ή όταν η νομοθεσία σε κάποια χώρα της γης την απαγορεύει, το μνημείο φωταγωγείται.

Το δημοφιλέστερο μνημείο της Ιταλίας

Το Κολοσσαίο είναι πρώτο στην κατάταξη με τα μνημεία ολόκληρης της Ιταλίας, αφού υποδέχεται κατά μέσο όρο 6 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Και όχι άδικα, αφού τόσο η ιστορία όσο και η μεγαλοπρέπεια της κατασκευής του το κάνουν μοναδικό στον κόσμο.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ