Κόφτης στα SMS μετακινήσεων

Να ξεχάσουμε το Πάσχα χωρίς περιορισμούς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Alpha 98,9 στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο

«Δεν θα κάνουμε Πάσχα. Με τη μείωση των εμβολίων και αυτόν τον αριθμό των εμβολιασμών, πώς θα κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα; Η χαλάρωση θα είναι να παραγγείλουμε ένα αρνί ή να ψήσουμε με την οικογένεια στη βεράντα και να καθίσουμε να το φάμε ακούγοντας μουσική», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Σχολιάζοντας τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, η κ. Παγώνη είπε:

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μπορεί οι γιατροί να είχαν εμβολιαστεί. Όταν εμβολιάζεσαι την πρώτη δόση, ξεκινάς να αναπτύσσεις το 50% των αντισωμάτων 14 ημέρες μετά. Την 21η μέρα κάνεις τη δεύτερη δόση. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν πολύ λιγότερα αντισώματα. Περίπου 15-17 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, μπορείς να φθάσεις στη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη».

Στην ερώτηση αν το σύστημα υγείας είναι έτοιμο για την αωτιμετώπιση ενός τρίτου κύματος, η κ. Παγώνη είπε:  «Στις πανδημίες πάντα υπάρχει τρίτο κύμα. Στόχος είναι να το περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Επειδή έχουμε το ιστορικό της Θεσσαλονίκης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να αξιολογούμε κάθε μέρα τα στοιχεία (νοσηλευόμενοι, ΜΕΘ, κρούσματα,θάνατοι), να προσέχουμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να γίνονται πολλά τεστ για να γίνεται ιχνηλάτηση και να περιορίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων».

«Περισσότερο φως στο τούνελ εμείς θα δούμε από Σεπτέμβρη, αν γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει και προχωρήσει ο σχεδιασμός», είπε και προέβλεψε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την εστίαση και τον τουρισμό.

Συνεχίζοντας είπε ότι ένα ολικό lockdown «πάντα θα υπάρχει στο τραπέζι». Από τι θα εξαρτηθεί; «Οι παράμετροι που θα έχουμε για μια εβδομάδα. Αν έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα, αν έχουν καλυφθεί οι ΜΕΘ, τότε στο τραπέζι θα μπουν πολλά πράγματα. Γι’ αυτό λέω, πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να γίνεται ιχνηλάτηση».

Σχολιάζοντας τις ουρές έξω από καταστήματα, είπε: «Δεν είχαμε να φορέσουμε τίποτα σπίτι μας και βγήκαμε όλοι να ψωνίσουμε;».

Ξεκαθάρισε ότι αν δεν δει τη μελέτη της τρίτης φάσης για το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, η ίδια δεν θα έκανε κανένα από τα δύο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που σε συνέντευξη του εχθες στον Νίκο Χατζηνικολάου σε γενικές γραμμές είπε ότι στο τραπέζι υπάρχει και γενικό lockdown και «Τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά»

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε: «Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ’ όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μία αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μία ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα».

Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «ναι, και ίσως όχι με αυτή την σειρά», καθώς όπως είπε η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά.  

Ειδικότερα, για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, κι αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο- Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα». \

Σχετικά με την εκκλησία ανέφερε ότι «υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία με την ηγεσία της εκκλησίας και πραγματικά σε όλη αυτή τη διαδρομή όλους αυτούς τους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις στη λογική του να μπορέσει να διαφυλάξει την ανθρώπινη υγεία και τη δημόσια υγεία».

Τέλος για το Πάσχα είπε ότι  δεν θα κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του Ιανουαρίου εξετάστηκαν έκτακτα μέτρα και η Αττική πήγαινε ολοταχώς για σκληρό lockdown

Φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά για την Αττική σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς τα νέα στοιχεία των επιδημιολόγων από την χθεσινή ημέρα βάζουν εκ νέου την Αττική στο κόκκινο και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σκληρό lockdown και νέα μέτρα!

Συναγερμός για την Αττική

Μετά από δύο εβδομάδες σχετικής σταθεροποίησης των κρουσμάτων, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης σήμαναν και πάλι συναγερμό στις Αρχές της χώρας, ειδικά μάλιστα όταν ο μεταλλαγμένος κορονοϊός και πιο μεταδοτικός έχει ήδη προσβάλλει 200 άτομα στην Ελλάδασύμφωνα με το Open.

Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά από νέα μέτρα, ίσως πιο αυστηρά, ειδικά και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί μάλιστα της επιτροπής του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό μετά και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν νέα αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι και η Αττική.about:blank

Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορονοϊό στη Μόσχα και από την άλλη κίνδυνος για νέο lockdown στη Γαλλία!

Lockdown Αττική

Ωστόσο, πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει με τους συνωστισμούς στους δρόμους και στα καταστήματα, ενώ ο καθυστερημένος εμβολιασμός δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Η κατάσταση, μάλιστα, για τις «κόκκινες» περιοχές εξετάστηκε σε σύσκεψη την Τρίτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν μέτρα ακόμα και την Παρασκευή σε περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο και όπου έχει καταγραφεί συνωστισμός τις τελευταίες μέρες.

Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας τότε στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης.

Νέα μέτρα Αττική

«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.Volotea: Προσφορές σε πτήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού από μόλις 9€!

«Βόμβα» Γώγου – Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα

«Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια αν τα πράγματα χειροτερέψουν», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά στην Αττική ο κ. Γώγος είπε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα».

Και συνέχισε: «Όπως ξέρετε ο ιός είναι εδώ, υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Χθες, Τρίτη, είχαμε λίγες παραπάνω εισαγωγές, εξακολουθούμε να έχουμε 1.500 νοσηλευόμενους».

Επανερχόμενος στο θέμα αλλαγής των αποφάσεων ή της λήψης νέων μέτρων το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας είπε ότι «στο τραπέζι υπάρχουν πάντα όλα, όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Γι’ αυτό και άλλαξε το σύστημα για να έχουμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων κ.ά.

Ενώ τα αυστηρά μέτρα για το Πάσχα εξετάζονταν ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου υποστηρίζοντας οι ειδικοί ήδη ότι θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα – Κοινωνική αποστασιοποίηση για έναν χρόνο ακόμα

Πάσχα με μέτρα

Φαίνεται πως Πάσχα θα κάνουμε με μέτρα, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να ισχύουν για τουλάχιστον άλλο ένα έτος!Κορονοϊός: Nέα μέτρα έρχονται στη Θεσσαλονίκη – Κλειστά σχολεία και νυχτερινή απαγόρευση!

Αυτό τουλάχιστον επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κ. Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, λέγοντας συγκεκριμένα πως θα υπάρχουν και το Πάσχα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

Βρετανός επιδημιολόγος κάνει λόγο για κοινωνική αποστασιοποίηση ενός έτους

Ο καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας Covid Symptom Tracker, Tim Spector, τόνισε ότι η έξοδος από τη πανδημία πιθανόν να γίνει με αργά βήματα και δεν θα είναι απότομη.

πάσχα με lockdown και μέτρα

Ο ίδιος είπε πως θα περάσουμε σε σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι, η οποία ωστόσο θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλο έναν χρόνο με χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων, εστίες μόλυνσης που θα επανέρχονται, και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για τουλάχιστον 1 έτος ακόμα.

“Ταξίδια εκδίκησης”: Τι είναι η νέα τάση στον τουρισμό στη μετά κορονοϊού εποχή;

“Οι άνθρωποι, είπε, δεν θα επιστρέψουν αμέσως στις προηγούμενες πρακτικές τους, και πολλοί πιθανόν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και λίγοι θα μετακινούνται. Στα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον, θα βλέπουμε τον ιό να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται και πάλι, όπως ξεσπά κάθε χρόνο μια βαριά γρίπη“, δήλωσε.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ