Κόσιτσε Σλοβακία

Το Κόσιτσε (Košice) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας μετά την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χόρναντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας σε υψόμετρο 208 μέτρων ενώ είναι το κυριότερο διοικητικό, βιομηχανικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της ανατολικής Σλοβακίας. Το 2013, μαζί με τη Μασσαλία στη Γαλλία, ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το Κόσιτσε είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Σλοβακίας και έχει πλούσιο και σημαντικό παρελθόν. Η πρώτη γραπτή αναφορά της ύπαρξης ενός οικισμού στη θέση της σημερινής πόλης ανάγεται στο 1230. Η ίδια η πόλη, θεμελιώθηκε μετά το 1243 από Γερμανούς αποίκους από την Κάτω Σαξονία μαζί με τοπικούς σλαβικούς πληθυσμούς οι οποίοι ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην περιοχή. Αναπτύχθηκε γρήγορα και μέσω μιας σειράς εμπορικών και άλλων προνομίων έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του βασιλείου της Ουγγαρίας. Μάλιστα, το Κόσιτσε θεωρείται η πρώτη πόλη στην Ευρώπη η οποία απέκτησε δικό της θυρεό που χορηγήθηκε το 1369 από τον βασιλιά Λουδοβίκο Α’ της Ουγγαρίας.

Πανοραμική άποψη της πόλης

Μετά από μια περίοδο οικονομικής άνθησης και ευημερίας κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, η πόλη αντιμετωπίζει τις πρώτες επιθέσεις των Οθωμανών στα μέσα του 16ου αιώνα ενώ ο 17ος χαρακτηρίζεται από τις θρησκευτικές διαμάχες της Μεταρρύθμισης και Αντιμεταρρύθμισης. Την περίοδο αυτή, γίνεται ντε φάκτο η πρωτεύουσα της Άνω Ουγγαρίας (που περιελάμβανε την σημερινή ανατολική Σλοβακία και τμήμα της ΒΑ Ουγγαρίας). Τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα γίνεται κέντρο της εξέγερσης εναντίον των Αψβούργων υπό την ηγεσία του Φραγκίσκου Ράκοζι.

Τους επόμενους δύο αιώνες (18ο και 19ο) η πόλη γνωρίζει ιδιαίτερη πνευματική άνθιση καθώς πολλά μέλη της αριστοκρατίας εγκαθίστανται σ’ αυτή, δίνοντας έτσι ώθηση στις τέχνες, το θέατρο και την πολιτιστική κίνηση. Ταυτόχρονα, χτίζονται νέα κτίρια επηρεασμένα από το Μπαρόκ και το Νεοκλασσικισμό.

Στο ιστορικό κέντρο

Το 1918, μετά τη διάλυση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, το Κόσιτσε πέρασε υπό την εδαφική κυριαρχία της τότε νεοδημιουργηθείσας Τσεχοσλοβακίας. Το 1938 ξαναπέρασε στην ουγγρική κυριαρχία για να επιστρέψει εκ νέου το 1945 στην Τσεχοσλοβακία. Από από το 1993 μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας ανήκει πλέον στη Σλοβακική Δημοκρατία.

Κτήρια στο κέντρο της πόλης

Τι να κάνετε στο Κόσιτσε

1.Να δείτε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Κόσιτσε και το παρεκκλήσι του Αγ. Μιχαήλ

Στο κέντρο της πόλης είναι και τα περισσότερα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται μέσα ή γύρω από το κεντρικό δρόμο (Hlavná ulica). Το κυρίαρχο μνημείο της πόλης είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Σλοβακίας, ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Ελισάβετ γοτθικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα. Εκτός από τον καθεδρικό υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγ. Μιχαήλ, ο πύργος του Αγ. Ουρβανού και το νεο-μπαρόκ Κρατικό Θέατρο στο κέντρο της πόλης.Υπάρχουν άλλα μνημεία και κτίρια μεγάλης πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως το παλιό Δημαρχείο, το Παλιό Πανεπιστήμιο, το Παλάτι του Καπετάνιου, η πλατεία της Απελευθέρωσης, καθώς και πολλές γκαλερί (η Ανατολή της Σλοβακίας) και μουσεία (το Ανατολικό Μουσείο της Σλοβακίας).

Μπορείτε να ανεβείτε στον τρούλο για να απολαύσετε τη θέα στην πόλη (το εισιτήριο κοστίζει περίπου 2 ευρώ), ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Κόσιτσε. Τις Κυριακές γίνονται λειτουργίες με χορωδίες στα λατινικά.

Ο Καθεδρικός Ναός
Το παρεκκλήσι του Αγίου Μιαήλ

2.Να περπατήσετε στην πόλη

Ό,τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Κόσιτσε βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα και μπορείτε να κάνετε τα πάντα περπατώντας.

Η πόλη έχει ουγγρική επιρροή , καθώς ήταν μέρος αυτής της αυτοκρατορίας έως ότου έγινε μέρος της παλιάς Τσεχοσλοβακίας το 1918. Στη συνέχεια καταλήφθηκε εκ νέου από την Ουγγαρία από το 1938 έως το 1945. Μετά από αυτό, οι κομμουνιστές εγκατέλειψαν ένα σημαντικό τμήμα αυτής της πόλης. Αν και ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 200.000 κατοίκους, ο ιστορικός πυρήνας είναι μάλλον μικρός και μόνο μια μέρα θα αρκούσε για να τον επισκεφτείτε .

Να περιπλανηθεί κανείς στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, είναι ίσως το πιο ωραίο πράγμα που μπορεί να κάνει στην πόλη.
Εκτός από τα σημαντικά μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στο Κόσιτσε, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να περπατήσετε πέρα ​​από το κεντρικό πάρκο και τα γύρω κτίρια.

Μέσα στον ιστορικό πυρήνα υπάρχουν γοητευτικοί δρόμοι, με καμπύλες, καμάρες και χαμηλά σπίτια βαμμένα σε ανοιχτά χρώματα . Μερικά από αυτά στεγάζουν όμορφα μπαρ ή παμπ όπου μπορείτε να πιείτε μια μπύρα.

3.Το κεντρικό πάρκο (Hlavná), το κέντρο των αξιοθέατων του Κόσιτσε

Σας συνιστούμε να ξεκινήσετε από το κέντρο της πόλης και το Hlavna είναι ο κύριος δρόμος και ο άξονας ζωής της πόλης. Εκτός αυτού, τα περισσότερα μέρη για επίσκεψη στο Κόσιτσε είναι κοντά με τα πόδια από εδώ.

Γύρω του υπάρχουν τα καλύτερα της πόλης: ένα μείγμα από γοτθικά κτίρια του 12ου αιώνα με κάποιο αρ νουβό από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο να ξέρετε, ότι η εικόνα της πόλης σίγουρα αλλάζει ανάλογα με την εποχή την οποία θα επισκεφτείτε την πόλη.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, το κέντρο είναι γεμάτο χρώματα, πολλά μπαρ και καφετέριες βγάζουν τα τραπέζια τους έξω και υπάρχουν πολλές μικρές βεράντες όπου μπορείτε να πιείτε ωραία μπύρα σε καλές τιμές. Ωστόσο, αν επισκεφτείτε την πόλη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα , η αστική θέα θα είναι λίγο διαφορετική λόγω του κρύου καιρού (αν και μια ωραία φθηνή μπύρα είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο).

Εδώ βρίσκεται ο επιβλητικός καθεδρικός ναός, και το κρατικό θέατρο .

4.Κρατικό Θέατρο

Το Κρατικό Θέατρο είναι επιβλητικό στο κεντρικό πάρκο, δίπλα στον καθεδρικό ναό. Εάν επισκέπτεστε την πόλη ένα Σαββατοκύριακο ή το καλοκαίρι, θα ήταν μια υπέροχη ιδέα να παρακολουθήσετε κάτι, καθώς η όπερα και οι χορευτικές παραστάσεις είναι συνηθισμένες και λένε ότι η ακουστική είναι πολύ καλή.

5.Το παλάτι του Jacab, ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της πόλης

Δεν είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Κόσιτσε αλλά θα έπρεπε. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο κτήριο. Το Jacab’s Palace κάτω από το το φως του ήλιου που κάνει την πράσινη οροφή του να λάμπει είναι υπέροχο.

Tip

Μπορείτε να κάνετε εύκολα ένα συνδυαστικό ταξίδι Βουδαπέστη – Κόσιτσε! Αν βρεθείτε στη Βουδαπέστη μπορείτε ταξιδέψετε και να περάσετε λίγες μέρες (ή ακόμα και μονοήμερη εκδρομή) στο Κόσιτσε. Υπάρχει τρένο που ξεκινάει από τη Βουδαπέστη και φτάνει στο Κόσιτσε σε λιγότερο από 4 ώρες! Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Keleti της Βουδαπέστης, περίπου 3 χλμ. μακριά από το κέντρο της πόλης, ξεκινάει το τρένο. Μάλιστα η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και άνετη, αν και το τοπίο δεν είναι κάτιι το ιδιαίτερο, και περιλαμβάνει λίγες στάσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια απευθείας στο σταθμό και να πληρώσετε 20 ευρώ για 2η θέση, συν 3 ευρώ για κράτηση. Αγοράζοντας online εισιτήρια λεωφορείου εκ των προτέρων μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια λεωφορείου μόνο με 14 ευρώ .

Χρηστικά

Πώς να πάτε από την Μπρατισλάβα στο Κόσιτσε

Μπορείτε να πάρετε τρένο ή λεωφορείο .Χρειάζονται 5 με 6 ώρες με το τρένο και η τιμή είναι περίπου 20 ή 30 ευρώ. Είναι η πιο γρήγορη και άνετη επιλογή και τη συνιστούμε ιδιαίτερα αν προτιμάτε να μην κάνετε ενδιάμεσες στάσεις στη διαδρομή. Το τρένο περνάει από τα βόρεια της χώρας, περνώντας από το Poprad.

Το λεωφορείο από την Μπρατισλάβα προς το Κόσιτσε διαρκεί 6 έως 7 ώρες, κοστίζει περίπου 25 ευρώ και διασχίζει όλη την κεντρική περιοχή της Σλοβακίας.

Μπρατισλάβα

Αξίζει να επισκεφτείτε το Κόσιτσε; Πόσες μέρες;

Παρόλο που όλα εξαρτώνται από το δρομολόγιό σας σε αυτή τη χώρα, αξίζει να επισκεφτείτε το Κόσιτσε, ειδικά αν το ταξίδι σας συμπεριλαμβάνει και άλλες πόλεις όπως η Μπρατισλάβα . Μία ή δύο μέρες αρκούν για να επισκεφθείτε την πόλη, καθώς ο ιστορικός πυρήνας είναι μικρός. Αν είναι Δευτέρα, θυμηθείτε τα μουσεία είναι κλειστά.

Επίσης, το Κόσιτσε είναι μια καλή βάση για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την ανατολική Σλοβακία. Μπορούν να μείνουν στην πόλη και στη συνέχεια να κάνουν διάφορες ημερήσιες εκδρομές από το Κόσιτσε στη γύρω περιοχή.

Αν είναι χειμώνας, να έχετε κατά νου ότι οι μέρες είναι σύντομες, κάτι που είναι άβολο για τους τουρίστες. Αν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι, ίσως θα μπορούσατε να μείνετε τουλάχιστον δύο ημέρες . Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές νυχτερινές συναυλίες την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και σίγουρα είναι πιο ευχάριστα.

Μέρη για φαγητό: Να δοκιμάσετε τοπικά πιάτα

Αν πεινάσετε στη βόλτα σας αλλά θέλετε να τη συνεχίσετε θα βρείτε επιλογές street food ή και take away, νόστιμες και σε πολύ καλές τιμές. Πχ μπορείτε να πάρετε ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα στη Big Pizza, μπροστά στο πάρκο, για ένα ευρώ!

Το βράδυ, πολλά εστιατόρια μπορεί να τα βρείτε κλειστά. Ωστόσο υπάρχουν επιλογές. Ένα μέρος, που επιλέγουν και οι ντόπιοι είναι ένα beer bar μπροστά στο πάρκο, το Staromestska Pivaren. Το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό και το φαγητό όπως και η μπύρα εξαιρετικό. Εδώ δοκιμάστε ένα τυπικό σλοβάκικο πιάτο, όπως το Bryndzove Halusky (Σλοβακικά ντάμπλινγκ πατάτας με τυρί Bryndza και κομματάκια καπνιστό χοιρινό ή χοιρινό). Και εδώ οι τιμές είναι προσιτές, ένα ποτήρι μπύρα κοστίζει 1,3 ευρώ και το κάθε πιάτο 4 με 6 ευρώ.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ