Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024
25.2 C
Athens
ΑρχικήΚόσμοςΚόσμος: Αυτό το μέρος κατοικείται εδώ και αιώνες αλλά μόλις πρόσφατα «ανακαλύφθηκε»...

Κόσμος: Αυτό το μέρος κατοικείται εδώ και αιώνες αλλά μόλις πρόσφατα «ανακαλύφθηκε» από τουρίστες

Σε μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, υπάρχει ένα μνημείο λαξευμένο σε ψαμμίτη, που περιβάλλεται από αγροκτήματα χουρμαδιών και σκονισμένους δρόμους με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Πρόκειται για τη μυστικιστική αρχαία πόλη, Χέγκρα στη Σαουδική Αραβία.

- Advertisement -

Γνωστό και ως al-Hijr ή Mada’in Saleh, η Χέγκρα, είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών αξιοθέατων της Σαουδικής Αραβίας και ήταν το πρώτο αξιοθέατο στη χώρα που εγγράφηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χτισμένη μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ., αυτή η αρχαία πόλη περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή νεκρόπολη, με τάφους λαξευμένους σε ψαμμίτη, με φόντο το σαρωτικό τοπίο της ερήμου της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας.

Η Πέτρα , η διάσημη τοποθεσία στην Ιορδανία, ήταν η πρωτεύουσα των Ναβαταίων, ενώ η Χέγκρα ήταν το νότιο φυλάκιο του βασιλείου έως ότου εγκαταλείφθηκε τον 12ο αιώνα.

Όμως, ενώ η Πέτρα είναι ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου και καλωσόριζε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως πριν από την πανδημία, η Χέγκρα ήταν προσβάσιμη μόνο για τους περισσότερους διεθνείς επισκέπτες από το 2019, όταν η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε για πρώτη φορά την έκδοση τουριστικών βίζας.

Αν και η Χέγκρα δεν έχει ακόμη την ίδια ευρέως διαδεδομένη αναγνώριση, αυτό αλλάζει χάρη στην AlUla, την κοντινή πόλη όαση που έχει εξελιχθεί σε κόμβο τεχνών, πολιτισμού και τουρισμού και τώρα διαθέτει ένα μικρό αλλά καλά συνδεδεμένο αεροδρόμιο, με τακτικές πτήσεις από την Τζέντα, Ριάντ και Ντουμπάι.

Έξω από τις σκιές της ιστορίας

Οι Nabateans πιστεύεται ότι εμπορεύονταν αρωματικά, όπως θυμίαμα και μπαχαρικά, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετουργίες.

Δύο από αυτά ήταν λιβάνι και μύρο, τα οποία πολλοί Δυτικοί θα αναγνωρίσουν ως δώρα που έφεραν στο βρέφος Ιησού στη Χριστιανική Βίβλο.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού τους έχει χαθεί στην ιστορία. Τώρα, οι αυξημένες επενδύσεις στην αρχαιολογία από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σημαίνει ότι όλο και περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν από τη Χέγκρα και άλλες τοποθεσίες της Ναβατέας.

«Όλοι έχουμε ακούσει για τους Ασσύριους, όλοι έχουμε ακούσει για τους Μεσοποτάμιους», λέει ο Wayne Bowen, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα. «Ομως (οι Ναβαταίοι) στάθηκαν απέναντι στους Ρωμαίους, αντιστάθηκαν στους Έλληνες, είχαν αυτό το απίστευτο σύστημα δεξαμενών στην έρημο, έλεγχαν τους εμπορικούς δρόμους. Νομίζω ότι απλώς απορροφώνται από την ιστορία της ανάπτυξης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».
Αν και οι Ναβαταίοι δεν άφησαν πολλά πίσω τους όσον αφορά την ιστορική τεκμηρίωση, ένα από τα επιτεύγματα του πολιτισμού τους συνεχίζει να διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην περιοχή – το αλφάβητο των Ναβαταίων έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Αραβικής.

Πρόσφατα, ορισμένοι ιστορικοί έβαλαν στην κυριολεξία πρόσωπο στους Ναβατείους.

Στις αρχές του 2023, αποκάλυψαν το « Hinat », το ανακατασκευασμένο πρόσωπο μιας γυναίκας από τη Ναβάτε, της οποίας τα λείψανα βρέθηκαν στην έρημο. Τώρα, οι ταξιδιώτες μπορούν να τη δουν στο κέντρο επισκεπτών Hegra.

Στο αμμώδες έδαφος

Κατά την άφιξή τους στο κέντρο των επισκεπτών, οι επισκέπτες καλωσορίζονται με χουρμάδες και φλιτζάνια σαουδαραβικού καφέ, ο οποίος παρασκευάζεται πολύ ελαφρά και συχνά αναμιγνύεται με κάρδαμο. Χύνεται από μια παραδοσιακή ασημένια λάρνακα με κυρτό στόμιο.

Από εκεί, μπορούν να μπουν σε ένα vintage Land Rover σε στιλ midcentury (με ή χωρίς οροφή, ανάλογα με τον καιρό) με οδηγό και να ξεκινήσουν για εξερεύνηση.

Όπως πολλά μέρη σε αυτό το ηλιόλουστο μέρος του κόσμου, το AlUla και η γύρω περιοχή είναι καλύτερο να επισκεφθείτε νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην Χέγκρα, το οποίο δεν έχει δέντρα ή κατασκευές για να μπλοκάρει τον καυτό μεσημεριανό ήλιο.

Οι Ναβαταίοι ήταν νομαδικός λαός, επομένως δεν έχουν απομείνει πολλά από την καθημερινή τους ζωή. Αυτό που απομένει, όμως, είναι οι τάφοι τους.

Συνολικά υπάρχουν περίπου 115 γνωστοί και αριθμημένοι τάφοι.

Το πιο διάσημο από αυτά είναι το Qasr al-Farid (αραβικά για «το μοναχικό κάστρο»), το οποίο στέκεται περήφανα μόνο του, με τη δομή του 72 ποδιών δραματικά τοποθετημένη σε μια έκταση άμμου. Η αντίθεση δημιουργεί ένα εξαιρετικό φωτογραφικό σκηνικό, ειδικά λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, καθώς το ροζ-πορτοκαλί φως αναδύει τους τόνους της ερήμου.

Ένας τάφος κάθε φορά είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό. Αυτοί οι ανοιχτοί τάφοι περιστρέφονται έτσι ώστε κανένας να μην έχει υπερβολική κίνηση.

Ωστόσο, είναι πολύ πιο περίπλοκα και ενδιαφέροντα εξωτερικά.

Η περιοχή γύρω από τα πλαίσια της πόρτας μπορεί να δείχνει ονόματα των ανθρώπων που είναι θαμμένοι εκεί. Οι λεπτομέρειες σχεδιασμού δίνουν στοιχεία για το από πού μπορεί να έχουν ταξιδέψει οι κάτοικοι. Οι εικόνες με φοίνικες, αετούς και φίδια υποδηλώνουν εξοικείωση με πολιτισμούς τόσο μακρινούς όσο η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Photos: Shutterstock

Πηγή: CNN.com / travel

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,199LikesΚάντε Like
89,237 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ