Κοτόπουλο Tikka Masala

Αν δεν το έχετε φτιάξει κάποια στιγμή, σίγουρα το έχετε φάει αλλά και να μην το έχετε φάει ακόμα, το έχετε ακούσει! Δημοφιλές πιάτο το κοτόπουλο Tikka Masala είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα έθνικ κουζίνας παγκοσμίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το πιάτο αυτό με το κοτόπουλο μέσα στο πλούσιο και κρεμώδες κάρυ με ρύζι μπασμάτι και ψωμί νάαν, είναι ινδικό.

Είναι όμως όντως αυτή η προελευσή του;

Πολλοί άνθρωποι, νομίζουν ότι το κοτόπουλο tikka masala είναι Ινδικό. Και γιατί όχι; Είναι ένα κάρυ, ακούγεται και μοιάζει ινδικό, και σερβίρεται σε ινδικά εστιατόρια στην Αμερική. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς το αντίθετο.

Τελικά όμως αυτό δεν ισχύει καθώς αυτό, το αγαπημένο για πολλούς πιάτο δεν είναι καθόλου ινδικό. Αντίθετα, ενδεχομένως είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η πολύ -πραγματική- πιθανότητα προκαλεί η αλήθεια είναι έκπληξη. Όμως παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κοτόπουλο tikka masala είναι ένα πιάτο από το Ηνωμένο Βασίλειο, η πραγματική του προέλευση συζητείται ακόμη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι από τη Γλασκώβη, άλλοι λένε ότι ήταν ένα βασιλικό πιάτο των Mughal. Κάποιοι λένε ότι εφευρέθηκε από Μπαγκλαντεσιανό σεφ στη Βρετανία, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι ήταν μια παραλλαγή ενός πιάτου του Παντζάμπι. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι καθόλου νέο πιάτο, αλλά μια τονισμένη εκδοχή του κοτόπουλου βουτύρου.

Μάλιστα, υπάρχει μια ισχυρή εκδοχή, που υποστηρίζει ότι το κοτόπουλο tikka masala, επινόησε τη δεκαετία του 1970, ο σεφ Αλί Αχμέντ Ασλάμ (ο οποίος πέθανε το 2022) όταν ένας πελάτης ρώτησε αν υπήρχε τρόπος να κάνει το κοτόπουλο tikka λιγότερο στεγνό. Η λύση του ήταν να προσθέσει μια κρεμώδη σάλτσα ντομάτας- ή σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας μια κονσέρβα ντοματόσουπα.

Ο ίδιος γνωστός σε φίλους και πελάτες ως «Mr Ali», γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη όταν ήταν μικρό παιδί πριν ανοίξει το Shish Mahal στο West End το 1964.

Σε συνέντευξή του στο περελθόν είχε πει για το συγκεκριμένο πιάτο:

«Το “chicken tikka masala” εφευρέθηκε σε αυτό το εστιατόριο, φτιάχναμε κοτόπουλο tikka και μια μέρα ένας πελάτης είπε: “Θα ήθελα λίγη σάλτσα με αυτό, αυτό είναι λίγο στεγνό”. Σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με λίγη σάλτσα. Οπότε από εκεί και πέρα μαγειρεύαμε το κοτόπουλο tikka με τη σάλτσα που περιέχει γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά. Είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται σύμφωνα με το γούστο των πελατών μας, συνήθως δεν παίρνουν καυτό κάρυ, γι’ αυτό το μαγειρεύουμε με γιαούρτι και κρέμα».

Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η προέλευση του πιάτου, το κοτόπουλο tikka masala θεωρείται ευρέως ως πιάτο που έχει προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις δυτικές γεύσεις. Το γεγονός είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξέρουν από πού προήλθε, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά με βεβαιότητα.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ