Ενημερώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022, 13:57

Από χωριό μεταλλωρύχων, έφτασε να γίνει μια δυναμική μητρόπολη του 21ου αιώνα· η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, μιλά τη γλώσσα του μέλλοντος και μας συστήνει στην πιο φουτουριστική πλευρά της ΝΑ Ασίας.

Η είδηση έκανε στα 1857 το γύρο της Ινδοκίνας: «Βρέθηκε χρυσάφι στο ποτάμι!» Στο άκουσμά της εκατοντάδες τυχοδιώκτες, κυρίως από την Κίνα, κατέφτασαν γεμάτοι ελπίδες στο σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Κελάνγκ και Γκαμπάκ, στη νοτιοδυτική Μαλαισία. Ένας νέος οικισμός χτίστηκε εν μια νυκτί για να στεγάσει τα όνειρα γρήγορου πλουτισμού των χρυσοθήρων… όμως η πρώτη απογοήτευση δεν άργησε να έρθει. Ελάχιστο χρυσάφι υπήρχε στα νερά των ποταμών, ο τόπος, ωστόσο, αποδείχθηκε πλούσιος σε κασσίτερο. Από ‘κει και πέρα ο οικισμός έγινε γρήγορα χωριό, το χωριό πόλη, η πόλη πρωτεύουσα ενός νέου κράτους και η ανάπτυξη έκτοτε δεν λέει να σταματήσει. Η Κουάλα Λουμπούρ είναι σήμερα μια από τις πλέον δυναμικές μητροπόλεις στη νοτιοανατολική Ασία, με περίπου 6 εκατομμύρια συνολικό πληθυσμό, με τα φθηνότερα 5άστερα ξενοδοχεία της περιοχής, που ό,τι της λείπει σε αιώνες ιστορίας, το κερδίζει σε απίστευτα πλούσια… γαστρονομική παράδοση.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗ ΛΕΝΕ KL
Δεν είναι Σιγκαπούρη, οι ουρανοξύστες της, ωστόσο, συνεχίζουν να ορθώνονται ο ένας μετά τον άλλο με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν είναι ούτε Μπανγκόκ, κι όμως διαθέτει κι εκείνη περίτεχνους βουδιστικούς και ινδουιστικούς ναούς, με έντονα χρώματα και πλούσια στολίδια. Η Κουάλα Λουμπούρ είναι μια πόλη σε οικοδομικό οργασμό, που συνδυάζει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όλων των λαών που πέρασαν από εδώ: Ταϊλανδοί, Ινδοί και Κινέζοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ινδουιστές και βουδιστές, συμβιώνουν στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, όχι πάντα, ωστόσο, με την αναμενόμενη αρμονία· οι πρόσφατες ταραχές εις βάρος χριστιανικών εκκλησιών σίγουρα δεν είναι ο κανόνας, δείχνουν πάντως πως η KL -όπως λέγεται χάριν συντομίας- και η Μαλαισία γενικότερα έχουν δρόμο ακόμη…

Πανύψηλα κτήρια, φαρδιοί δρόμοι, εμπορικά κέντρα πολυτελείας, μεγάλα πάρκα και χώροι πρασίνου και παράλληλα πολλά αποικιακά κτίσματα και ισλαμικά τεμένη συνθέτουν μια εικόνα που σίγουρα δεν απαρτίζουν αυτό που θα λέγαμε «τυπική ασιατική πόλη». Φουτουριστική και συνάμα παραδοσιακή, σαφώς μουσουλμανική αλλά και με κοσμοπολίτικο κοστούμι, η Κουάλα Λουμπούρ καταφέρνει να διατηρεί ένα πρόσωπο φιλικό και ανθρώπινο. Σ’ αυτό συνέβαλε κι η απόφαση της κυβέρνησης το 1996 να ιδρύσει μια νέα πόλη, που θα γινόταν η πολιτική πρωτεύουσα του κράτους και θα βοηθούσε στην αποσυμφόρησή της KL. Το όνομα αυτής Putrajaya, περίπου 20 χλμ. νοτιότερα, ένα φιλόδοξο όσο και αμφιλεγόμενο σχέδιο με πάνω από 5 δις δολάρια «προίκα»! Το 1999 μεταφέρθηκε επίσημα στην Putrajaya η έδρα της κυβερνήσεως,  εκείνοι, ωστόσο, που δεν μεταφέρθηκαν ακόμα είναι οι κάτοικοι: από τους 330.000 που υπολογιζόταν πως θα φιλοξενούσε η νέα πόλη, μόλις 50.000 ζουν σήμερα εκεί.

ΔΙΔΥΜΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Η νύχτα του Μillenium· ο Σον Κόνερι και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς αγωνίζονται να ξεφύγουν από τους διώκτες τους έπειτα από μια ληστεία, και στην προσπάθειά τους αυτή φτάνουν στη γέφυρα Skybridge. Δοκιμάζουν να τη διασχίσουν κρεμασμένοι από ένα καλώδιο, που μην αντέχοντας το βάρος τους σπάει και οι δυο σταρ βρίσκονται να αιωρούνται πάνω από χιλιάδες Μαλαίσιους, οι οποίοι γιορτάζουν την αλλαγή της χιλιετίας. Αυτή η συναρπαστική σκηνή γυρίστηκε στο πιο διάσημο σύμβολο, όχι μόνο της Κουάλα Λουμπούρ μα ολόκληρης της Μαλαισίας, τους περίφημους Πύργους Πετρόνας. Με ύψος 490 μ., οι ατσάλινοι αυτοί γίγαντες είναι οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στον κόσμο, έδρα της ομώνυμης κρατικής εταιρείας πετρελαίων, και «ενσαρκώνουν» τη ματιά της πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας προς το μέλλον. Οι οδηγοί ταξί γνωρίζουν με κλειστά μάτια τη διαδρομή από οποιοδήποτε σημείο της πόλης προς τους πύργους, οπότε θα έχετε εύκολα τη δυνατότητα να τους δείτε από κοντά. Το να μπείτε μέσα, βέβαια, είναι μια άλλη υπόθεση· μόλις 1.200 με 1.700 εισιτήρια διατίθενται ημερησίως στους επισκέπτες -ανάλογα με τη μέρα- για τα οποία, μάλιστα, τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για να εξασφαλίσετε ένα θα πρέπει από πολύ νωρίς να πιάσετε θέση στην ουρά… Η Skybridge, η γέφυρα που ενώνει τους δύο πύργους στον 41ο όροφο, προσφέρει ασύλληπτη θέα στην πόλη, που δεν θα πρέπει να χάσετε! Φυσικά, θα ήταν μεγάλη παράλειψη για τους ντόπιους επιχειρηματίες να μην εκμεταλλευτούν την αυξημένη ζήτηση: ένα καταπληκτικό cafe υποδέχεται εκεί ψηλά τους επισκέπτες, για ένα ποτό με όλη την Κουάλα Λουμπούρ … στα πόδια σας!

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
KL δεν είναι βέβαια μόνο οι πύργοι Πετρόνας. Σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από αυτούς βρίσκεται η κεντρική πλατεία Merdeka, όπου εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της πόλης, το 1967, ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Μαλαισίας και η σημαία της χώρας αντικατέστησε την αντίστοιχη βρετανική. Το κοντάρι όπου κυματίζει σήμερα έχει ύψος, ούτε λίγο ούτε πολύ, 100 μέτρων! Απέναντι ακριβώς από την πλατεία βρίσκεται το παλιό ανάκτορο του σουλτάνου Abdul Samad, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής που συνδυάζει ισλαμικά και βρετανικά χαρακτηριστικά. Οι σπηλιές Batu, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είναι άλλο ένα δημοφιλές αξιοθέατο, μνημείο ιερό για τους ινδουιστές μα πολύ… κουραστικό για τους επισκέπτες! Αιτία τα 272 σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβουν μέχρι την είσοδο της μεγάλης σπηλιάς -για τους ανυπόμονους υπάρχει βέβαια και λεωφορείο. Η μυστηριακή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, ωστόσο, αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο.

Κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στην πόλη, είναι πως όσο μικρές κι αν σας φαίνονται οι αποστάσεις πάνω στο χάρτη, η άναρχη ρυμοτομία της KL μπορεί εύκολα να σας κάνει να χαθείτε και να τριγυρνάτε άσκοπα. Προτιμήστε τα μέσα μεταφοράς ή κάποιο ταξί, αφού συμφωνήσετε βέβαια πρώτα την τιμή της κούρσας!

Η ΜΑΛΑΙΣΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ
Ο χάρτης της σύγχρονης KL είναι ένας αληθινός γαστρονομικός χάρτης ολόκληρης της Ασίας! Οι επιλογές φαγητού είναι τόσο πολλές και διαφορετικές, που δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι συνηθίζουν να τρώνε αρκετές φορές την ημέρα. Το καλύτερο, ίσως, φαγητό θα το βρείτε στα mamak -μεγάλες καντίνες, ανοιχτές 24 ώρες το 24ωρο- όπου σερβίρονται θαλασσινά με μπαχαρικά, τηγανητό ρύζι, κοτόπουλο και χίλιες δυο άλλες γεύσεις, εκτός από… αλκοόλ· Αντί αυτού, προτιμήστε την ντόπια σπεσιαλιτέ lassi, «ινδιάνικο πόσιμο γιαούρτι»! Όχι πως λείπουν βέβαια και τα πολυτελή εστιατόρια, για γεύση αυθεντικής Μαλαισίας ωστόσο, προτιμήστε κάποιο mamak ή κάποια από τις νυχτερινές αγορές της KL, όπως την Jln Raja Muda Musa στη συνοικία Kampung Baru: αμέτρητα κιόσκια και πάγκοι πλανόδιων σερβίρουν απίστευτα γευστικά πιάτα. Σκεφτείτε το: ψητά θαλασσινά και noodles υπό το φως των αστεριών, και οι όποιες αντιστάσεις σας στη γοητεία της Κουάλα Λουμπούρ θα καμφθούν αστραπιαία· δεν λένε, άλλωστε, πως ο έρωτας περνά από το στομάχι;…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ