Κυκλαδίτικη κουζίνα

Οι Κυκλάδες, το πιο εντυπωσιακό νησιωτικό σύμπλεγμα, εκτός από εκθαμβωτικά φυσικά τοπία, παρθένες παραλίες και γραφικά χωριουδάκια, προσφέρουν και υπέροχη τοπική κουζίνα που εκτός της γεύσης περηφανεύεται για τις τοπικές εξαιρετικές πρώτες ύλες αλλά και την πλούσια παράδοση και ιστορία της!

Επίσης ανακαλύψαμε και έναν χάρτη γεμάτο γεύση, με τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα και φαγητά ανά περιοχή!

Ιστορία

Τριάντα-τρία νησιά συνθέτουν τις Κυκλάδες που βρίσκονται στην καρδιά του Αιγαίου. Και παρόλο που κάθε νησί έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, το τοπίο στις Κυκλάδες είναι γενικά βραχώδες και ξηρό, με κάποια τμήματα βλάστησης και πηγών, που ευνοούν την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

Οι κάτοικοι των Κυκλάδων αναζήτησαν τα προς το ζην στη θάλασσα, είτε ως ναυτικοί είτε ως ψαράδες. Η η ναυτική ιστορία της περιοχής συνέβαλε στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της τοπικής κουζίνας κάθε νησιού, με σημαντικές επιρροές από τη Φραγκοκρατία και την Ενετοκρατία, κι άλλες εθνικότητες που πέρασαν από τα κυκλαδίτικα λιμάνια. Στο παρελθόν, οι τοπικές φάρμες παρήγαγαν δημητριακά και πολλά φρούτα, κατά κύριο λόγο καλοκαιρινά φρούτα, όπως σταφύλια και σύκα, που χρησίμευαν στην ανταλλαγή προϊόντων με τα γειτονικά νησιά.

Παραδοσιακά προϊόντα - Σαντορίνη
Παραδοσιακά προϊόντα – Σαντορίνη

Τα τοπικά προϊόντα των Κυκλάδων

Οι μακρές περίοδοι ηλιοφάνειας βοήθησαν τους ντόπιους να αρχίσουν να παρασκευάζουν τοπικά προϊόντα, όπως λιαστά χταπόδια, ντομάτες, μπάμιες, σταφίδες και πολλά ακόμα, ώστε να μπορούν να τα διατηρούν για περισσότερο καιρό και να βγάζουν πιο έντονη γεύση. Οι περισσότερες συνταγές από την πολύχρωμη, ρουστίκ κουζίνα των νησιών φτιάχνονται ακόμα με αγνά τοπικά λαχανικά που ευδοκιμούν σε ξηρά κλίματα, καθώς και με θαλασσινά που ετοιμάζονται με διάφορους τρόπους: βραστά, στο φούρνο, τηγανιτά, ή ψητά στα κάρβουνα, και σερβίρονται με την απλούστερη σως από λαδολέμονο.

Χταπόδια λιαστά Πάρος
Λιαστά χταπόδια – Πάρος

Τα όσπρια και το κόκκινο κρέας (κυρίως αρνί και κατσίκι) τοποθετούνται σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη που θυμίζουν αρχαίους αμφορείς, ή σε καλυμμένα ατσάλινα δοχεία, και αργοψήνονται όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο. Τα πιάτα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν σταθερή αξία σε νησιά όπως η Σίφνος και η Σέριφος.

Παραδοσιακές γεύσεις & συνταγές στη Σαντορίνη
Παραδοσιακές γεύσεις & συνταγές στη Σαντορίνη
Μπαχαρικά Νάξος
Μπαχαρικά Νάξος

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι αλμυρές πίτες στις Κυκλάδες τείνουν να είναι μικρές, σε μέγεθος μπουκιάς και τηγανίζονται, κι όχι μεγάλα ταψιά με ψητό γεμιστό φύλλο όπως σε άλλα μέρη.

Διαβάστε ακόμα:
National Geographic: Σίφνος, το... γκουρμέ νησί της Ελλάδας που ξεχωρίζει στο εξωτερικό!

Το τυρί, είτε σπιτικό ή από κάποιο τοπικό τυροκομείο, σερβίρεται σχεδόν σε κάθε γεύμα. Από την Ίο, μέχρι την Τήνο και τη Σύρο, υπάρχει πληθώρα πεντανόστιμων τυριών από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, καθώς και κάποια περίφημα τυριά από αγελαδινό γάλα, όπως αυτά που φτιάχνουν στην Άνδρο. Το τυρί χρησιμοποιείται επίσης και ως επιδόρπιο, όπως είναι τα μελιτίνια (μικρά κεράσματα που συνηθίζεται να σερβίρονται το Πάσχα).

ξινομυζήθρα, παξιμάδι και ντοματίνια
Ξινομυζήθρα αλειμμένη σε παξιμάδι με ντοματίνια από τη σιφνέικη γη

Τα διάφορα λουκούμια από αμύγδαλο και τα γλυκά του κουταλιού, ειδικά με άνθη εσπεριδοειδών, κλέβουν την παράσταση στην κατηγορία των σπιτικών γλυκών.

Σπιτικό γλυκό του κουταλιού & χειροποίητο λικέρ - Μύκονος
Σπιτικό γλυκό του κουταλιού & χειροποίητο λικέρ – Μύκονος
Σίφνος - Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα & ελληνικός καφές
Σίφνος – Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα & ελληνικός καφές
Παραδοσιακά αμυγδαλωτά - Σέριφος
Παραδοσιακά αμυγδαλωτά – Σέριφος
Τα ξακουστά συριανά λουκούμια
Τα ξακουστά συριανά λουκούμια

Πιστοποιημένα προϊόντα

Δεν πρέπει να φύγετε από τις Κυκλάδες χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως τη φημισμένη κοπανιστή, ένα όξινο άλειμμα από τυρί ωρίμανσης από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, ή τη λούζα, ένα υπέροχο καπνιστό αλλαντικό με κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι.

Λούζα & Ξινότυρο  Μυκόνου
Λούζα & Ξινότυρο Μυκόνου

Η άγρια κάπαρη και το θυμαρίσιο μέλι επίσης είναι must, όπως και η φάβα Σαντορίνης και το τυρί Σαν Μιχάλης από τη Σύρο.

Τα Κυκλαδονήσια φημίζονται και για τα λευκά κρασιά τους, με το Ασύρτικο ή τη Μονεμβασιά (ή Μαλβαζία) να πρωταγωνιστούν στις ποικιλίες σταφυλιών.

Αμπελώνας Σαντορίνη
Αμπελώνας – Σαντορίνη
Σέριφος, Οινοποιείο Χρυσολωρά  (Chrysoloras Winery)
Σέριφος, Οινοποιείο Χρυσολωρά (Chrysoloras Winery)

Πιάτα-σήμα κατατεθέν

Αν επισκέπτεστε τη Σίφνο, δοκιμάστε σίγουρα ρεβυθάδα, που μαγειρεύεται πολύ αργά σε κεραμικό δοχείο στον ξυλόφουρνο.

Ρεβυθάδα Σίφνου
Ρεβυθάδα Σίφνου

Η Νάξος φημίζεται για το ρόστο της, ένα πιάτο με χοιρινό και σάλτσα ντομάτας, που σερβίρεται με τις τοπικές πατάτες ποικιλίας σπούντα, ενώ στην Άνδρο η πιο γνωστή σπεσιαλιτέ είναι η φρουτάλια, μια χορταστική ομελέτα με λαχανικά εποχής, τοπικό τυρί και λουκάνικο, που είτε ψήνεται είτε τηγανίζεται.

Στη Σαντορίνη οι ντομάτες αποξηραίνονται στον ήλιο και τοποθετούνται σε βάζα με ελαιόλαδο για να διατηρηθούν για καιρό. Οι ντοματοκεφτέδες, είτε από φρέσκιες είτε από λιαστές ντομάτες, ανάλογα την εποχή, είναι ένας φημισμένος μεζές.

Ντοματοκεφτέδες - Σαντορίνη
Ντοματοκεφτέδες – Σαντορίνη

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ