Ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου! Οι πόλεις που ξεχωρίζουν για τη γαστρονομία τους!

Υπάρχουν κάποια µέρη στον κόσµο που είναι περιζήτητοι ταξιδιωτικοί προορισµοί για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπάρχουν όµως και κάποια άλλα µέρη, που ξεχωρίζουν για την γαστρονοµική τους κουλτούρα και βέβαια για τα εξαιρετικά εστιατόρια που την «υπηρετούν».

Εδώ συγκεντρώσαµε µια λίστα µε τις πόλεις εκείνες του κόσµου που ξεχωρίζουν για τη γαστρονοµία τους, είναι οι καλύτερες για φαγητό και έχουν «δώσει τα φώτα τους» σε πολλές ακόµα χώρες µε πολλά από τα πιάτα τους έχουν γίνει παγκόσµια food trends!

Από την Ειρήνη Μιχαλούδη (emichaloudi@dousiscom.gr)
Photo: Αρχείο, Shutterstock

Λίµα, Περού

Λίμα, Περού

Η κίνηση στους στοιβαγµένους µε αµέτρητα οχήµατα δρόµους της Λίµα, είναι χαοτική. Με πληθυσµό όσο σχεδόν µια Ελλάδα – είναι η 27η µεγαλύτερη σε πληθυσµό πόλη του κόσµου- η πρωτεύουσα του Περού δεν είναι για λιγόψυχους τουρίστες.

Τις λέξεις τάξη και αρµονία για τη Λίµα, δε θα τις βρείτε στα στάνταρ facts των τουριστικών οδηγών και στις διηγήσεις ενός έµπειρου travel blogger. Στα αµέτρητα συν, αυτός ο τόπος έχει λες µόνο δυο εποχές: καλοκαίρι και χειµώνα, αλλά ο καιρός δε µοιάζει να αλλάζει και πολύ, µιας και παραµένει σχεδόν ήπιος όλο το χρόνο.

Περουβιανό σεβίτσε leche de tigre
Το περουβιανό σεβίτσε leche de tigre

Η πικάντικη και πολύχρωµη Λίµα, αν ήταν φαγητό θα ήταν κάτι που θα προκαλούσε πάθος και ανατάραξη αισθήσεων. Δείτε την σαν ένα πιάτο που προκαλεί τον ταξιδιώτη να σβήσει ακόρεστη πείνα του, να βουτήξει τα δάχτυλα στο καυτό περιεχόµενο… Η περουβιανή κουζίνα διαθέτει λατινοαµερικάνικο ταµπεραµέντο, µε µια µεγάλη ποικιλία γεύσεων από παραδοσιακές συνταγές και αντάξιο street food.

Γεύσεις εµπλουτισµένες µε τα απαραίτητα καρυκεύµατα και ξεχωριστά συστατικά και η φιλόξενη ατµόσφαιρα στα εστιατόρια ορίζουν τη γευστική εµπειρία στη Λίµα. Από κιόσκια στα πεζοδρόµια που πωλούν ψωµάκια µε τηγανητές λιχουδιές, στα χλιδάτα εστιατόρια που σερβίρουν ψηµένο κρέας και το περίφηµο σεβίτσε που η περουβιανή κουζίνα φρόντισε να το γνωρίσει σε ολόκληρο τον κόσµο.

Σαν Σεµπαστιάν, Χώρα των Βάσκων, Ισπανία

Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία

Προκαλεί αίσθηση πώς αυτή η µικροσκοπική, κουκλίστικη πόλη στη βόρεια Ισπανία έχει καταφέρει να µπει στο χάρτη της παγκόσµιας γαστρονοµίας. Το Σαν Σεµπαστιάν, Ντονόστια (Donostia) στη γλώσσα των Βάσκων, είναι ένα από τα δηµοφιλέστερα θέρετρα της Ευρώπης µε αριστοκρατικό στιλ και ύφος γαλήνιο.

Με µόλις 186.000 περίπου κατοίκους καταφέρνει και συνδυάζει τις ειδυλλιακές τουριστικές εικόνες, µε τα διεθνή φεστιβάλ τζαζ και τις αξεπέραστες παραλίες της µε πιο γνωστή την απλά υπέροχη La Concha. Η πόλη υπήρξε κάποτε ένα ταπεινό ψαροχώρι, η βασίλισσα Ισαβέλλα ωστόσο σαν καλή νεράιδα, µετέτρεψε τον τόπο σε µια άκρως αρχοντική λουτρόπολη όταν το 1845 το επέλεξε για τα καλοκαιρινά της µπάνια και τον τόπο για να κτίσει τα θερινά της ανάκτορα. Σύντοµα το Σεµπαστιάν έγινε αγαπηµένο meeting point των αριστοκρατών οι οποίοι φυσικά έφεραν εδώ την αφρόκρεµα των σεφ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

βάσκικα τάπας
Τα περίφημα pintxos, τα βάσκικα τάπας

Πλέον, το Σαν Σεµπαστιάν αποτελεί έναν εκλεκτό γαστρονοµικό προορισµό µε την βάσκικη κουζίνα (µε σήµα κατατεθέν τα εκπληκτικά pinxtos -τα tapas των Βάσκων) να υπερέχει στα σηµεία. Η πόλη έχει να υπερηφανεύεται για την πληθώρα εστιατορίων µε αστέρια Michelin – είναι η δεύτερη πόλη στον κόσµο µε τα περισσότερα βραβευµένα εστιατόρια ανά κάτοικο στον κόσµο.

Τόκιο, Ιαπωνία

Τόκιο, Ιαπωνία

Τι γνωρίζει άραγε ο µέσος πολίτης για το Τόκιο; Ότι είναι πόλη, ίσως της Ιαπωνίας, ίσως πάλι και της Κίνας – πάντα µπλέκονται αυτές οι δυο- ,ότι σίγουρα είναι πολύ µακριά, ότι δίνει πολλά Ρίχτερ και οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τις σεισµικές εκρήξεις της γης, έχει δύσκολη γλώσσα και ότι ίσως φηµίζεται για το σούσι.

Το Τόκιο λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουµε πως είναι η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, θεωρείται από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσµου. Με τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε Μέκκα της τεχνολογίας αλλά καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτη την ψυχή της, την παράδοση αιώνων που τη διαφοροποιεί. Καταφέρνει να είναι εξαιρετικά cool, ακόµα και αριστοκρατική και elegant εκεί που µπορεί ενώ παραµένει αποφασιστικά µυστηριώδης και εξωτική.

Ιαπωνικό φαγητό
Εκλεκτό sushi

Αλλά χωρίς περιττές φιοριτούρες, πρώτα και κύρια είναι ένας παράδεισος γεύσεων για τους food lovers. Ίσως πολλοί σεφ να το φθονούν, καθώς το Τόκιο συγκεντρώνει τα περισσότερα αστέρια Michelin από κάθε άλλη πόλη στην υφήλιο, άρα για τους επίµονους foodbloggers ή τους ακόρεστους εξερευνητές της γεύσεις η περιπέτεια σταµατά εδώ!

Το Τόκιο έχει φαγητό που θα αλλάξει τη ζωή σου. Χωρίς υπερβολή. Sushi, Ramen, Gyoza, Yakitori, Okonomiyaki και Menchi Katsu. Αν βρεθείτε στον τόπο καταγωγής αυτών των άγνωστων λέξεων, φροντίστε να τα µάθετε καθισµένοι στο τραπέζι ενός εστιατορίου, δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο σε µια γιγαντιαία µητρόπολη όπως αυτή, γιατί πολύ απλά πρόκειται για must γεύσεις που θα σας εισάγουν στο µεδούλι της «τερατούπολης» (µε τη καλή την έννοια).

Παρίσι, Γαλλία

Παρίσι, Γαλλία

Γνωρίζετε πως κάθε χρόνο περίπου 82 εκατοµµύρια τουρίστες «καταλαµβάνουν» το Παρίσι; 82 εκατοµµύρια σε µια πόλη 12.000.000, άρα υπολογίστε πόσα πιάτα, σνακ, amuse bouche, hors-d’œuvres, κρουασάν, γαλλικές µπαγκέτες, κασουλέ, ρατατούιγ, coq au vin και η λίστα δεν έχει τελειωµό, έχουν καταναλωθεί και καταναλώνονται! Μια ατελείωτη σειρά από τροφές ικανές αν τις τοποθετήσουµε στη σειρά, να κάνουν και µία και περισσότερες γύρες του πλανήτη.

Με πάνω από 70 βραβευµένα µε αστέρι Michelin, εστιατόρια, το Παρίσι, δεν είναι τυχαία µια µητρόπολη της γεύσης – αν πρέπει να ταΐσεις τόσους µουσαφιραίους, πρέπει να φροντίσεις να το κάνεις καλά και όπως αποδεικνύεται από την φήµη που το ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για την εκλεκτή κουζίνα του, τότε το κάνει και µε το παραπάνω. Μια τέχνη που ωστόσο δεν εξασκεί µονάχα τα τελευταία χρόνια ή δεκαετίες, αλλά αιώνες.

Γαλλικό πιάτο με πάπια
Το φιλέτο πάπιας, έχει περίοπτη θέση σε πολλά μενού γαλλικών εστιατορίων

Το Παρίσι, ήδη από τον 18ο αιώνα υπήρξε διάσηµο για τα εκλεκτά εστιατόριά του, την haute cuisine του, την εξαίρετη προετοιµασία του φαγητού αλλά και την παρουσίασή του στο τραπέζι που µόνο µε µορφή τέχνης θα µπορούσε να ισοφαριστεί. Σήµερα, το κοσµοπολίτικο αυτό κέντρο διαθέτει πάνω από 9.000 εστιατόρια που υµνούν καθετί που φαντάζεται ακόµη και ο πιο ευφάνταστος και ανικανοποίητος ουρανίσκος. Για όσους δυσπιστούν, τα αδέλφια Michelin -από όπου γεννήθηκε ο θεσµός των αστεριών- ήταν Γάλλοι!

Γνωρίστε τη γαλλική γαστρονομία σε 4 από τα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού!

Αθήνα, Ελλάδα

Αθήνα, Ελλάδα

Souvlaki, moussaka, gyros, tzatziki, greek salad, dolmadakia, feta cheese, fava, horta, spanakopita… Ο κατάλογος µε τα greeklish πιάτα που ερεθίζουν τους σιελογόνους αδένες, ταξιδεύει σε όλο τον κόσµο όπως ο Socrates και ο Zorbas. Η χώρα, αν και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε οικονοµική δυσπραγία καταφέρνει να µη χάνει τον χαρακτήρα και την ψυχή της, την ιστορία, τον πολιτισµό της και τη γαστριµαργική µαγεία της.

Ειδικά η Αθήνα, που έχει µετατραπεί σε µητρόπολη της γεύσης µε αναρίθµητα καλαίσθητα εστιατόρια µε την µοντέρνα εκδοχή της ελληνικής κουζίνας αλλά και των ελληνικών προϊόντων στα καλύτερα τους, αλλά και κουζίνες από όλο τον κόσµο, εξειδικευµένα µενού και πειραγµένες µεσογειακές γεύσεις. Η παραδοσιακή εξάλλου κουζίνα, έχει τέτοιοι εύρος, ιστορία αλλά και ρίζες από την ανατολή που µπορεί να κοιτάξει στα µάτια κουζίνες άλλων χωρών µε εξίσου ζηλευτές περγαµηνές.

Ελληνικό φαγητό
Ένα πιάτο που δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις…

Σε κάθε ξεχασµένη ορεινή γωνιά ή παραµεθώριο νησί, επαγγελµατίας µάγειρας και θα ανακάλυπτε και από ένα µικρό διαµαντάκι από συνταγή που µεταλαµπαδεύεται από γενιά σε γενιά, από κιτρινισµένο χαρτί, σε τάµπλετ. Όπως γίνεται και µε λαγωνικά-δηµοσιογράφους ξένων µέσων, travel experts, που γράφουν διθυραµβικά κατεβατά για τα γεµιστά λουλούδια από τα κολοκυθάκια, για παράδειγµα, ή για το τσακώνικο τυρί Σιµπουκουκίρα.

Για το ντόπιο street food δε, η Αθήνα έχει ίσως, ένα από τα καλύτερα και πιο «καθαρά» στον κόσµο. Πόσες γενιές γενεών δεν έχουν τραφεί µε σουβλάκι; Πόσοι τουρίστες δεν έχουν µάθει να το προφέρουν, και δεν έχουν πει… it’s delicious! Η Αθήνα, προσφέρει food for thought και food σκέτο!

Σιγκαπούρη

Με θέα την πόλη της Σιγκαπούρης

Η «Πόλη των Λιονταριών» όπως σηµαίνει η λέξη Σιγκαπούρη (όχι, δεν ζουν λιοντάρια εδώ), η ευηµερεύουσα, κοσµοπολίτικη πόλη, µπορεί να αποτελεί αγαπηµένο προορισµό για τους πιο µυηµένους στα ταξίδια, αλλά πλέον µε την πληθώρα τιµών και αεροπορικών εταιρειών, η Σιγκαπούρη αποτελεί ένα όνειρο υπαρκτό.

Θα θαυµάσετε τους καλογυαλισµένους ουρανοξύστες σαν υπνωτισµένοι… γιατί, µπορεί να πρόκειται για µια κουκίδα γης, ωστόσο είναι φορτωµένη µε ότι πιο φανταχτερό, ακριβό και εντυπωσιακό έχει να επιδείξει ένα σύγχρονο αστικό κέντρο όπου «βρέχει» δολάρια. Θα βρείτε πληθώρα από αξιοθέατα βγαλµένα λες από χολιγουντιανά στούντιο, αλλά και µια τεράστια ποικιλία από εστιατόρια και επιλογές νυχτερινής διασκέδασης.

Σιγκαπούρη φαγητό
Σούπα με γαρίδες και noodles

Μένοντας στα εστιατόρια και το φαγητό, φανταστείτε την Σιγκαπούρη σαν σκεύος όπου εντός του σιγοβράζουν γεύσεις και αρώµατα από την Κίνα, την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, από όπου δηλαδή έχει καταβολές η ντόπια κουζίνα.

Μπολόνια, Ιταλία

Μπολόνια, Ιταλία

Η Μπολόνια, η πρωτεύουσα της βορειοανατολικής περιφέρειας Εµίλια Ροµάνια αν και µοιάζει µε χαµένο στοίχηµα χωρίς τις γόνδολες της Βενετίας, τα αρχαία αξιοθέατα της Ρώµης και τις γκαλερί της Φλωρεντίας, εντούτοις θεωρείται πανηγυρικά ο γαστρονοµικός παράδεισος της Ιταλίας. Εξάλλου, το παρωνύµιο της πόλης τα συνοψίζει όλα τέλεια: «La Grassa», δηλαδή το λίπος, «Μπολόνια το λίπος» εν ολίγοις και ίσως τώρα την αναζητήσετε µε πάθος στο χάρτη.

Η πόλη µε το φοιτητόκοσµο (φιλοξενεί το παλαιότερο πανεπιστήµιο στον κόσµο), την αβάν γκαρντ κουλτούρα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, το απίθανο φαγητό και τους… ελάχιστους τουρίστες η Μπολόνια επιλέγει να αναµετρηθεί µε τα λοιπά µεγαθήρια περνώντας από την κουζίνα. Στις κατσαρόλες της πόλης, θα δείτε να βράζουν τορτελίνι γεµιστά µε κρέας, tortelli, λαζάνια και ταλιατέλες ραγού… γεύσεις που κυριαρχούν στο DNA τους. Η περίφηµη πικάντικη µορταδέλα τους µε λίπος αξίζει στην to buy list όπως επίσης και διάφορες ποικιλίες αλλαντικών – το προσούτο di Parma και το κουλατέλο (culatello) θεωρούνται must για το ψυγείο κάθε ψαγµένου.

Μπολόνια φαγητό
Tortellini γεμιστά, τυπική μπολονέζικη πάστα

Αν βρεθείτε στην Μπολόνια, να έχετε ενεργή όποια εφαρµογή µετάφρασης γιατί ακόµη και οι δρόµοι δείχνουν την κατεύθυνση της  γεύσης. Φανταστείτε δηλαδή πως περπατάτε στα σοκάκια γύρω απλο το Mercato di Mezzo, κάτι σαν εµπορικό κέντρο τον Μεσαίωνα, του οποίου τα ονόµατα των οδών σηµαίνουν τρόφιµα όπως η via delle Pescherie Vecchie που σηµαίνει δρόµος µε παλιά ψαράδικα και Vicolo dei Ranocchi δροµάκι µε βατράχια – ναι βατράχια. Τυριά, (όπως παρµεζάνα), ντόπια κρασιά (Pignoletto ή κόκκινο Lambrusco), πανίνι µε µορταδέλα…

Και αν σας άνοιξε η όρεξη και θέλετε να επισκεφτείτε την Μπολόνια, δείτε τα top μέρη για φαγητό στο γαστρονομικό παράδεισο της Ιταλίας!

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Ο καλύτερος τρόπος για να αφουγκραστεί κανείς, να νοιώσει την καρδιά µιας πόλης, είναι µέσα από το στοµάχι. Και στο Μπουένος Άιρες το στοµάχι περνάει µεγάλες δόξες γαστρονοµικής έκρηξης!

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής, που οι ποδοσφαιρόφιλοι την υµνούν γιατί έθρεψε έναν Μαραντόνα και έναν Λιονέλ Μέσι, είναι µια ζωντανή πόλη µε έντονο ταµπεραµέντο και πάθος που ίσως οφείλεται στο τροπικό κλίµα (εντάξει υποτροπικό). Στο µακροσκελές βιογραφικό της, διαβάζουµε επίσης πως αναφέρεται και ως «Παρίσι του νότου» ή «Παρίσι της Νότιας Αµερικής» κι αυτό γιατί είναι έντονα επηρεασµένη από τον ευρωπαϊκό πολιτισµό.

Αργεντίνικο φαγητό
Αργεντίνικο street food, το παραδοσιακό choripan sandwich

Στο ψητό τώρα, η πόλη που απέχει από την Αθήνα περίπου 16 ώρες και 50 λεπτά (αεροπορικώς), πέρα από την αρχιτεκτονική της, την έντονη νυχτερινή ζωή ξέρει και από καλό φαγητό. Συχνά θα ακούσετε τους Portenos, δηλαδή τους ντόπιους, να αποκαλούν το Μπουένος Άιρες «πρωτεύουσα του βοδινού» γιατί εδώ ξέρουν από καλό κρέας, γιατί εδώ είναι ο παράδεισος των κρεατοφάγων, γιατί το αργεντίνικο βοδινό είναι από τα καλύτερα του κόσµου…

Η Αργεντινή, έπειτα από σχετική έρευνα πριν µερικά χρόνια, κατέκτησε την τρίτη θέση παγκοσµίως σε κατανάλωση κρέατος µε ετήσιο ποσοστό 86,1 κιλά ανά κάτοικο- αν και πρόσφατα έχει καταγραφεί µια στροφή ενός µεγάλου αριθµού κατοίκων προς την χορτοφαγία στο πλαίσιο µιας παγκόσµιας καµπάνιας.

Η πλουραλιστική κουζίνα της, άλλωστε, είναι αποτέλεσµα πολλών πολιτιστικών προσµίξεων εξαιτίας των µεταναστευτικών ροών στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου και των εποίκων ανά τους αιώνες. Το αργεντίνικο µενού, έχει-µεταξύ άλλων-και βαθιές ρίζες από την Ιταλία µε τους Ιταλούς να µαθαίνουν τους ντόπιους την πίτσα, το ριζότο, τα ζυµαρικά, το τζελάτο.

Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα, ΗΠΑ

Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα, ΗΠΑ

Τα πράγµατα για τα οποία αξίζεις να ζεις – φαγητό, ποτό και καλή διάθεση – βρίσκονται στον αέρα στον οποίο αναπνέουν οι ντόπιοι. Γνωρίστε άλλωστε πως η πόλη έχει µέχρι και µότο: «Άφησε τις καλές ηµέρες να κυλάνε» (ή κάπως έτσι), που τα λέει όλα. Πόλη µε αύρα, παλµό, ρυθµό παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα απίστευτο χορό στον οποίο συµµετέχουν ενεργά όλες οι αισθήσεις.

Με ατµόσφαιρα µυστηρίου, αποικιακή αρχιτεκτονική και παράδοση στην τζαζ, η µεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνας είναι µια ενδιαφέρουσα πόλη µε πλούσια ιστορία , επιρροές από ορδές µεταναστών και κουλτούρα στα cocktails, που την έχουν µετατρέψει σε ένα από τα θρυλικά µέρη για καλό φαγητό στον κόσµο. Χωνευτήρι πολιτισµών, προσφέρει τα πάντα στον αχόρταγο επισκέπτη και ντόπιο.

Νέα Ορλεάνη φαγητό
Τα παραδοσιακά beignets (μπενιέ) της Νεας Ορλεάνης

Δε θα µπορούσε να περιγράψει καλύτερα το φαγητό της Νέας Ορλεάνης ο αµερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν, όταν έλεγε πως είναι τόσο νόστιµο όσο οι «λιγότερο εγκληµατικές µορφές της αµαρτίας». Και αυτό ήταν πολύ καιρό πριν την «εισβολή» άλλων γεύσεων από Βιετναµέζους και Ταϊλανδούς µετανάστες που έχουν αφήσει το δικό τους ισχυρό αποτύπωµα. Το φαγητό της Νέας Ορλεάνης, είναι συνεχώς µεταβαλλόµενο, πάντα παγκόσµιας κλάσης, ακόµη και για να επιβιώσει µια τόσο καλοζωισµένη πόλη.

Διαβάστε επίσης:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ