Λαδένια Κιμώλου, η ελληνική παραλλαγή της πίτσας
Λαδένια Κιμώλου, η ελληνική παραλλαγή της πίτσας. Φωτό: reader.gr

Οι Ιταλοί μπορεί να είναι οι εμπνευστές και κορυφαίοι δημιουργοί της πίτσας στον κόσμο, όμως λόγω της γειτνίασης με την Ελλάδα, της θάλασσας της Μεσογείου και του θερμού κλίματος που ενώνει τις δυο χώρες, υπάρχουν πολλά κοινά ως προς τις γεύσεις και τα υλικά που συναντάμε στις κουζίνες τους. Το travelstyle σας προτείνει να δοκιμάστε τη λαδένια, την ελληνική, πιο πλούσια και πιο χορταστική εκδοχή της πίτσας με καταγωγή από την Κίμωλο! Λέγεται μάλιστα ότι η παραλλαγή αυτή δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχτηκε η Κίμωλος από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα ελάχιστα προϊόντα που παρήγαγε η Κίμωλος.

Πώς να φτιάξετε τη λαδένια Κιμώλου

Για να φτιάξετε τη λαδένια από την Κίμωλο θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

Για τη ζύμη
  • 750 γραμ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)
Για τη γέμιση
  • 3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
  • αλάτι
Λαδένια από την Κίμωλο
Λαδένια από την Κίμωλο. Φωτό: Μαγειρικές απολαύσεις

Εκτέλεση:

1. Κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.

2. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Κόβουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.

4. Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.

5. Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης.

6. Πάνω στην ζύμη βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές και τις ελιές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.

7. Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η λαδένια.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε. Η λαδένια Κιμώλου έχει χοντρή ζύμη σαν ψωμιού, όποτε να υπολογίσετε ότι χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο από μια κλασική πίτσα με λεπτό ζυμάρι.

Καλή απόλαυση!

Συνταγή: Argiro.gr

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ