Σάμος

Ο δήμαρχος του ελληνικού αυτού νησιού, δήλωσε: «Ήδη είναι χιλιάδες οι αφίξεις τουριστών από τη γείτονα χώρα». Τις πολλές ομορφιές της Σάμου καθώς το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης στο ελληνικό νησί από την Τουρκία αναδεικνύουν γνωστά τουρκικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της τουριστικής βίζας εξπρές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα ήδη το νησί να μετράει χιλιάδες Τούρκους τουρίστες.

Μάλιστα σε πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα για τη Σάμο, η ενημερωτική και ψυχαγωγική ιστοσελίδα alem.com.tr αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Σάμος είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα ελληνικά νησιά με γαλαζοπράσινες παραλίες, καταπράσινα τοπία και ιστορικές ομορφιές».

- Advertisement -

Το γεγονός ότι έγινε η Σάμος πόλος έλξης Τούρκων τουριστών, μεγάλο ρόλο φαίνεται να έχει παίξει το γεγονός ότι η Ελλάδα εισήγαγε fast–track βίζα για Τούρκους τουρίστες σε 10 ελληνικά νησιά.

Η εκκλησία του  Άη Γιαννάκη στο χωριό Βαθύ Σάμου
Η εκκλησία του Άη Γιαννάκη στο χωριό Βαθύ Σάμου

Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την απόφαση αυτή της Ελλάδας για fast – track βίζα (βίζα γρήγορης διαδρομής) για Τούρκους τουρίστες σε 10 ελληνικά νησιά.

Η fast – track βίζα για τους Τούρκους τουρίστες

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι ότι η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών θα καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των Ισραηλινών τουριστών. Οι ταξιδιώτες από την Τουρκία θα μπορούν να επισκεφθούν 10 ελληνικά νησιά με γρήγορη προσωρινή βίζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ λίγων ημερών, μετά την συνάντησή του τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιτόπια βίζα επτά ημερών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λήμνος, η Λέρος, η Κω, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο, όλα κοντά στις τουρκικές ακτές και ιστορικά δημοφιλή στους Τούρκους επισκέπτες παρά τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εξήρε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς στον τουρισμό και τον πολιτισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σημείωσε τη δημοτικότητα της Σύμης μεταξύ των τουρκικών γιοτ, με το νησί να έχει σημαντικά υψηλότερες αφίξεις σκαφών σε σύγκριση με άλλα όπως η Ρόδος.

Πριν από αυτό, οι Τούρκοι επισκέπτες αντιμετώπιζαν μια μακρά διαδικασία έκδοσης βίζας μέσω του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη. Το νέο σύστημα fast-track απλοποιεί την είσοδο, με χιλιάδες ήδη να δείχνουν ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε ότι αναμένεται να αυξηθεί η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία, αντισταθμίζοντας το έλλειμμα που προκαλεί η έλλειψη Ισραηλινών τουριστών και τελικά ωφελώντας την τοπική οικονομία.

Οι ντόπιοι πιέζουν για την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, με στόχο να δεχτούν περισσότερους Τούρκους τουρίστες από αυτό το καλοκαίρι.

Η Σάμος και οι ομορφιές της

Το νησί που γέννησε τον μαθηματικό Πυθαγόρα, τον αστροφυσικό Αρίσταρχο, τον φιλόσοφο Μέλισσο, και ταυτίστηκε με τον μύθο της θεάς Ήρας αλλά και το παρατσούκλι «ζούγκλα» (λόγω του ότι βρίθει από τρεχούμενα νερά και υγρασία), έχει να επιδείξει πραγματικά τα πάντα, από καταπράσινες εκτάσεις πνιγμένες στα πευκοδάση, τους εύφορους κάμπους και τις περιπατητικές διαδρομές, μέχρι κοσμοπολίτικες ή απόμερες παραλίες, γραφικούς όρμους, κουκλίστικους οικισμούς, πλούσια ιστορία, καθώς και μια αξιοζήλευτη οινική κουλτούρα.

Οπότε, όπως καταλάβατε, εδώ χρειάζεστε απαραιτήτως αυτοκίνητο αλλά και τουλάχιστον μια εβδομάδα διαμονής ώστε να την ανακαλύψετε απ’ άκρη σ’ άκρη. Ναι, η Σάμος ξέρει να ικανοποιεί κάθε στυλ ταξιδιώτη και, αν πάτε μια φορά, να ξέρετε ότι θα σας τραβά κοντά της για πάντα.

Βαθύ Σάμος

Οι μοναδικές παραλίες της

Η ποικιλία (λέγεται ότι µετρά 70 παραλίες!) και ο κυρίαρχος συνδυασµός του πράσινου µε το γαλάζιο, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του νησιού. Η κύρια ακτογραµµή της απλώνεται από το Πυθαγόρειο µέχρι το Ηραίο µε δηµοφιλή beach bars, που υπόσχονται χαλαρές στιγµές κάτω από τον ήλιο αλλά και δράση µε θαλάσσια sports.

Αν είστε φαν των κοσµοπολίτικων παραλιών, τότε εννοείται ότι θα κολυµπήσετε στα Βοτσαλάκια, αν έχετε µικρά παιδιά θα το ευχαριστηθούν στην οργανωµένη βοτσαλωτή Μυκάλη και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άµµου, ενώ αν αναζητάτε αµµουδιά µε κρυστάλλινα νερά στρώστε ψάθα στον Λιµιώνα και τη Χρυσή Άµµο, στην περιοχή του Μαραθόκαµπου.

Παραλία Ποτάμι Σάμος
Παραλία Ποτάμι

Για όσους επιθυµείτε απόλυτη ηρεµία και παρθένες παραλίες, η θέση σας… είναι δυτικά του νησιού, αρκεί να υποµείνετε τις διαδροµές µέσα από τους χωµατόδροµους (ιδανικό ένα 4Χ4) για να φτάσετε στο Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι ή τον κολπίσκο στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, την Πλάκα, το Φαγκρί και τον Άγιο Ισίδωρο.

Και για εκείνους που θέλουν να τα βάλουν µε τα κύµατα… στο βόρειο τµήµα σάς περιµένει για ατέλειωτο windsurfing το Κοκκάρι, ενώ στον πειρασµό θα σας βάλουν και οι παραλίες Τσάµπου (ιδανική και για γυµνισµό), Τσαµαδού, Λεµονάκι και Ποτάµι.

Η εκπληκτική παραλία του Μουρτιά - Σάμος
Η εκπληκτική παραλία του Μουρτιά

Το νησί με τη μακραίωνη ιστορία

Είναι εντυπωσιακό το ότι ένα νησί µπορεί να έχει τόσα µουσεία όσα θα µπορούσε να έχει και µια µικρή πόλη. Όχι τυχαία αν αναλογιστεί κάποιος τη µακραίωνη ιστορία της Σάµου και την κοµβική τοποθεσία της (αποτέλεσε σταυροδρόµι για την Ελλάδα, την Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο), την οποία έµελλε να διεκδικήσουν πολλοί πολιτισµοί από Ρωµαίους και Ενετούς, µέχρι Γενουάτες και Οθωµανούς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε δύο κτήρια. Στο παλιό, χρονολογηµένο το 1912 (Πασχάλειο Αρχαιοφυλάκειον), θα θαυµάσετε µια συλλογή από δείγµατα κεραµικής, νοµισµάτων, µικροτεχνίας από τους αρχαϊκούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα και στο νέο (Γλυπτοθήκη) τον κολοσσιαίο Κούρο της Σάµου (580 π.Χ.), από τα σηµαντικότερα έργα της αρχαϊκής πλαστικής (πλατεία Δηµαρχείου, Βαθύ).

Οι λάτρεις της λαογραφικής παράδοσης μπορούν να επισκεφτούν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου (αυτό το διάστημα είναι κλειστό) µε εκθέµατα της περιόδου 1870-1955 όπως υφαντά, πολύτιµα αντικείµενα, σκαλιστούς καθρέφτες, καναπέδες και εκπληκτικά ενδύµατα των πλουσίων κυριών της πόλης και στο Λαογραφικό Μουσείο του Πνευµατικού Ιδρύµατος Νικολάου Δηµητρίου, το οποίο ξεδιπλώνει τον καθηµερινό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο (Πυθαγόρειο Σάµου).

Ακόµα, από τα πιο γνωστά µουσεία της είναι και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο µε αντικείµενα όπως ο Ιερός Μανδύας του Πατριάρχου Κων/πόλεως Γρηγορίου Ε’, η «Σταύρωσις του Χριστού» του Θεόδ. Πουλάκου του 16ου αιώνα και σπάνια συγγράµµατα (Βαθύ).

Αρχαιολογικό μουσείο Σάμος
Αρχαιολογικό μουσείο

Η αστείρευτη ζωντάνια της πρωτεύουσας

Η πρωτεύουσα της Σάµου, το Βαθύ, δικαιούται να υπερηφανεύεται για την αµφιθεατρική τοποθεσία της απλωµένη στις όχθες ενός µεγάλου κόλπου στο βορειοανατολικό τµήµα του νησιού µε φόντο τον καταπράσινο λόφο που σχηµατίζουν τα βουνά Θείος και Μπαϊρακτάρης. Ακόµα ένας άσος στο µανίκι της η ζωντάνια της, που µας κρατά σε εγρήγορση χάρη στο λιµάνι το οποίο θεωρείται και το κύριο του νησιού (συνδέεται ακτοπλοϊκά µε τον Πειραιά).

Το Κάτω Βαθύ ξεχωρίζει µε την πολυσύχναστη προκυµαία και τα νεοκλασικά κτήρια, ενώ δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται και η πλατεία Πυθαγόρα µε το µαρµάρινο λιοντάρι και τον Δηµοτικό κήπο. Αφού χαθείτε στον πεζόδροµο της αγοράς µε τους γεµάτους πάγκους από σαµιώτικα προϊόντα όπως κρασιά, βότανα, πευκόµελα και ελαιόλαδα, θα πάρετε τον δρόµο για το Άνω Βαθύ, έναν υπέροχο οικισµό µε όµορφα σπιτάκια µε κεραµοσκεπές, φεγγίτες και ξυλόγλυπτες πόρτες που θυµίζουν µικρά έργα τέχνης. Και, φυσικά, εδώ θα βρείτε και πληθώρα από αξιόλογες προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση. Άη Γιαννάκης

Βαθύ Σάμου
Βαθύ

Το θαυμαστό Πυθαγόρειο

Χτισµένο στα ερείπια της αρχαίας Σάµου και µε το σηµερινό του λιµάνι να ταυτίζεται µε το αρχαιότερο τεχνητό της Μεσογείου και, σύµφωνα µε τον Ηρόδοτο, ένα εκ των «θαυµαστών έργων», το Πυθαγόρειο είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιού. Στα αριστερά του λιµανιού θα δείτε το άγαλµα του Πυθαγόρα µαζί µε το περίφηµο θεώρηµα, ενώ τη µατιά σας θα κλέψει και η µαρίνα µε τα πολυτελή σκάφη, ενώ από εδώ αναχωρούν και τα καΐκια που πραγµατοποιούν εκδροµές στις αποµονωµένες παραλίες της νήσου Σαµιοπούλας, στα ερηµικά Τσόπελα και στον Άσπρο Κάβο.

Μετά την περαντζάδα σας στην πλακόστρωτη προκυµαία, χαθείτε στα σοκάκια του και νιώστε τον παλµό του να χτυπά δυνατά στα παραδοσιακά καφενεία και τα µεζεδοπωλεία που σκορπούν νοσταλγικά αρώµατα Μικράς Ασίας. Μέσα στην πόλη (στο νοτιοδυτικό άκρο) το ενδιαφέρον των επσκεπτών προσελκύουν τα ερείπια του Πολυκράτειου τείχους της αρχαιότητας, ο πύργος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη (χτισµένος το 1824) και ο Ναός της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος.

Σάμος Πυθαγόρειο
Πυθαγόρειο

Το σπήλαιο του Πυθαγόρα

Στους πρόποδες του όρους Κέρκη βρίσκεται το σπήλαιο-δίδυµο µε τη Σαραντασκαλιώτισσα, όπου υποστηρίζεται ότι κατέφυγε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης, αν και επίσης αναφέρεται ότι χρησιµοποιούσε τη σπηλιά ως ησυχαστήριο προκειµένου να αφοσιώνεται στα φιλοσοφικά του ζητήµατα.

Οπλιστείτε µε υποµονή και ετοιµαστείτε να κατεβείτε προσεκτικά τα απότοµα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του σπηλαίου. Η θέα που σας περιµένει από εκεί θα σας αποζηµιώσει µε το παραπάνω!

Το εξαιρετικό Σαμιώτικο κρασί

Άλλη γλύκα έχει να γευτείτε τη φηµισµένη σαµιώτικη οινική παράδοση στο σπίτι του… Άλλωστε έλκει την ιστορία της από την αρχαιότητα, ενώ είναι από τις πρώτες περιοχές που απέσπασαν πιστοποίηση ονοµασίας προέλευσης, και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η καθολική εκκλησία προµηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από τη Σάµο.

Γλυκά και ξηρά κρασιού θεωρούνται κορυφαία σε ποιότητα και γευστικές ιδιαιτερότητες, που οφείλονται στις υψοµετρικές αναβαθµίδες όπου καλλιεργούνται τα αµπέλια. Πρωταγωνιστές βέβαια παραµένουν τα γλυκά. Το Samos Anthemis, το Vin Doux και το Νέκταρ είναι µια πρόκληση στο ποτήρι…

Εμπειρία είναι να επισκεφθείτε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου (ΕΟΣ), που έχει να επιδείξει δύο οινοποιεία, ένα στο Βαθύ –το οποίο στεγάζει και το Μουσείο Οίνου και ένα στο Καρλόβασι, διεθνώς βραβευµένα κρασιά και συνεργασία µε τουλάχιστον πολλούς τοπικούς συνεταιρισµούς.

Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Βαθύ
Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Βαθύ

Τα περίφημα μνημεία

Η Σάμος διαθέτει διεθνούς ακτινοβολίας µνηµεία. Το πρώτο είναι το Ευπαλίνειο Όρυγµα στην περιοχή του Πυθαγορείου και αεροδροµίου, ένα υδραγωγείο του 6ου αιώνα π.Χ. που θεωρείται λαµπρή κατασκευή για τα δεδοµένα της εποχής µε χαρακτηριστικό τη µήκους 1.036 µ. σήραγγα, διανοιγµένη µε αξιοθαύµαστη ακρίβεια και από τις δύο πλευρές του βουνού.

Το άλλο γνωστό αξιοθέατο είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου σε µια πεδιάδα στη νότια Σάµο (στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου), όπου µπορείτε να δείτε τα σωζόµενα ερείπια από τις θέρµες και τον Ναό της θεάς Ήρας µε την πολυφωτογραφηµένη όρθια κολόνα.

Ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών στο Πυθαγόρειο
Ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών στο Πυθαγόρειο

Οι εκπληκτικοί καταρράκτες στο Ποτάμι και στην Άμπελο

Για ένα zen διάλειµµα στην αγκαλιά της φύσης υπό τους ήχους τρεχούµενων νερών, οι δρόµοι οδηγούν στους καταρράκτες στο Ποτάµι (3 χλµ. από το Καρλόβασι) και στην Άµπελο. Στο πρώτο ξεχωρίζουν δύο, στον µικρότερο θα φτάσετε εύκολα ακολουθώντας ένα µονοπάτι, ενώ στον δεύτερο θα βάλετε τα δυνατά σας για να σκαρφαλώσετε 50-60 σκαλοπάτια και έπειτα να κολυµπήσετε. Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι η θέα θα σας εκπλήξει, ενώ µπορείτε να απολαύσετε και µια δροσερή βουτιά.

Στα βόρεια της Σάµου, στην Άµπελο, αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού, κάντε για µισή ώρα την πεζοπορία στο στενό µονοπάτι, θαυµάστε το δάσος µε τα πεύκα και τις ελιές και αφήστε τους ήχους από τους καταρράκτες να σας οδηγήσουν στη σπηλιά, γιατί λίγα µέτρα από την έξοδό της θα τους αντικρίσετε!

Καταρράκτης στο εθνικό πάρκο της Σάμου
Καταρράκτης στο εθνικό πάρκο της Σάμου

Τα συναρπαστικά χωριά της

Καρλόβασι, Μαραθόκαµπος, Βουρλιώτες, Κοσµαδαίοι, Κοκκάρι, Μυτιληνιοί, Κουµέικα, Μανωλάτες, Υδρούσα και η λίστα δεν τελειώνει εδώ µε τους πανέµορφους οικισµούς που την κοσµούν σε όλη της την έκταση. Μερικά µόνο από αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από την ατζέντα του επισκέπτη είναι το Καρλόβασι, η δεύτερη πόλη και λιµάνι του νησιού και πάλαι ποτέ βιοµηχανικό και εµπορικό κέντρο του, απλωµένο σε 3 συνοικίες στα βορειοδυτικά παράλια και γεµάτο αρχοντικά, παλιά εργοστάσια, σηµαντικές εκκλησίες, ενώ εδώ εδρεύει και το Πανεπιστήµιο Σάµου.

Νοτιοδυτικά τις αισθήσεις σαγηνεύει ο Μαραθόκαµπος στις πλαγιές του ηφαιστειακού όρους Κέρκη, φηµισµένος για την ακτογραµµή του (τον όρµο Μαραθόκαµπου και τα Βοτσαλάκια) αλλά και για το πασχαλινό έθιµο των οβίδων, που συγκεντρώνει πλήθος κόσµου κάθε Κυριακή του Πάσχα. Από τα οµορφότερα χωριά και οι Μανωλάτες µε τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια και την εκπληκτική θέα προς τους αµπελώνες της βόρειας πλευράς και τα µικρασιατικά παράλια.

Από τα πιο δηµοφιλή χωριά είναι το Κοκκάρι (βορειοανατολικά), που µάλιστα το 2016 κατατάχθηκε 3ο στη λίστα µε τα «διαµάντια της Ευρώπης» στη λίστα του Best European Destinations. Γνωστοί για την αγγειοπλαστική τέχνη και για τα σαµιώτικα µοναστήρια της Μεγάλης Παναγιάς και του Τιµίου ή Μεγάλου Σταυρού είναι οι Κουµαραδαίοι. Χρόνου επιτρέποντος επίσκεψη αξίζουν και οι Μυτιληνιοί.

Κοκκάρι Σάμος
Κοκκάρι Σάμος

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ