Κάλυμνος

Η Ελλάδα εισάγει fast – track βίζα (βίζα γρήγορης διαδρομής) για Τούρκους τουρίστες σε 10 ελληνικά νησιά.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι ότι η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών θα καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των Ισραηλινών τουριστών. Οι ταξιδιώτες από την Τουρκία θα μπορούν να επισκεφθούν 10 ελληνικά νησιά με γρήγορη προσωρινή βίζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ λίγων ημερών, μετά την συνάντησή του τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιτόπια βίζα επτά ημερών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λήμνος, η Λέρος, η Κω, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο, όλα κοντά στις τουρκικές ακτές και ιστορικά δημοφιλή στους Τούρκους επισκέπτες παρά τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εξήρε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς στον τουρισμό και τον πολιτισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σημείωσε τη δημοτικότητα της Σύμης μεταξύ των τουρκικών γιοτ, με το νησί να έχει σημαντικά υψηλότερες αφίξεις σκαφών σε σύγκριση με άλλα όπως η Ρόδος.

Πριν από αυτό, οι Τούρκοι επισκέπτες αντιμετώπιζαν μια μακρά διαδικασία έκδοσης βίζας μέσω του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη. Το νέο σύστημα fast-track απλοποιεί την είσοδο, με χιλιάδες ήδη να δείχνουν ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε ότι αναμένεται να αυξηθεί η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία, αντισταθμίζοντας το έλλειμμα που προκαλεί η έλλειψη Ισραηλινών τουριστών και τελικά ωφελώντας την τοπική οικονομία.

Οι ντόπιοι πιέζουν για την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, με στόχο να δεχτούν περισσότερους Τούρκους τουρίστες από αυτό το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ