Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
33.8 C
Athens
ΑρχικήΠελοπόννησοςΝομός ΛακωνίαςΛακωνία: Με ορμητήριο 2 όμορφα και άγνωστα χωριά της ανακαλύπτουμε το μεγαλείο...

Λακωνία: Με ορμητήριο 2 όμορφα και άγνωστα χωριά της ανακαλύπτουμε το μεγαλείο της φύσης στην ευρύτερη περιοχή

Δύο όμορφα γραφικά χωριά στον Νομό Λακωνίας, ο Άγιος Ιωάννης και η Παρόρεια (ή γνωστότερη ως Παρόρι) μπήκαν στην ταξιδιωτική μας λίστα για όσους ψάχνουν εναλλακτικούς προορισμούς, ήρεμους, μακριά από την πολυκοσμία που θα λειτουργήσουν ως ιδανικά ορμητήρια για να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή!

Και τα δυο αυτά χωριά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Σπάρτη, και συγκεκριμένα και το Παρόρειο και ο Άγιος Ιωάννης απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη!

- Advertisement -

Δείτε τα χωριά μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες…

Άγιος Ιωάννης

Παρόρεια

Η φυσική ομορφιά

Είναι γεγονός ότι ολόκληρος ο νομός αποτελεί τόπο ιδανικό για τους φυσιολάτρες. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα αλλά και τον ποταμό Ευρώτα. Δείτε επίσης στον Πάρνωνα: Χωριά χτισμένα από πέτρα, αλπικά δάση, “μυστικά” και ειδυλλιακά μονοπάτια αλλά και επιλογές για διαμονή και φαγητό!

Η περιοχή του κεντρικού Ταΰγετου έχει προταθεί να ενταχθεί στα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας, ως προστατευόμενη περιοχή, με σπάνια είδη ζώων και φυτών και με τοπία και οικοσυστήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η περιοχή ενδείκνυται για ποδηλασία, περπάτημα, εξερεύνηση και κυρίως χαλάρωση!

Ο ιστορικός ποταμός της Πελοποννήσου, ο Ευρώτας, είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς υδροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα και έχει περιληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA, στον ευρωπαϊκό κατάλογο περιοχών υπό προστασία «ΦΥΣΗ 2000».

Ταϋγετος

Ένα βουνό-μύθος! Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, ο Ταΰγετος είναι ένας από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας και έχει το μεγαλύτερο ύψος από όλα της Πελοποννήσου. Στις πλαγιές του βρίσκουμε όμορφα χωριά, εύφορες κοιλάδες και εκπληκτικά μονοπάτια.

H περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, αφού είναι γεμάτη όμορφες διαδρομές. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τον Μυστρά προς την Ταϋγέτη, είτε από το Παρόρι προς την Ι.Μ. Φανερωμένης, ακολουθώντας τις ειδικές σημάνσεις μέσα στα δάση.

Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Ανακαλύψτε και τα Μαστοροχώρια: Οδοιπορικό στα ορεινά, πέτρινα αλλά και ιστορικά χωριά της Κόνιτσας

Πάρνωνας

Ο Πάρνωνας από την άλλη, αποτελεί έναν βοτανικό παράδεισο, με εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας. Το βουνό, κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα και έλατα, με το πολύπλοκο ανάγλυφό του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είτε το διασχίζει εποχούμενος, είτε το εξερευνά περπατώντας στις κατάφυτες πλαγιές και κορυφές του.

Η ομορφιά του βουνού μαγεύει τον επισκέπτη που, περπατώντας σε σκιερά δάση με κελαριστά ρέματα και ρυάκια, απολαμβάνει με όλες τις αισθήσεις του την ύπαιθρο.

Η περιοχή του Πάρνωνα είναι διάσπαρτη από πηγές, κρήνες, εκκλησάκια και μοναστήρια. Το δίκτυο των μονοπατιών του Πάρνωνα, με μήκος 62 χλμ., κινείται σε υψόμετρο από 1.000 μέχρι 1.900 μ και είναι και αυτό υποδειγματικά σηματοδοτημένο. Ο Πάρνωνας αποτελεί ορμητήριο για χωμάτινες διαδρομές με ποδήλατα, περπάτημα, εξερεύνηση αλλά και ηρεμία και γαλήνη!

Φτάνοντας στην Σπάρτη

Το ένδοξο παρελθόν της, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα γραφικά χωριά, η περίφημη καστροπολιτεία του Μυστρά και η αυθεντική φυσική ομορφιά της κάνουν τη Σπάρτη έναν από τους προορισμούς που αξίζει να εξερευνήσετε! Εδώ θα δείτε έναν πλήρη οδηγό για την ιστορική πόλη

Στον μυθικό αυτόν τόπο των ηρώων και του πολιτισμού, μας δίνονται οι κατάλληλες αφορμές για να κάνουμε ένα ανοιξιάτικο ταξίδι, ακολουθώντας τα ιστορικά ίχνη του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα αλλά και τους ρυθμούς της σύγχρονης πόλης.

Η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι ένας «παράδεισος» για όσους αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση. Έχοντας το προνόμιο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα προσφέρει στους φυσιολάτρες μοναδικές εμπειρίες σε γραφικούς οικισμούς αγκαλιασμένους από πλούσια βλάστηση.

Ένα ειδυλλιακό τοπίο και η μαγευτική επαφή με τη φύση διώχνει μακριά σας κάθε έγνοια της καθημερινότητας.

Ταΰγετος πεζοπορία
Πεζοπορία στην άγρια φύση του Ταϋγέτου

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας που περιμένουν να σας οδηγήσουν σε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Είτε είστε ήρεμοι περιπατητές είτε τύποι της περιπέτειας, είναι σίγουρο πως θα βρείτε επιλογές που θα σας ικανοποιήσουν.

Φαράγγι Ανακόλου, Πελοπόννησος
Το γραφικό Φαράγγι Ανακόλου

Εκτός από τα πεζοπορικά μονοπάτια υπάρχουν και διαδρομές ορεινής ποδηλασίας γύρω από τα Τσίντζινα τις Καρυές και τη Βαμβακού, τρία πανέμορφα χωριά του Πάρνωνα, αλλά και φαράγγια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς για τους λάτρες του canyoning στο Καστόρι και στο Ξηροκάμπι, δύο γραφικά κεφαλοχώρια του Ταϋγέτου.

Βουνό Πάρνωνας
Ο επιβλητικός Πάρνωνας

Για τους πιο τολμηρούς, 5χλμ μετά τον οικισμό της Τρύπης στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 800μ. βρίσκεται το Αναρριχητικό Πάρκο Λαγκάδας που προσελκύει τους λάτρεις της αναρρίχησης. Η Λαγκάδα διαθέτει πλήθος διαδρομών αθλητικού χαρακτήρα που αναπτύσσονται σε πέντε πεδία.

Όλοι οι αναρριχητές μπορούν να προπονηθούν, αφού διαθέτει από εκπαιδευτικές διαδρομές αρχαρίων μέχρι και διαδρομές για τους πλέον δυνατούς “λύτες”.

Στα δάση του Πάρνωνα
Τα καταπράσινα δάση του Πάρνωνα

Extra tips

Για όσους θέλουν (και έχουν κουράγιο…) να δούνε και άλλα, η περιοχή προσφέρει πληθώρα επιλογών! Χαρακτηριστικά είναι…

ΠΑΡΟΡΕΙΟ-ΠΗΓΕΣ ΚΕΡΑΜΟΥ : Τα τρεχούμενα νερά των πηγών της Κεράμου σε συνδυασμό με την άγρια φύση που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό

ΠΗΓΕΣ ΤΡΥΠΗ: Ένα χωριό χτισμένο σε καταπράσινο περιβάλλον, με πηγές και τρεχούμενα νερά! Βρίσκεται 8 χλμ από τη Σπάρτη και σήμα κατατεθέν του είναι οι πηγές του αλλά και το γραφικό γεφύρι του Αϊ Σώτη.

Επίσης ανακαλύπτουμε το μικρό, ορεινό χωριό που χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Αγριάνους Λακωνίας!

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΚΑΙΑΔΑ: Μόλις 10 χλμ από το κέντρο της πόλης, κοντά στο χωριό Τρύπη και δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας θα έρθετε πιο κοντά με τον σπηλαιοβάραθρο του… τρόμου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ: 15 χλμ νότια της Σπάρτης, στην έξοδο του φαραγγιού, θα συναντήσετε το Γεφύρι ηλικίας 2.000 χρόνων, ανεπανάληπτης ομορφιάς και αισθητικής.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,291LikesΚάντε Like
88,384 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ