Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
31.6 C
Athens
ΑρχικήΛιβαδειάΔιασκέδαση ΛιβαδειάΛιβαδειά: Η καλύτερη ευκαιρία για εκδρομή μια ανάσα από την Αθήνα!

Λιβαδειά: Η καλύτερη ευκαιρία για εκδρομή μια ανάσα από την Αθήνα!

«Φωλιασμένη» ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόμετρο 160 μ., η λιβαδεια ειναι Μια μικρή έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη!

Από την Κατερίνα Φωτοπούλου

- Advertisement -

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Τη Λιβαδειά σίγουρα την ξέρετε

για το περίφηµο ρουµελιώτικο Πάσχα της αλλά και για τα λαχταριστά σουβλάκια της, αυτό όµως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι πρόκειται για µια πόλη που αξίζει κανείς να ανακαλύψει έστω και για ένα daily trip!

Η ιστορία της ανάγεται στην αρχαιότητα,

ενώ και η πορεία της στο πέρασµα των χρόνων ήταν αξιοσηµείωτη!

Σήµερα είναι µια πόλη ζωντανή µε αρκετά πράγµατα για να ανακαλύψετε, ενώ αυτό που την ξεχωρίζει είναι το πανέµορφο φυσικό τοπίο της, µε τον ποταµό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας να της προσδίδουν µια ξεχωριστή οµορφιά!

Τι να κάνετε

Η Λιβαδειά είναι µια ζωντανή πόλη γεµάτη κόσµο που θα σας βάλει µεµιάς στους ρυθµούς της! Ιδανικά αφήστε το αυτοκίνητο και κινηθείτε προς το κέντρο µε τα πόδια για µια πρώτη βόλτα… γνωριµίας!

Οι γραφικές γειτονιές και τα νεοκλασικά κτήρια θα τραβούν συχνά το βλέµµα σας, ενώ η πολύβουη αγορά στο κέντρο της πόλης είναι ό,τι πρέπει για χάζι στις βιτρίνες!

Ανεβείτε τον πεζόδροµο της Μπουφίδου µέχρι την Κεντρική Πλατεία και κάντε µια στάση σε κάποιο από τα µοντέρνα cafés για να ανακτήσετε τις δυνάµεις σας! Από εκεί συνεχίστε προς τις πηγές της Κρύας µε τον ήχο από τα γάργαρα νερά του ποταµού Έρκυνα που διατρέχει την πόλη να σας συντροφεύει! Πέτρινα γεφυράκια και παλιά σπίτια στις όχθες του συνθέτουν ένα κινηµατογραφικό σκηνικό µε αποκορύφωµα τις πηγές!

Φτάνοντας, σίγουρα δεν θα χορταίνετε να απαθανατίζετε αυτό το πανέµορφο φυσικό τοπίο, όπου µια όαση πρασίνου µε αιωνόβια πλατάνια, φυσικούς καταρράκτες και νερόµυλους ξεπροβάλλει µέσα στο αστικό τοπίο!
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

• Το Βυζαντινό Κάστρο στον λόφο του Προφήτη Ηλία που στέκει αγέρωχο γύρω από τις Πηγές! Η ιστορία του ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ τη σηµερινή του µορφή την οφείλει στην κυριαρχία των Καταλανών -άλλωστε είναι ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα.

• Το Τροφώνιο Μαντείο στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα µαντεία της αρχαιότητας, αφού, µεταξύ άλλων, ήταν υπόγειο.

• Το Πέτρινο Θέατρο της Κρύας µέσω του λιθόστρωτου µονοπατιού, σε µια µαγευτική διαδροµή µέσα στο οµώνυµο φαράγγι.

• Τον Πύργο του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Αρχικά δεν διέθετε ρολόι και χρησίµευε ως πυρσός. Το ρολόι τοποθετήθηκε το 1803, όταν ο λόρδος Έλγιν το χάρισε στην πόλη για µην τον εµποδίσουν οι κάτοικοι στις ανασκαφές του Τροφωνίου. Μετέπειτα τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του!

• Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο που στεγάζεται στη νεροτριβή στην Κρύα και φιλοξενεί σηµαντικά εκθέµατα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου
(Τ. 22610 80997).

• Το Μουσείο Παλαιών Επαγγελµάτων του Εµπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς όπου θα γνωρίσετε επαγγέλµατα που χάθηκαν στον χρόνο ή που υπάρχουν ακόµα αλλά άλλαξαν µορφή

(Στρατηγού Ιωάννου Δηµητρίου 24, Τ. 22610 24218).

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,296LikesΚάντε Like
88,163 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ