Λουτρά Σμοκόβου

Τα Άγραφα, τα βουνά στην κεντρική  Ελλάδα, μέσα στην οροσειρά της Πίνδου, είναι ένας πραγματικός θρύλος. Οι εκδοχές για το όνομά τους είναι πολλές αλλά η επικρατέστερη σύμφωνα με την παράδοση λέει ότι, “ποτέ δεν ήταν γραμμένα”, πάντα δηλαδή ήταν απάτητητα.

Σε αυτό το κομμάτι γης, με τον τεράστιο φυσικό πλούτο και την απαράμιλλη ομορφιά βρίσκονται τα Λουτρά Σμοκόβου, η Ρεντίνα, η Λουτροπηγή, η λίμνη Σμοκόβου, ο Βαθύλλακος , το Αϊδονωχώρι και οι πηγές Σουλαντά που συμπληρώνουν σαν φυσική συνέχεια την άγρια ομορφιά του τόπου.

Πανοραμική άποψη της Ρεντίνας, Καρδίτσα
Πανοραμική άποψη της Ρεντίνας, φωτο Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Η λουτρόπολη Σμοκόβου, βρίσκεται, ανεβαίνοντας από Κέδρο προς Ρεντίνα -Καρπενήσι, στα 12 χλμ., σε υψόμετρο 450 μέτρων και 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, σε μια κατάφυτη ρεματιά και είναι πραγματικά εμπειρία ζωής μια επίσκεψη εκεί.

Λουτροπηγή Σμοκόβου
Λουτροπηγή Σμοκόβου, φωτο Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Είναι “κρυμμένη” σε καταπράσινη μικρή κοιλάδα γεμάτη δρυς και σκιερούς πλατύφυλλους πλάτανους, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτροπηγής και τα λουτρά λειτουργούν με τη μορφή κοινοτικής επιχείρησης από το 1982.

Οι ιαματικές πηγές

Νερά από τέσσερις πηγές, γνωστές από την εποχή που το επισκεπτόταν ο Αλή πασάς, φτάνουν στο υδροθεραπευτήριο του Σμοκόβου. Εδώ κολυμπάς σε μια μεγάλη πισίνα με μέση θερμοκρασία στους 36°C, η οποία περιβάλλεται από τζαμαρίες για να χαζεύεις το ελατοδάσος. Συνεχίζεις με σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και χαλαρωτικό μασάζ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτείνεται για όσους πάσχουν από χρόνιες ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, παθήσεις αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος κ.ά.

Ένα οικιστικό συγκρότημα με 7 ξενοδοχεία, πλατεία με καταστήματα, και εκκλησία φιλοξενεί στο ισόγειο του ξενοδοχείου “Τέμπη” το υδροθεραπευτήριο όπου τα ιαματικά νερά από τις 4 πηγές χαρίζουν τις θεραπευτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες σε όλους τους λουόμενους.

Η θειούχα αλκαλική τους σύσταση, είναι ιδανική για εισπευσοθεραπείες και ρινοθεραπείες για ασθένειες του αναπνευστικού. Η μεγάλη εσωτερική πισίνα 75 τ.μ είναι το σήμα κατατεθέν των Λουτρών Σμοκόβου, σε συνδυασμό με τις 2 κλασικές και 2 διαθερμικές σάουνες, 2 αίθουσες χαμάμ και 2 αίθουσες μασάζ και 43 ατομικές μπανιέρες τζακούζι, συνθέτουν ένα πλήρως οργανωμένο spa που χαρίζει αναζωογόνηση και ευεξία σε όλους τους επισκέπτες!

Διαβάστε ακόμα:  Σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Κρήτης βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου

Λουτρά Σμοκόβου

Αναγνωρισμένα ως ιαματικός ο φυσικός πόρος τα «Λουτρά Σμοκόβου» είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και εισπνοθεραπεία με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, οξεία ρινίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, καθώς και για παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Πηγή Σουλαντά

Επίσης, ως ιαματικός ο φυσικός πόρος η «Πηγή Σουλαντά» στους Σοφάδες Καρδίτσας, με τρόπο χρήσεως τη λουτροθεραπεία και εισπνοθεραπεία και με τις ιαματικές ιδιότητες, ενδείκνυνται για ρευματολογικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος, οξεία ρινίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα.

Ωράριο λειτουργίας:

  • Δευτέρα έως Κυριακή 08:00μ.μ.-20:00μ.μ. (Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 14 ετών).

Δείτε τις φωτογραφίες:

Info

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολη και κατά τη λουτρική περίοδο εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Καρδίτσας. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων και των επισκεπτών λειτουργούν δίπλα από το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία Β’ Γ’ και Δ’ κατηγορίας της Δημοτικής Επιχείρησης Σμοκόβου (Άγραφα, Θεσσαλία, Μετέωρα, Πίνδος, Τέμπη) καθώς και ξενώνες (Χάιδω, Αθηνά, Καλυψώ). Η δυναμικότητα της υποδομής πλησιάζει τα 250 δωμάτια.

Θαμάστε τη λίμνη Σμοκόβου από ψηλά σε ένα υπέροχο βίντεο!

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες τον κ. Δημοσθένη Κάτση

Περισσότερες πληροφορίες: https://loutra-smokovou.gr

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ