Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
31.5 C
Athens
ΑρχικήTravelΜαγική Ήπειρος - Το top 5 που πρέπει να ανακαλύψετε σε κάθε...

Μαγική Ήπειρος – Το top 5 που πρέπει να ανακαλύψετε σε κάθε νομό της!

Με την Ιόνια Οδό να φέρνει ακόµα πιο κοντά µας την Ήπειρο, και με την ευκαιρία που επόμενου τριήμερου που πλησιάζει, αυτό της 25ης Μαρτίου, ταξιδεύουμε στον μαγικό αυτό τόπο και σας δίνουμε ιδέες αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε και εσείς προς τα εκεί για να μην πάτε στα τυφλά!

Η Ελλάδα έχει εκπληκτικά μέρη και για όποιον θέλει τα ταξίδια είναι αμέτρητα αλλά αυτή την φορά θα πάμε στην πανέμορφη Ήπειρο και θα σας αποκαλύψουμε τα top 5 που πρέπει να ξέρετε για κάθε νομό!

- Advertisement -

Το top 5 της Ηπείρου

Ν. Ιωάννινων

1. Το µοναδικό νησί λίµνης
Το µοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατοικηµένο νησί σε λίµνη εντοπίζεται στην Παµβώτιδα και είναι επίσης το µόνο στον κόσµο χωρίς ονοµασία.
2. Η αρχαία Δωδώνη
Από τους σηµαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας µε το περίφηµο µαντείο, συνεχίζει να υποβάλλει τον επισκέπτη µε πλήθος µνηµείων εκ των οποίων ξεχωρίζει φυσικά το αρχαίο θέατρο.

Δίλοφο, Ζαγόρι από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου

3. Το Ζαγόρι
Φωλιασµένα στην οροσειρά της Πίνδου 46 γραφικά χωριά, ενταγµένα σε ένα περιβάλλον που έχει ευλογήσει η φύση, συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.
4. Οι πολιτιστικές περιπλανήσεις
Με τα µουσεία να συναγωνίζονται το ένα το άλλο, αλλά και τα αποµεινάρια του παρελθόντος του, όλος ο νοµός είναι «διάστικτος» από πολιτιστικά «διαµάντια».
5. Ο εναλλακτικός τουρισµός
Από trekking στον Βίκο µέχρι πεζοπορία στο Ζαγόρι, από κωπηλασία στη λίµνη µέχρι σκι στο Ανήλιο και από αναρρίχηση στην Τύµφη µέχρι ράφτινγκ στον Βοϊδοµάτη, οι λάτρεις αυτών των δραστηριοτήτων θα βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

Ν. Άρτας

1. Το Γεφύρι της Άρτας
Σήµα κατατεθέν στην είσοδο της πόλης η λιθόκτιστη γέφυρα, που ανάγεται στον 17ο αιώνα, ενώνει τις δύο όχθες του ποταµού Άραχθου και είναι διάσηµη για τη µοναδική αρχιτεκτονική της.

Γεφύρι Αρτας αξιοθέατα και μυστικά Ηπείρου

2. Το τείχος της αρχαίας Αµβρακίας και το κάστρο της Άρτας
Με ιστορία από τον 6ο αιώνα π.Χ. το τείχος της αρχαίας Αµβρακίας –τµήµατά του έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την πόλη– κερδίζει τον επισκέπτη. Τα πιο εντυπωσιακά είναι εκείνα πάνω στα οποία χτίστηκε από τους Κοµνηνούς ένα από τα πιο όµορφα κάστρα της Ελλάδας.
3. Οι βυζαντινές εκκλησίες
Με σηµαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, η Άρτα κρύβει στους θησαυρούς της ανεκτίµητα αρχιτεκτονικά «κειµήλια».

4. Τα Αθαµανικά όρη
Γνωστά και ως Τζουµέρκα πρωταγωνιστούν µε τον επιβλητικό τους όγκο σε όλο τον νοµό και συνθέτουν µια παρθένα και σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή µε ειδυλλιακά τοπία, ορµητικά ποτάµια, καταρράκτες, κατάφυτα φαράγγια και παραδοσιακά χωριά.

Αθαμανικά Όρη Ήπειρος μυστικά

5. Τα χωριά
Κάντε το δικό σας οδοιπορικό στα χωριά του νοµού και αφεθείτε στη µαγεία του φυσικού κάλλους! Ακολουθήστε εντυπωσιακές διαδροµές που θα σας αφήσουν άφωνους από την οµορφιά και γνωρίστε τα εκ των έσω.

Ήπειρος: Μυθικές λίμνες, εντυπωσιακά φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες, τοπία σαν βγαλμένα από παραμύθι

Ν. Πρεβέζης

1. Η αρχαία Νικόπολη
Χτίστηκε µετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώµης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυµαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας το 31 π.Χ. κοντά στη Πρέβεζα και είναι η µεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.
2. Η Πρέβεζα
Η πρωτεύουσα και λιµάνι του νοµού κρατάει το δικό της µερίδιο στο τουριστικό ενδιαφέρον µε νησιώτικο ύφος και ανόθευτο χαρακτήρα. Το παραδοσιακό της «χρώµα» και οι παραλίες της, όλες µέσα στο πράσινο, ικανοποιούν κάθε επισκέπτη!

Η διάσημη παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα

3. Η Πάργα
Από τους πιο ωραίους –και παρόλη τη δηµοφιλία του ακόµα γραφικούς– καλοκαιρινούς προορισµούς της Ελλάδας, η Πάργα παραπέµπει αναπόφευκτα σε Επτάνησα χάρη στη νησιώτικη αρχιτεκτονική της, τη θέση της µπροστά στη θάλασσα, καθώς απλώνεται αµφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου και κάτω από το κάστρο, και τα στενά σοκάκια της.

4. Η θάλασσα
Μιας και «βρέχεται» από το Ιόνιο και η Πρέβεζα διαθέτει και πολύ καλές παραλίες και µάλιστα για όλα τα γούστα.
5. Η γαστρονοµία
Ολόφρεσκα ψάρια που µυρίζουν θάλασσα, πεντανόστιµες γαρίδες Αµβρακικού σε πολλές παραλλαγές και ένα σωρό ακόµα λιχουδιές συστήνουν το πιο νόστιµο πρόσωπο της πόλης, που δύσκολα µπορεί κανείς να ξεχάσει.

Ν. Θεσπρωτίας

1. Το Σούλι
Η πιο ιστορική περιοχή της κεντρικής Ηπείρου ανάµεσα σε ψηλά και άγρια βουνά και χαρακτηρισµένη από την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
2. Η Παραµυθιά
Low profile προορισµός, αυτή η κωµόπολη «τοποθετηµένη» αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 750 µ. είναι ένας παραδοσιακός οικισµός που ενθουσιάζει τον επισκέπτη µε αµέτρητες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισµού.

Σύβοτα πανοραμική ένα από τα ωραία μέρη στην Ήπειρο

3. Τα Σύβοτα
Από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα όλης της Ελλάδας δεν µπορούν παρά να µαγέψουν τον ταξιδιώτη µε τις σµαραγδένιες παραλίες τους και τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές.

4. Ο Αχέροντας και οι πεζοπορικές διαδροµές
Διασχίζει την κοιλάδα που σχηµατίζεται από τους ορεινούς όγκους της δυτικής Ηπείρου, εισέρχεται σε ένα στενό φαράγγι ανάµεσα στα βουνά της Παραµυθιάς και του Σουλίου και χαρίζει στον επισκέπτη ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους στο οποίο µπορεί να µυηθεί µέσα από πολλές διαδροµές.

Γλυκή, Αχέρωντας
Γλυκή, Αχέρωντας

Θεοδώριανα: Το χωριό με τους διπλούς καταρράκτες!

Το χωριό  Θεοδώριανα  βρίσκεται στο νομό Άρτας  χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων. Απέχει από την πόλη της Άρτας 80 χιλιόμετρα. Είναι έδρα της κοινότητας και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνάει τους 1000 κατοίκους.

Τζουμέρκα, Ήπειρος

Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας.

Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές… Άλπεις!

Ο ποταμός κυλά ορμητικά από τις πλαγιές της Πίνδου και σχηματίζει δύο καταρράκτες που φτάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα. Βρίσκονται σε ανατολική πλαγιά των Τζουμέρκων, στο ιστορικό αυτό χωριό, όπου έγινε η θρυλική μάχη του 1821, όταν 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους του Ισμαήλ Πασά.

Οι διπλοί καταρράκτες "Γκούρα" στο χωριό Θεοδωριανά στα Τζουμέρκα
Οι διπλοί καταρράκτες “Γκούρα” στο χωριό Θεοδωριανά στα Τζουμέρκα

Το όνομα του χωριού

Το χωριό πήρε το όνομά του από τη Θεοδωρία, την αρχαία πόλη των Αθαμανών, του προελληνικού φύλου που ζούσε στα βουνά της Πίνδου. Είναι επίσης γνωστό και ως η «πρωτεύουσα του νερού», καθώς περιβάλλεται από τρεχούμενα νερά, πηγές και ρέματα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, μέσα σε πλούσια βλάστηση.

Ένας δρόμος από την κεντρική πλατεία του χωριού

οδηγεί σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που περιβάλλεται από ψηλά έλατα και καταλήγει στους δύο πανέμορφους καταρράκτες. Οι επισκέπτες μπορούν να δροσιστούν στα κρύα νερά του ποταμού και να συνεχίζουν να περπατούν ανάμεσα στα πλατάνια και τα έλατα, όπου θα συναντήσουν ρέματα, μικρότερους καταρράκτες και φυσικές νεροτριβές.

Στη θέση «Σμίξη», όπου ενώνεται ο ποταμός «Άσπρη Γκούρα» και ο ποταμός «Μουζάκι» υπάρχει ένας πέτρινος νερόμυλος που χτίστηκε το 1918 και δημιουργεί ένα παραμυθένιο τοπίο. Εκεί ξεκινάει και το πανέμορφο φαράγγι της Αγίας Τριάδας, το οποίο έχει μήκος τρία χιλιόμετρα. Τους θερινούς μήνες πολλοί επισκέπτες κάνουν πεζοπορία στην περιοχή και επισκέπτονται τα πανέμορφα φυσικά αξιοθέατα της Ηπείρου.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,301LikesΚάντε Like
88,201 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ