Μάλια

Ανατολικά του Ηρακλείου μόλις 34 χιλιόμετρα, βρίσκονται τα Μάλια ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης αλλά και από τους πιο όμορφους. Βρίσκεται στην παραλιακή ομαλή έκταση που σχηματίζεται στους βόρειους πρόποδες του όρους Σελένα.

Πρόκειται για έναν πραγματικά μαγευτικό προορισμό που έχει να επιδείξει πολλές και διαφορετικές ομορφιές κυρίως επειδή είναι χτισμένος ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Είναι ένας προορισμός που παντρεύει το σύγχρονο και το παραδοσιακό με ένα μοναδικό τρόπο ενώ ξεχωρίζει και για τη ζεστή φιλοξενία που απλόχερα χαρίζουν οι ντόπιοι στους επισκέπτες.

Μάλια Ηράκλειο

Τα Μάλια μέχρι και τη δεκαετία του 1940 ήταν ένα μικρό χωριό που οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την καλλιέργεια μπανάνας και κηπευτικών. Ήταν ένα γραφικό χωριό μέσα σε ένα τοπίο με πέτρινους ανεμόμυλους με τους οποίους πότιζαν τα περιβόλια τους. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και τα Μάλια σήμερα έχουν γνωρίσει μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, καθώς πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα κατακλύζουν την περιοχή και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Μάλια

Ο κεντρικός δρόμος Ελευθέριου Βενιζέλου μοιάζει να χωρίζει την πόλη στα δυο, με την παλιά πόλη των Μαλίων να περιβάλλεται από ελαιώνες και από τα υψώματα του όρους Σελένα ενώ το νεότερο τουριστικό κομμάτι της πόλης να απλώνεται στα βόρεια παράλια. Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται ως γραφική και παραδοσιακή καθώς διατηρεί στοιχεία της κρητικής παράδοσης με όμορφα σπίτια με μπουκαμβίλιες, στενά σοκάκια, εκκλησίες και ταβερνάκια που μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις με συντροφιά ζωντανής μουσικής και να απολαύσει ήρεμους περιπάτους. Το δεύτερο κομμάτι απ’ την άλλη, τα παραλιακά Μάλια, είναι γεμάτο με εστιατόρια, καταστήματα και πολλά μπαρ και κλαμπ που σφύζουν από ζωή και κίνηση από την ξέφρενη διασκέδαση των νεαρών τουριστών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα:  Ένας άγνωστος παράδεισος: Ο «κρυμμένος» καλοκαιρινός θησαυρός στην Αιτωλοακαρνανία
Μάλια Ηράκλειο

Μust visit της περιοχής είναι η εκκλησία της Παναγίας της Γαλατιανής με τις περίφημες αγιογραφίες της, που η παράδοση λέει ότι ονομάστηκε έτσι γιατί αντί για νερό χτίστηκε με γάλα που πρόσφεραν οι βοσκοί. Επίσης, υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και Ευαγγελισμού, της Αγίας Πελαγίας και του Αγίου Γεωργίου. Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου έχει πολλές παλιές τοιχογραφίες και η παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε για να προστατεύει ο Άγιος εκείνους που ξενυχτούσαν εκεί από τις νεράιδες, οι οποίες κατά την παράδοση παρουσιάζονται στην περιοχή.

Μάλια Ηράκλειο

Η μεγάλη σε έκταση παραλία των Μαλίων απλώνεται μπροστά από την κωμόπολη. Κατακλύζεται από κόσμο, έχει λεπτή χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά. Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη παραλία, με πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ και με μήκος 6 χλμ. Απέναντι από την παραλία των Μαλίων υπάρχει μια μικρή νησίδα, με ονομασία Αφέντης Χριστός, πάνω στην οποία βρίσκεται ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, ίσως το πιο χαρακτηριστικό σκηνικό των Μαλίων. Για όσους δεν αντέχουν την πολυκοσμία, υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης παραλία που βρίσκεται ανατολικότερα, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου των Μαλίων. Η παραλία αυτή είναι γνωστή στους ντόπιους ως Ποταμός, καθώς στα ανατολικά εκβάλει ένας μικρός ποταμός και βρίσκεται δίπλα στον σπουδαίο υδροβιότοπο των Μαλίων.

Μάλια παραλία ποταμός
Η παραλία Ποταμός

Δείτε επίσης:

Διακοπές στη Χερσόνησο της Κρήτης: Ονειρεμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και συνδυαστικές εμπειρίες που δεν θα βρείτε αλλού! 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ