Mars Science City, Dubai

Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group που έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη, να σχεδιάσει μια πρότυπη πόλη στο Ντουμπάι ικανή να φιλοξενήσει ζωή στον Άρη και στη συνέχεια να προσαρμόσει το μοντέλο αυτό στην έρημο. Το Mars Science City!

Η αρχιτεκτονική της πόλης

Οι αρχιτέκτονες έλαβαν υπόψιν τους τις προκλήσεις του εξωγήινου κόσμου, καθώς ο Άρης έχει λεπτή ατμόσφαιρα και μηδενικό μαγνητικό πεδίο, οπότε η προστασία από επιβλαβείς ακτινοβολίες είναι ελάχιστη. Η θερμοκρασία με μέση τιμή τους -63 βαθμούς Κελσίου είναι ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να συνυπολογίσουν οι αρχιτέκτονες. Λεπτή ατμόσφαιρα θα πει επίσης μικρή πίεση αέρα, που σημαίνει ότι τα υγρά εξατμίζονται πιο εύκολα.

«Δεδομένου ότι ο Άρης έχει λεπτή ατμόσφαιρα, η μεταφορά θερμότητας θα είναι πολύ χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας μέσα στους θόλους δεν θα κρυώνει τόσο γρήγορα όσο στη Γη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, ο αρχιτέκτονας του ομίλου Bjarke Ingels, Τζέικομπ Λανγκ.

Mars Science City εσωτερικό
Η καλλιέργεια τροφής στο Mars Science City

Για τη διατήρηση μιας φιλόξενης θερμοκρασίας και της κατάλληλης πίεσης, η φουτουριστική πόλη θα αποτελείται από θόλους (βιοδομές), καλυμμένες με διάφανες πολυαιθυλενικές μεμβράνες. Το οξυγόνο θα παράγεται από την εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης σε πάγο στο υπέδαφος και θα γεμίζει την βιοδομή.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Άρης έχει το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης. «Δημιουργεί ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να οικοδομήσει στο διάστημα», εξηγεί ο Λανγκ.

Τα κτίρια εντός των θόλων θα εκτυπώνονται τρισδιάστατα χρησιμοποιώντας ως δομικό υλικό το αρειανό χώμα. Τα δωμάτια θα βρίσκονται ως και 6 μέτρα κάτω από το έδαφος. «Μελλοντικά θα έχετε φεγγίτες στην υπόγεια σπηλιά σας που θα μοιάζει με ενυδρείο, καθώς θα κολυμπούν τα ψάρια», δήλωσε ο Λανγκ.

Mars Science City δωμάτια
Ο σχεδιασμός διαθέτει φεγγίτες γεμάτους με νερό, οι οποίοι στον Άρη θα προστατεύουν τους κατοίκους από την ακτινοβολία, επιτρέποντας παράλληλα στο φως να μπαίνει στα δωμάτια

Καθώς ο πληθυσμός στον Άρη θα αυξάνεται, θα προστίθενται καινούριες βιοδομές σχηματίζοντας έτσι δίκτυα χωριών, και στη συνέχεια πόλεων, στο σχήμα δακτυλιδιών. Η πόλη θα τροφοδοτείται και θα θερμαίνεται χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια και η λεπτή ατμόσφαιρα θα μπορούσε να βοηθήσει τους θόλους να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους.

Η πραγματοποίηση του έργου

Εκθεσιακοί χώροι Mars Science city
Οι εκθεσιακοί χώροι που θα διατίθενται στο Mars Science City

Το έργο είναι μέρος του πρότζεκτ Mars Science City των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενός χώρου που προορίζεται για το Διαστημικό Κέντρο Mohammed Bin Rashid στο Ντουμπάι. Η Αρειανή Πόλη της Επιστήμης φιλοδοξεί να καλύψει 176.000 τετραγωνικά μέτρα ερήμου (όσο είναι περίπου 30 γήπεδα ποδοσφαίρου) με κόστος περίπου 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρότζεκτ είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο ενώ οι υπεύθυνοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα τελικό σχέδιο. Ωστόσο το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels επεξεργάζεται ήδη τις απαραίτητες προσαρμογές στην πρότασή του, αν επιλεγεί για την πρότυπη πόλη στην έρημο του Ντουμπάι. Τέλος, η πόλη αυτή θα διαθέτει ερευνητικό εργαστήριο, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, μουσείο, αμφιθέατρο και γραφεία.

Απολαύστε την “Αρειανή” πόλη στο βίντεο:

Πηγή: CNN

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ