Προσπαθώντας να αποτινάξει τη σκιά του… αµαρτωλού παρελθόντος, το Le Panier, η παλαιότερη συνοικία της Μασσαλίας, κάνει µια καινούρια αρχή!

Le Panier…

mas1

Αν προφέρατε αυτό το όνοµα σε κάποιον Μαρσεγιέζο πριν από λίγες δεκαετίες, πιθανότατα θα σας κοιτούσε µε απέχθεια, ίσως και µε φόβο. Και όχι άδικα, αφού η µικρή συνοικία στα βόρεια του λιµανιού τηςΜασσαλίας, του µεγαλύτερου στη Γαλλία, υπήρξε για πολλά χρόνια άντρο παρανόµων. Σήµερα έχει αφήσει πίσω το παρελθόν, δεν είναι πλέον αποµονωµένη, ενώ µετατρέπεται σταδιακά σε ένα από τα πιο ζωντανά κοµµάτια της πόλης.

ΚΑΚΟΦΗΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

mas2

Το µέρος ήταν κατοικηµένο από τον 6ο αι. π.Χ., όµως το Le Panier αρχίζει να γίνεται γνωστό το 1700, όταν εγκαθίστανται εδώ ναυτικοί, ψαράδες και λιµενεργάτες. Στα στενά πλακόστρωτα δροµάκια ανάµεσα στη Rue de Lorette και τα ατελείωτα σκαλοπάτια της Montee des Accοules στριµώχνονται εκατοντάδες, κατά κανόνα φτωχοί, εργάτες. Σε αυτούς προστίθενται µαφιόζοι, έµποροι ναρκωτικών, πόρνες και κακοποιοί, που, εξαιτίας της πολυκοσµίας της περιοχής, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να στήσουν το «καταφύγιό» τους. Με το πέρασµα των χρόνων, το µωσαϊκό του Le Panier έρχονται να συµπληρώσουν µετανάστες, κυρίως από τη Σεβίλλη, το Παλέρµο και τις Κοµόρες, αλλά και από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πιάνουν ένα µικρό, φτηνό σπίτι και επιχειρούν να φτιάξουν µια νέα ζωή. Ωστόσο, η κακή φήµη δεν λέει να εγκαταλείψει το µέρος…

mas3

ΑΕΡΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

mas4

Τα ήδη χαµηλά ενοίκια στο Le Panier έπεφταν διαρκώς, λόγω της «ρετσινιάς» που το ακολουθούσε. Αυτό, όµως, εκµεταλλεύθηκαν δεκάδες ζωγράφοι, κεραµίστες, σαπωνοποιοί και σοκολατοποιοί, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν εδώ και να µετατρέπουν τις άλλοτε κακόφηµες κατοικίες σε ατελιέ και εργαστήρια. Τη δεκαετία του ’90, η αστυνοµική τριλογία («Το µαύρο τραγούδι της Μασσαλίας», «Το Τσούρµο», «Solea») του συγγραφέα Jean-Claude Izzo, µε κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Φάµπιο Μοντάλε, γέννηµα-θρέµµα του Le Panier, δίνει τεράστια ώθηση στην περιοχή. Έκτοτε, η φτωχογειτονιά γίνεται γνωστή και πέρα από τα όρια της Μασσαλίας, ενώ µετά την κινηµατογραφική µεταφορά των βιβλίων -τον Μοντάλε ενσάρκωσε ο Alain Delon-, οι τουρίστες συνωστίζονται στα ατελείωτα σκαλιά της. Τα κακοποιά στοιχεία την έχουν πλέον εγκαταλείψει, ενώ µετανάστες, τεχνίτες και κάποιοι πλούσιοι Μαρσεγιέζοι ζουν πλέον µόνιµα εδώ.

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

mas5

Παλιές κατοικίες και µύλοι µετατρέπονται σε ξενοδοχεία, ατελιέ, µουσεία, εστιατόρια και bars ξεφυτρώνουν στους γύρω δρόµους και τα ενοίκια… ανεβαίνουν κατακόρυφα στο µέρος, που πλέον θεωρείται cult… Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη, το Le Panier δεν έχει χάσει την ατµόσφαιρα που το έκανε να ξεχωρίζει. Όταν βρεθείτε εδώ, αφεθείτε και νιώστε την αίσθηση που δηµιουργούν οι πολυκαιρισµένες προσόψεις των σπιτιών. Περπατήστε στην κεντρική Rue du Panier ή τη Rue des Pistoles -µαντέψτε γιατί ονοµάστηκε έτσι- και ανακαλύψτε το Maison Diamantee στη Rue de la Prison, ένα επιβλητικό κτήριο του 16ου αιώνα. Επισκεφθείτε τη Vieille Charite, παλιό πτωχοκοµείο, που πλέον είναι κέντρο τεχνών και πολιτισµού. Περάστε από το «ναό» της σοκολάτας La Chocolaterie du Panier ή πιείτε ένα pastis (τοπικό ποτό) στο Bar des Treize Coins, πίσω από το αστυνοµικό τµήµα, και φανταστείτε τον επιθεωρητή Μοντάλε να κάθεται στο διπλανό τραπέζι. Άλλωστε, ήταν το αγαπηµένο του στέκι…

Γράψτε τον επίλογο στην Place de Moulins. Το ψηλότερο σηµείο του Le Panier συγκεντρώνει πολλούς από τους τουρίστες που πιάνουν λιµάνι µε τα κρουαζιερόπλοια. Ανεβείτε στη µικρή, γραφική γειτονιά για να θαυµάσετε από ψηλά την υπέροχη θέα…

Notes

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Τους καλοκαιρινούς µήνες υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Μασσαλία µε την Aegean(el.aegeanair.com), από €274 µε επιστροφή. Τον υπόλοιπο χρόνο, µπορείτε να πετάξετε µε Alitalia(www.alitalia.com), µέσω Ρώµης, από €329 µε επιστροφή.

ΔΙΑΜΟΝΗ

LA RESIDENCE

DU VIEUX PORT

Προσεγµένα δωµάτια, πολύ κοντά στο Le Panier και µε ασύγκριτη θέα στο Παλιό Λιµάνι. Από €110 /δίκλινο.(18, Quai du Port, tel. +33 4 91919122, www.hotelmarseille.com)

NEW HOTEL VIEUX PORT

Πρωτότυπο ξενοδοχείο 3* µε θεµατικά δωµάτια. Επιλέξτε το Arabian Nights ή το African Adventures. Από €160/δίκλινο. (3, Rue Reine Elizabeth,
tel. +33 4 91907624,
www.new-hotel.com)

VERTIGO HOTEL

Νεανικό hostel, που διακρίνεται για την πολύχρωµη διακόσµηση και τη χαλαρή ατµόσφαιρα. Από €55/δίκλινο. (42, Rue des Petites Maries, tel. +33 4 91910711,
www.hotelvertigo.fr)

mas6

mas7

ΦΑΓΗΤΟ

PIZZΕRIA CHEZ ETIENNE

Ένα από τα καλύτερα στέκια του Le Panier, µε εξαιρετικό φαγητό, πάντα γεµάτο κόσµο. (43, Rue de Lorette, tel. +33 4 91547633)

LE PANIER DES ARTS

Δηµοφιλές, cozy εστιατόριο, όπου οι γαλλικές σπεσιαλιτέ µε έµφαση στο ψάρι, έχουν την τιµητική τους. (3, Rue e Petit Puits, tel. +33 4 91560232)

LE CAFE DES EPICES

Διαµορφωµένο σε στυλ bistrot, µε µεγάλη ταράτσα και θέα στη γύρω περιοχή, προτείνει πιάτα µεσογειακής αλλά και ασιατικής κουζίνας. (Rue du Lacydo, tel. +33 4 91912269)

LA MIRAMAR

Δεν επιτρέπεται να φύγετε από τη Μασσαλία και να µην έχετε δοκιµάσει µπουγιαµπέσα -σούπα µε θαλασσινά! Θα γευτείτε την καλύτερη σε αυτό το εστιατόριο, στο Παλιό Λιµάνι. (12, Quai du Port, tel. +33 04 91914109, www.bouillabaisse.com)

UNE TABLE AU SUD

«Πειραγµένες» µεσογειακές νοστιµιές, ολόφρεσκα προϊόντα, υλικά συνδυασµένα µε ευφάνταστο τρόπο. Κι όλα αυτά σε έναν φιλικό χώρο, µε θέα στο λιµάνι της Μασσαλίας. (Quai du Port, tel. +33 4 91906353,
www.unetableausud.com)

mas8

ΠΟΤΟ

BAR DES TREIZE COINS

Ήταν το αγαπηµένο bar του µυθιστορηµατικού ήρωα επιθεωρητή Μοντάλε. Χαλαρή ατµόσφαιρα, χαµηλές τιµές και live µουσικές βραδιές. (43, Rue Sainte Francoise, tel. +33 4 91904327)

mas9

LE CAFE PARISIEN

Δηµοφιλές cafe-bar µε ποικιλία ροφηµάτων και ποτών, και τραπεζάκια έξω. Οι ήχοι της… κονσόλας µεταβάλλονται συχνά! (Place Sadi-Carnot,
tel. +33 4 91900577)

LA CARAVELLE

Jazzy ακούσµατα, συχνά lives και µοναδική θέα στο λιµάνι σε αυτό το µικρό µπαράκι. (34 Quai du Port, tel. +33 4 91903664)

mas10

ΑΓΟΡΕΣ

LA CHOCOLATERIE DU PANIER

Από τα πρώτα µαγαζιά που «τόλµησαν» να ανοίξουν στην περιοχή, γλυκαίνει εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους αλλά και τους περαστικούς µε σοκολατένιες δηµιουργίες.
(49, Rue du Petit Puits,
tel. +33 04 9191 6766)

LA BOUTIQUE DE LA COMPAGNIE

DE PROVENCE

Η παράδοση στη σαπωνοποιία… καλά κρατεί, κι εδώ θα βρείτε σίγουρα τα καλύτερα προϊόντα σε σαπούνια, κρέµες και άλλα είδη οµορφιάς. (1, Rue Caisserie, tel. +33 4 91562094)

ICONS TRAVELLERS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ