Φαίνεται πως ο καιρός «κλειδώνει» για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Γιώργο Τσατραφύλλια και Θοδωρή Κολυδά και τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται πως θα έχουμε ήπιο καιρό τις γιορτινές μέρες. Οι προγνώσεις συγκλίνουν στο ότι θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με ήπιο καιρό χωρίς πολύ κρύο και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην πρόγνωση που δημοσίευσε ανέφερε συγκεκριμένα: “Μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη των γιορτών των Χριστουγέννων και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι ήπιος και στη στεριά και στη Θάλασσα. Πάντως μέχρι το τέλος του έτους κάποια μοντέλα φλερτάρουν με νέα ψυχρή εισβολή!

Αναλυτικά:

Δευτέρα 18-12-2023

Ηλιοφάνεια
Βοριάδες έως 6 μποφόρ
Παγετός στη βόρεια Ελλάδα

Τρίτη 19-12-2023

Ηλιοφάνεια
Θερμοκρασία μέχρι 16 βαθμούς
Τετάρτη 20-12-2023

Λίγες βροχές σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, Κρήτη, ανατολικό Αιγαίο
Νοτιάδες μέχρι 5 μποφόρ
Θερμοκρασία μέχρι 17 βαθμούς

Πέμπτη 21-12-2023

Βροχερός καιρός και καταιγίδες στο Αιγαίο
Βοριάδες μέχρι 5 μποφόρ
Μικρή πτώση θερμοκρασίας

Παρασκευή 22-12-2023

Ήπιος καιρός με νοτιάδες και λίγες βροχές στα δυτικά και το ανατολικό αιγαίο.

Σάββατο-Κυριακή 23,24,-12-2023

Θερμοκρασία μέχρι 16-17
Λίγες βροχές
Δευτέρα – Χριστούγεννα

Θερμοκρασία μέχρι 15-17
Λίγες βροχές

Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς προβλέπει ότι μετά την ψυχρή εισβολή του Σαββατοκύρικου θα διαδεχθούν μέρες με υψηλότερες θερμοκρασίες από τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, ο καιρός «γλυκαίνει» από την Τρίτη, με βροχές σε ορισμένες περιοχές από την Τετάρτη αλλά με νοτιάδες που την Πέμπτη θα επηρεάσουν μεγαλύτερο μέρος της χώρας στα κεντρικά και τα νότια. Παρά τους νοτιάδες θα σημειωθούν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο νέες χιονοπτώσεις.

Τα Χριστούγεννα θα έχουμε γενικά ήπιο καιρό με θερμοκρασίες 14 – 15 βαθμούς στα κεντρικά και νότια και ανέμους μέχρι 6 μποφόρ, χωρίς να λείψουν κάποιες βροχές σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε αρκετές περιοχές με υψηλό υψόμετρο που χιόνισε το Σαββατοκύριακο θα διατηρηθεί το χιόνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων τα Χριστούγεννα.

Τι λένε τα Μερομήνια…

Τι καιρό «είδαν» για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που φτάνουν;

Σύμφωνα με τα μερομήνια, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας του έτους με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μετά τις 10 του μήνα θα είναι έντονα τα φαινόμενα, με αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές. Ενώ, το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός προβλέπεται ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

Η αρχή του χρόνου θα γίνει με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνια. Στα μισά του μήνα πιθανότατα θα «χτυπήσει» τη χώρα πρωτοφανές για την εποχή ψύχος και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται, ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Άστατος καιρός με βροχές

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα, κατά τόπους ,ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ