Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
29 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΑιτωλοακαρνανίαςΜεσολόγγιΜεσολόγγι: Ταξιδεύουμε στην πόλη των ηρώων!

Μεσολόγγι: Ταξιδεύουμε στην πόλη των ηρώων!

Με τη µαγευτική λιµνοθάλασσα να πρωταγωνιστεί στην καθηµερινότητά του, τη βαρυσήµαντη ιστορία του να υπογράφει την ταυτότητά του και το «ζωηρό» παρόν του να τονίζει το σύγχρονο πρόσωπό του, το Μεσολόγγι µάς δίνει την καλύτερη αφορµή για µια φθινοπωρινή εξόρµηση! Εµείς ταξιδέψαµε στην Ιερή Πόλη και σας προτείνουµε όλους τους λόγους για να την εντάξετε στην ατζέντα σας!

mesologgiTαξίδι-Ρεπορτάζ: Θοδωρής Ρούσσης / Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαργύρης

Αυτά είναι τα πιο γραφικά χωριά σε όλη την Ελλάδα!(photo)

- Advertisement -

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ

Η µεγάλη υδάτινη αγκαλιά του Μεσολογγίου-Αιτωλικού γνωρίζει καλά πως είναι η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης! Ένα υδάτινο πάρκο, µε αρµονική συνύπαρξη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που κουρνιάζουν και αναπαράγονται πολλά σπάνια είδη αποδηµητικών πουλιών και ψαριών. Ένα απλό σεργιάνι στα νερά της µε την παραδοσιακή γαΐτα (µικρό ξύλινο βαρκάκι) σου δίνει την ευκαιρία σχεδόν να αγγίξεις φλαµίνγκο, αργυροπελεκάνους και… τουρλίδες. Οι τελευταίες µάλιστα έδωσαν και το όνοµά τους στο µόνο νησί της λιµνοθάλασσας που συνδέεται µε τη στεριά. mesologgiΗ ήµερη θάλασσα, όπως την έλεγε ο Μεσολογγίτης ποιητής Κωστής Παλαµάς, σε καλεί να τη διασχίσεις και να αγγίξεις τον ήλιο που βυθίζεται πύρινος στα χρυσοπράσινα νερά της. Γοβιοί, σπάροι και κέφαλοι χτυπιούνται στα δίχτυα των ιβαρίων (χρησιµοποιούνται για τον έλεγχο των µετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία), διεκδικώντας τη δική τους ελευθερία. Top εµπειρία είναι φυσικά και η βαρκάδα για birdwatcing που θα σας γεµίσει µοναδικές εικόνες (διοργανώνονται από το Discover Mesolonghi). Αξίζει επίσης να διασχίσετε ένα κοµµάτι της λιµνοθάλασσας και µε ποδήλατο στον ποδηλατόδροµο που ενώνει το νησί της Τουρλίδας µε την πόλη. Εδώ πρέπει να αναφέρουµε ότι το Μεσολόγγι έχει χαρακτηριστεί εκτός από «µικρή Βενετία» και «Άµστερνταµ της Ελλάδας», καθώς αποτελεί τη µεγαλύτερη ποδηλατούπολη της χώρας. Τέλος, για τα πιο µεγάλα… παιδιά που χρειάζονται αναζωογόνηση, τα λασπόλουτρα στην Αγ. Τριάδα κοντά στο νησί της Κλείσοβας είναι η καλύτερη επιλογή.mesologgi

ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

Με το που φτάσετε στην είσοδο της πόλης, που περιστοιχίζεται από το τείχος του Όθωνος (αντίγραφο της πύλης της Εξόδου του Μεσολογγίου) οδηγείστε στον γεµάτο µνηµεία Κήπο των Ηρώων. Αποµεινάρια οβίδων και κανονιών της εποχής της Επανάστασης, αγάλµατα, καθώς επίσης και ο βωµός της ολυµπιακής φλόγας κρατούν άσβεστη τη µνήµη του ένδοξου παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη σάς καλωσορίζει και σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε έναν… ατµοσφαιρικό περίπατο.

Τip: Περνώντας την πόρτα εξόδου… συναντάτε το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής µέσα στο οποίο πάρθηκε η απόφαση για την ιστορική Έξοδο!

Το φως τους είναι το αγαπημένο «αστέρι» των θαλασσόλυκων. Δείτε τους ομορφότερους φάρους της Ελλάδας! (Photos)

mesologgiΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Μπότσαρη, επιβάλλεται να κάνετε µια στάση στην πινακοθήκη και πρώην δηµαρχείο της πόλης, όπου σε µια διαδραστική ξενάγηση θα µπορέσετε να δείτε µέσα από τα µάτια των καλλιτεχνών την ιστορία της Ιεράς Πόλης (χαρακτηρίστηκε έτσι χάρη στη συγκινητική αυτοθυσία στον βωµό της Ελευθερίας και όχι για θρησκευτικούς λόγους). Σε αυτό το σηµείο φυλάσσεται αντίγραφο του πασίγνωστου πίνακα του Ντελακρουά «η Ελευθερία στα ερείπια του Μεσολογγίου» όπως επίσης και αντίγραφο της εικόνας της Εξόδου η οποία λιτανεύεται στην ποµπή που λαµβάνει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τη Μ. Εβδοµάδα (φέτος 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου 2018) για τη µνήµη της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκηµένων (Πλατεία Μπότσαρη Μάρκου 1, Τ. 26310 22134, Δευτ.-Παρ., 09:00-13:30 & 16:00-19:00, είσοδος ελεύθερη).

ΟΙΚΙΕΣ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Ακολουθώντας το πλακόστρωτο από τη Μητρόπολη του Αγ. Σπυρίδωνα, φτάνετε στο ιστορικό κέντρο, όπου εκεί δεσπόζουν οι πατρογονικές οικίες των Κωστή Παλαµά, Χαρίλαου και Σπυρίδωνα Τρικούπη. Μια γειτονιά µεγάλων προσωπικοτήτων διαφορετικών γενεών. Με µία επίσκεψη στο σπίτι του µεγάλου Έλληνα ποιητή του Ολυµπιακού Ύµνου αλλά και των 2 πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδος, σίγουρα θα αισθανθείτε κι εσείς το µεγαλείο που κρύβει ο µικρός και ταπεινός αυτός τόπος. Δίπλα από το σπίτι του, η προτοµή του Παλαµά στην πλατεία «κοιτάει» ένα νεοκλασικό κτήριο µε µια όµορφη πέτρινη, αυθεντική πύλη οθωµανικού ρυθµού. Υπήρξε η πρώτη κατοικία στην οποία έµεινε ο ποιητής όταν επέστρεψε ορφανός από την Πάτρα και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισµού ως ιστορικό διατηρητέο µνηµείο.mesologgi

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Στην Ιερή Πόλη το 1999 ιδρύθηκε το Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος, το οποίο µε την πάροδο του χρόνου µετεξελίχτηκε σε Ιστορικό Μουσείο. Το γεγονός ότι η Διέξοδος στο δεύτερο συνθετικό της φέρει τη λέξη «έξοδος» δεν οφείλεται σε σύµπτωση. Και αυτό γιατί το Κέντρο όχι µόνο στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ηρωική Έξοδο του 1826, Θανάση Ράζη-Κότσικα, αλλά στεγάζει και το όραµα µιας αληθινής δι-εξόδου προς την ελευθερία της σύγχρονης δηµιουργικής και πολιτιστικής έκφρασης των κατοίκων του Μεσολογγίου και της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας. mesologgiΣτη µόνιµη συλλογή του περιλαµβάνει αρχαία αντικείµενα 4ου-2ου αιώνα π.Χ., εκκλησιαστικά αντικείµενα του 17ου-19ου αιώνα, κειµήλια της Επανάστασης του 1821, όπως προσωπικά αντικείµενα καθώς επίσης και σπάνια χειρόγραφα.

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

Από πολλούς θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι και είναι εκλεκτός µεζές για ούζο και καλό πεπαλαιωµένο ουίσκι. Το αυγό του θηλυκού κεφάλου (µπάφα) είναι το χρυσάφι της λιµνοθάλασσας και το Νο1 εξαγώγιµο προϊόν, αποτελώντας τον κύριο πρεσβευτή της µεσολογγίτικης αγοράς στο εξωτερικό. mesologgiΗ υψηλή διατροφική του αξία καθώς επίσης και η… ηδονική του γεύση διεγείρουν τον ουρανίσκο, ενώ εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως Προϊόν Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης. Αναζητήστε το στα µαγαζιά µε τα τοπικά προϊόντα, στα ψαράδικα της περιοχής καθώς και στους τοπικούς παραγωγούς.

ΑΛΥΚΕΣ

Στον δρόµο που συνδέει το Μεσολόγγι µε το Αιτωλικό θα σας τραβήξουν την προσοχή τα λευκά… βουνά, οι λόφοι θαλασσινού αλατιού, που ανακλούν έντονα το φως του ήλιου. Αυτό το αλάτι από τις όχθες της λιµνοθάλασσας φτάνει στο πιάτο µας χαρίζοντας σε κάθε µας µπουκιά µια γεύση από Μεσολόγγι. Η εκλεκτή Αφρίνα Μεσολογγίου είναι η τοπική ονοµασία για τον ανθό αλατιού, διεθνώς γνωστού ως fleur de sel. Συλλέγεται µε το χέρι και η ανώτερη διατροφική της αξία την καθιστά ένα απαραίτητο σουβενίρ για το σπίτι σας. Ζητήστε τη σε διάφορα µαγαζιά στην αγορά της πόλης.

mesologgiExtra tips

• Κρυµµένο στα σοκάκια της πόλης, θα ανακαλύψετε το ποτοποιείο Τρικενέ. Το ούζο του είναι συνδεδεµένο µε τη σύγχρονη ιστορία του Μεσολογγίου, αποτελώντας συνοδευτικό των τοπικών εδεσµάτων. Απολαύστε κι εσείς ένα σφηνάκι, ακούγοντας ιστορίες από τα παλιά (Δ. Μακρή 10, Τ. 26310 22270, www.ouzotrikene.gr).

• Μια εµπειρία που πρέπει να ζήσετε είναι να παραβρεθείτε στους εορτασµούς για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου. Φέτος θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου-1 Απριλίου 2018.

• Μια επίσκεψη αξίζει και η Βάλβειος βιβλιοθήκη (Βυρώνειο Κτήριο-Πλώσταινα, Τ. 26310 56903) µε σπάνια βιβλία και ντοκουµέντα, αλλά και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης των Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου µε πλήθος έργων σηµαντικών Ελλήνων δηµιουργών κ.ά. (Κων. Τρικούπη 2, Τ. 26310 51016, www.pinakothiki.org).

• Εδώ εντοπίζεται και η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που στοχεύει στην ανάδειξη του λόρδου Βύρωνα, της ζωής και της τέχνης του, αλλά και πολλών άλλων φιλελλήνων που ξόδεψαν περιουσίες, χρόνο, κόπο αλλά θυσίασαν και τις ζωές τους βοηθώντας στην ελληνική Επανάσταση του 1821 (www.messolonghibyronsociety.gr).

• Τα τελευταία χρόνια οι λάτρεις του kitesurfing και του windsurfing δίνουν ραντεβού στην παραλία Διόνι στη δυτική πλευρά των εκβολών του Αχελώου ποταµού στην Κατοχή Οινιάδων (21 χλµ. από το Μεσολόγγι)! Εκεί οι εξαιρετικές συνθήκες προσελκύουν αθλητές από όλη την Ευρώπη που δίνουν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στην περιοχή!

Αυτό κι αν είναι είδηση! Τώρα φτάνουμε στα Ιωάννινα μόλις σε 3,5 ώρες!

ΚΡΥΟΝΕΡΙ μεσολογγιουmesologgi

Εκεί που το αυθεντικό και γνήσιο γίνεται πυξίδα για τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη και η θέα του Πατραϊκού Κόλπου µε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου µαγεύει τα βλέµµατα, εκεί θα βρείτε το Κρυονέρι, ένα καλά κρυµµένο «διαµάντι», που µπορεί να γίνει και δικός σας προορισµός. Επίσης, είναι και το ιδανικό ορµητήριο για µια επίσκεψη στους χώρους αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Τα καταγάλανα και καθαρά νερά της παραλίας, που συναντούν το γλυκό νερό που «πέφτει» από το βουνό, το οποίο θαρρείς πως θα το αγγίξεις, ελκύουν µονοµιάς κάθε είδος ταξιδιώτη. Στις άκρες των κόλπων µπορεί να θαυµάσει κανείς τις µικρές και µεγάλες πηγές που σκίζουν τους βράχους αναβλύζοντας ακαρνανικό νερό ή να κολυµπήσει µέσα στις φυσικές κοιλότητες και λίµνες που δηµιουργούνται στους πρόποδες του βουνού. Πάνω από τη θάλασσα θα βρείτε cafés και ταβερνάκια που ολοκληρώνουν µε τον καλύτερο τρόπο τη διαµονή σας.mesologgi

Βαράσοβα

Ένας ασβεστολιθικός όγκος ύψους 917 µέτρων δεσπόζει στο Κρυονέρι. Γυµνός και κατάκρηµνος, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι των αντιθέσεων που δηµιουργεί η εντυπωσιακή βλάστηση, η οποία έχει αναπτυχθεί στους πρόποδες του όρους της Βαράσοβας από την πηγή που αναβλύζει κρυστάλλινα νερά. Ενταγµένη στο Natura 2000, βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας της φύσης του φορέα διαχείρισης λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, και χαρακτηρισµένη ως «ιδιαίτερα φυσικού κάλλους» αποτελεί κέντρο τεράστιου οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το παιχνίδισµα της φύσης τελειώνει στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Κρυονερίου δίνοντας στους λουόµενους την ευκαιρία να απολαύσουν µία εντυπωσιακή εµπειρία. Από ιστορικής άποψης το βουνό της Βαράσοβας υπήρξε σηµαντικό κέντρο ασκητών, καθώς συγκέντρωνε πλήθος από σπήλαια και ασκηταριά. Παλαιότεροι βοσκοί ισχυρίζονταν πως στις πλαγιές και τις κορυφές υπήρχαν 72 εκκλησιές και παρεκκλήσια, δίνοντας στο βουνό το προσωνύµιο «Το άγιο όρος της Αιτωλίας». Εάν σας αρέσει να «περιπλανιέστε» ανάµεσα σε αρχαίους µύθους, το όρος της Βαράσοβας έχει αρκετούς… Λέγεται ότι συνδέεται µε τον µυθολογικό κύκλο του Κόρεσου από την Καλυδώνα. Ο Κόρεσος ερωτεύτηκε παράφορα την Καλλιρρόη, η οποία αντιστάθηκε. Εκεί ανάµεσα σε θεούς και χρησµούς ο Κόρεσος θυσιάστηκε για τη µεγάλη του αγάπη. Λέγεται πως η τελευταία αυτοκτόνησε και εκείνη µε τη σειρά της σε µια λίµνη, που από τότε φέρει το όνοµά της.

mesologgiΔραστηριότητες

Η Βαράσοβα έχει να προσφέρει έντονες εµπειρίες και για τους λάτρεις της περιπέτειας αφού ενδείκνυται για extreme sports, όπως ορειβασία, πεζοπορία, canoe kayak, παραπέντε, αλεξίπτωτο και mountain bike. Ήδη από το 1958 αναρριχητές από όλον τον κόσµο και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν αναβάσεις µε πλήθος ενδιαφεροµένων να βιώνουν τη µοναδική αυτή εµπειρία στις άγριες και κρηµνώδεις πλαγιές.

Good to Know

• Τουριστικές υπηρεσίες παρέχει το Discover Messolonghi (Ελεύθερων Πολιορκηµένων 6, Τ. 26310 25545, www.discovermessolonghi.gr), µε περιηγήσεις ιστορικού και γαστρονοµικού χαρακτήρα, ecotourism, αλλά και κάθε είδους δραστηριότητες, όπως ιστιοπλοΐα, ιππασία, καταδύσεις και birdwatching.

• O σύλλογος «Οι φίλοι της λιµνοθάλασσας», µε αγάπη και µεράκι για τον τόπο, προβάλλει µέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων την οµορφιά του σηµείου αναφοράς του Μεσολογγίου

( OI ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ)

Highlight

Η µικρή λίµνη µε τα παγωµένα και διάφανα νερά, όπου δεν λείπουν και οι τολµηροί που απολαµβάνουν µια βουτιά!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς από την Αθήνα µέσω της Ολυµπίας Οδού και εν συνεχεία αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (ή περάσετε απέναντι µε το καραβάκι), θα ακολουθήσετε την Ιονία Οδό (242 χλµ., περ. 2 ώρες & 45′). Εναλλακτικά µε το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας εκτελούνται καθηµερινά δροµολόγια από τον σταθµό Κηφισού (ktelaitol.gr).

 

Πηγή Icons Travellers

Icons 136

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,302LikesΚάντε Like
88,200 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ