Είναι γνωστό ως το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, ο Πύργος των ανέμων, ο Ναός του Αιόλου. Η απλώς ως Αέρηδες. Οι Αέρηδες είναι ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου. Χρονολογείται από τον 1ο αιώνα, απεικονίζει τους οκτώ ανέμους προσωποποιημένους. Το μνημείο άνοιξε και πάλι για το κοινό μετά τις εργασίες αποκατάστασης που το κρατούσαν καλυμμένο.

- Advertisement -

Οι Αέρηδες βρίσκονται στις παρυφές της ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα και θεωρείται πως κατασκευάστηκαν από τον Ανδρόνικο τον Κυρρήστη, Έλληνα αστρονόμο από την Κύρρο της Μακεδονίας. Η λειτουργία του σταθμού ήταν διττή αφού εκτός από μετεωρολογικός ήταν και ωρομετρικός σταθμός, ενώ για τις ημέρες όπου δεν είχε ήλιο, στο εσωτερικό του υπήρχε και εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού ενώ θεωρείται ότι ο Ανδρόνικος συνδύασε τις εφευρέσεις προηγουμένων κατασκευαστών ρολογιού, όπως του Αρχιμήδη και του Φίλωνα.

 

aerides_-tower-of-the-winds_1840

Οι οκτώ φτερωτοί άνεμοι που στολίζουν το εξωτερικό του είναι ο Βορρέας (βόρειος), ο Καικίας (βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (ανατολικός), ο Εύρος (νοτιοανατολικός), ο Νότος (νότιος), ο Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (δυτικός), και ο Σκίρων (βορειοδυτικός). Οι Αέρηδες, μέχρι το 1828, βρίσκονταν στα χέρια των Δερβίσηδων, οι οποίοι θεωρούσαν το τόπο ιερό για αυτό και τον προστάτεψαν από τον Έλγιν αφού ο Βρετανός κόμης ήθελε να μεταφέρει ολόκληρο το κτίριο στη Βρετανία. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο πύργος παρέμεινε αχρησιμοποίητος. Τότε πίστευαν ότι ήταν ναός αφιερωμένος στον Θεό Αίολο, για αυτό ονόμασαν και την κοντινή οδό Αιόλου.

 

pyrgos

- Advertisement -

Info

Λουτρό των Αέρηδων, Οδός Αιόλου, Πλάκα, τηλ.: 210 3244340

Πηγή: www.athensmagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ