Σε δύο βίντεο που προβλήθηκαν από μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, το επιβατικό αεροσκάφος φαίνεται να ξαναπαίρνει απότομα ύψος μερικές δεκάδες μέτρα πριν από την προσγείωση, ενώ ένα άλλο αεροπλάνο -της ίδιας αεροπορικής εταιρείας- συνεχίζει να τροχοδρομεί.

- Advertisement -

Τη Δευτέρα, η αεροπορική εταιρεία στην οποία ανήκει το αεροσκάφος έδωσε στη δημοσιότητα και ανακοίνωσε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από ένα επιβατικό αεροσκάφος που αναγκάστηκε να τερματίσει γρήγορα το στάδιο της τελικής προσέγγισης για να προσγειωθεί λόγω σύγκρουσης με ένα άλλο αεροσκάφος που τροχοδρομούσε στον διάδρομο του αεροδρομίου της Πόλης του Μεξικού.

«Πρόκειται για συμβάν που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (…). Είναι πολύ ανησυχητικό γεγονός και πρέπει να το μελετήσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ροχέλιο Χιμένες Πονς στο τηλεοπτικό δίκτυο Milenio, ανακοινώνοντας ότι ο διευθυντής των υπηρεσίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ο Βίκτορ Ερνάντες Σαντοβάλ, υπέβαλε την παραίτησή του.

«Χάρη στην εκπαίδευση των πιλότων μας (…) κανένας επιβάτης και κανένα μέλος πληρώματος δεν κινδύνευσε λόγω του προβλήματος που αναφέρθηκε στο AICM (σ.σ. το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας) το βράδυ της 7ης Μαΐου», ανέφερε μέσω Twitter ο Ενρίκε Μπελτρανένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Volaris, της εταιρείας στην οποία ανήκαν και τα δύο αεροσκάφη που ενεπλάκησαν.

Το συμβάν σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπενίτο Χουάρες, το πιο πολυσύχναστο της Λατινικής Αμερικής, που το 2021 εξυπηρέτησε 36 εκατομμύρια επιβάτες.

Παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες καταδίκαζαν τις δυσκολίες χρήσης δύο αεροδρομίων σε μια μητρόπολη που περιβάλλεται από βουνά σε υψόμετρο άνω των 2.200 μέτρων, ο Victor Hernández Sandoval ανέλαβε την ανακατανομή του εναέριου χώρου της Πόλης του Μεξικού ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση τους.

Την Πέμπτη, μια αεροπορική εταιρεία ανέφερε καθυστέρηση πτήσης δύο ωρών μετά από χτύπημα πουλιού στο φτερό και στον κινητήρα ενός μοντέλου Embraer 190. Το περιστατικό συνέβη δύο ώρες αφότου η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Πιλότων Γραμμής (IFALPA) ανέφερε την Πέμπτη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα λόγω της αναδιοργάνωσης του εναέριου χώρου του Μεξικού

Η IFALPA τόνισε κυρίως ότι τα αεροσκάφη υποχρεώνονται πλέον να περιμένουν πολύ κι αναγκάζονται με προσγειώνονται με ελάχιστα καύσιμα.

Επειδή το αεροδρόμιο Benito Juárez χρησιμοποιείται τόσο πολύ, η προηγούμενη μεξικανική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο αεροδρόμιο στο Texcoco, έναν κοντινό δήμο.

Παρά τις έντονες επικρίσεις από επενδυτές και πολιτικούς αντιπάλους, ο νυν πρόεδρος Andrés Manuel Lopez Obrador ακύρωσε το σχέδιό του να μετατρέψει μια πρώην στρατιωτική βάση σε πολιτικό αεροδρόμιο.

Τον Μάιο του 2021, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μειώνουν την κατάταξη της αεροπορικής ασφάλειας του Μεξικού εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς ελέγχου.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ