Με αφορμή το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που είναι μπροστά μας ή ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε μια διαφορετική από τα συνηθισμένα επιλογή για εκδρομή. Τι θα λέγατε την επόμενη φορά να βάλετε στα πλάνα σας τη Ναύπακτο; Παραδομένη στην αγκαλιά του Κορινθιακού Κόλπου, η Ναύπακτος µοιάζει ιδανική επιλογή για το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού. Τα πετρόχτιστα σπίτια, η απάνεµη φωλιά του ενετικού λιµανιού και το κάστρο που τη στεφανώνει δηµιουργούν ένα κράµα ξεχωριστής οµορφιάς που θα γεμίσει µε τον πιο ξεχωριστό τρόπο ένα ανοιξιάτικο weekend ή και ένα τριήμερο!

- Advertisement -
naupaktos

Κρυφοκοιτάζοντας την πόλη από το Κάστρο 

Δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 2,5 ώρες για να φτάσετε στη Ναύπακτο, αφού χάρη στον νέο, υπερσύγχρονο δρόµο οι αποστάσεις που µας χώριζαν από τα «εναλλακτικά διαµάντια» της χώρας έχουν πλέον αλλάξει. Ένα από αυτά είναι σίγουρα και αυτή η καστροπολιτεία µε τη µοναδική γραφικότητα και ιστορία! Και δεν υπάρχει καλύτερη αφορµή να την εντάξετε στην ταξιδιωτική ατζέντα αυτή την εποχή καθώς θα σας βάλει στο κλίµα για τα καλά, µιας και η αρµονική συνύπαρξη της θάλασσας µε το βουνό δεν αφήνει περιθώρια δεύτερης σκέψης…

naupaktos

naupaktos

Σε φόντο η εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου 

Ξενάγηση στην πόλη

Μπαίνοντας στη Ναύπακτο, θα προσπεράσετε το εθνικό Παπαχαραλάµπειο Στάδιο και θα καταλήξετε σε ένα από τα πιο γραφικά σηµεία, όχι µόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας: τo Ενετικό Λιµανάκι. Οχυρώσεις από την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας (1407-1499) «ξεπροβάλλουν» µε το που αντικρίζετε το σήµα κατατεθέν του τόπου και το µέρος που θα αφιερώσετε τον περισσότερο από τον χρόνο σας. Θα κάνετε βόλτες, θα απολαύσετε καφέ και ποτό και θα παραδοθείτε «αµαχητί» στον διάχυτο ροµαντισµό που κυριαρχεί.

Μια βόλτα όµως αξίζει και µέχρι τον δυτικό λιµενοβραχίονα, όπου θα συναντήσετε τον ανδριάντα του 23χρονου πυρπολητή Γεώργιου Ανεµογιάννη από τους Παξούς, ο οποίος βρήκε µαρτυρικό θάνατο στην προσπάθειά του να πυρπολήσει τη φρεγάτα του οθωµανικού στόλου. Λίγο πιο κάτω, το άγαλµα ενός ακόµα φιλέλληνα, του Μιγκέλ Θερβάντες.

Μικρό και σεµνό, φόρος τιµής σε µια κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ο οποίος µάλιστα αγωνίστηκε µε τόλµη στη Ναυµαχία της Ναυπάκτου. Από την άλλη πλευρά, στην ανατολική αποβάθρα του λιµανιού θα τραβήξει την προσοχή σας ένα τζαµί, το σηµαντικότερο οθωµανικό τέµενος της Ναυπάκτου, το τέµενος της κατάκτησης ή όπως είναι γνωστό Φετιχιέ Τζαµί. Χτίστηκε από τον Βαγιαζίτ Βελή (1446-1512) και σήµερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση, µια ανάσα από το ζωντανό λιµάνι, οι δρόµοι σάς βγάζουν στην οδό Μενεδίων και το περίφηµο στενοπάζαρο. Το πέρασµά σας από εδώ θα σας «µεταφέρει» πίσω στον χρόνο, αφού παλιότερα φιλοξενούνταν όλη η οικονοµική ζωή του τόπου. Αν και αυτή η εποχή πλέον ανήκει στο παρελθόν, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς τα πολιτιστικά δρώµενα επαναφέρουν µνήµες από τη «ζωντάνια» της ζεστής αυτής γειτονιάς.

Λίγο πιο πάνω η εκκλησία του πολιούχου της πόλης Αγ. Δηµητρίου, επί της οδού Τζαβέλλα. Πρόκειται για την κεντρικότερη αρτηρία της πόλης, όπου συγκεντρώνεται πλέον η εµπορική ζωή και είναι ιδανική για shopping. Εκεί θα βρειτε και την ταµπέλα που σας παρακινεί να ανεβείτε τα πέτρινα σκαλιά µέχρι το περίφηµο Ρολόι. Ένα από τα αρχιτεκτονικά ορόσηµα της πόλης, που χτίστηκε το 1914, αλλά και κλασικό… στέκι των ντόπιων, αφού είναι το σηµείο µε την πιο όµορφη θέα στον Κορινθιακό Κόλπο.

naupaktos

Το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες

Περπατήστε ανάµεσα στα σοκάκια, χαζέψτε από µακριά την επιβλητική γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, χαλαρώστε µε φόντο τα γαλήνια νερά της πόλης, χορτάστε µε τις νοστιµιές της στα ταβερνάκια της και διασκεδάστε µε την πληθώρα των επιλογών που κρύβει στα µοντέρνα στέκια της! Ό,τι κι αν αναζητάτε η Ναύπακτος θα σας το προσφέρει απλόχερα!

Kάστρο Ναυπάκτου

Ανηφορίστε προς την Παλιά Πόλη ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες µέσα σε µια διαδροµή γεµάτη πεύκα και ανθισµένες γειτονιές. Ένα από τα καλύτερα σωζόµενα και µεγαλύτερα της ηπειρωτικής Ελλάδος, το Κάστρο της Ναυπάκτου, µας θυµίζει ότι η πόλη αποτελούσε ανέκαθεν µήλον της έριδος λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ο αρχαιολογικός χώρος που περιβάλλει τον ανώτερο οχυρό πυρήνα της πόλης ή ακρόπολης χωρίζεται σε τρεις περιβόλους που επικοινωνούν µε πύλες.

naupakto

Γωνιές με ενετικό αέρα…

Η µνηµειακή είσοδος στα βορειοδυτικά, απόρθητη, µε τρεις διαδοχικές τοξωτές πύλες οδηγεί στον κατώτερο περίβολο της ακρόπολης µε αποθηκευτικούς κυρίως χώρους. Ένα ανηφορικό µονοπάτι σάς φτάνει στον ανώτερο περίβολο, όπου ξεχωρίζουν το αναστηλωµένο κτήριο της οπλοθήκης και ο ναός του Προφήτη Ηλία στη θέση βυζαντινής βασιλικής και µουσουλµανικού τεµένους του 16ου αιώνα.

Στην κορυφή της ακρόπολης οριοθετείται το κυρίως φρούριο ή Ιτς Καλέ, µε συγκρότηµα καµαροσκεπαστών, αιθουσών και υπόγεια δεξαµενή που υδροδοτούσε τους κατοίκους και τη φρουρά του κάστρου, ενώ το ενδιαφέρον σας θα κεντρίσει και η ανακαινισµένη µπαρουταποθήκη. Tip: Πάρτε λίγο χρόνο για να αγναντέψετε τη µοναδική θέα από την κορυφή!

Must visit

• Ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια, ένα επιβλητικό πέτρινο κτήριο θα τραβήξει σίγουρα το βλέµµα σας. Μιλάµε φυσικά για τον πύργο του Μπότσαρη. Χτισµένος σε δύο φάσεις τον 15ο και 16ο αιώνα, στέγαζε ηγεµόνες της πόλης, ενώ µετά την απελευθέρωση το 1829, το κτήριο πέρασε στην κατοχή του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήµερα φλοξενεί έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχέδια που έχουν ως κύρια αναφορά τη Ναυµαχία της Ναυπάκτου (1571 µ.Χ.). Η επίσκεψή σας εδώ θα αποτελέσει σίγουρα µια αφορµή για αναζήτηση στις ρωγµές της ιστορίας.

naupaktos

Εκθέματα στον Πύργο Μπότσαρη

• Περάστε κάτω από την καµάρα του πύργου µέχρι τη «Σιδερόπορτα», τη µοναδική πύλη επικοινωνίας µεταξύ της συνοικίας του Λιµανιού και της συνοικίας του Τζαµιού.

• Στο κέντρο της Ναυπάκτου, το «Μουσείο κειµηλίων 1821-Φαρµάκη» αποτελεί µια αξιοζήλευτη ιδιωτική παρακαταθήκη όπλων και κειµηλίων του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και επιδεικνύει τη µεγάλη συνεισφορά της οικογένειας στους αγώνες της εθνικής παλιγγενεσίας. Είναι αφιερωµένο στον Κραβαρίτη οπλαρχηγό Γιάννη Φαρµάκη. Εάν είστε από εκείνους που αρέσκονται να… σκαλίζουν την Ιστορία, τότε θα βρείτε αυτή την επίσκεψη πραγµατική αποκάλυψη…

naupaktos

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μια στάση φυσικά επιβάλλεται και στις παραλίες Γρίµποβο και Ψανή, που απλώνονται στην ανατολική και τη δυτική πλευρά και δίνουν πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό µε θέα στη θάλασσα. Μην παραλείψετε µια βόλτα στον παραλιακό δρόµο µε τα πλατάνια, ειδικά αν πετύχετε µια καλή µέρα µε ήλιο, αφού είναι ό,τι πρέπει για να ανέβει η διάθεσή σας.

naupaktos

Στην παραλία του Γρίµποβου

naupaktos

Άποψη από το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς από την Αθήνα µέσω της Ολυµπίας Οδού και εν συνεχεία αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (ή περάσετε απέναντι µε το καραβάκι) θα συνεχίσετε για Ναύπακτο (217 χλµ., περ. 2 ώρες & 30΄). Εναλλακτικά µε το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας εκτελούνται καθηµερινά δροµολόγια από τον σταθµό Κηφισού (ktelaitol.gr).

Πηγή: Icons Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ