Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens
ΑρχικήTravelΜόλυβος: Το πιο όμορφο χωριό της Λέσβου με το ωραιότερο σοκάκι στον...

Μόλυβος: Το πιο όμορφο χωριό της Λέσβου με το ωραιότερο σοκάκι στον κόσμο!

Έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε “χωριό” το μυαλό μας να πηγαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα και ξεχνάμε ότι εξίσου όμορφα και γραφικά χωριά είναι γεμάτα και τα νησιά μας! Ένα από αυτά είναι ο Μόλυβος στη Λέσβο, που χωρίς υπερβολή είναι το ωραιότερο χωριό του νησιού και από τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά!

Είναι ένα χωριό ολόκληρο φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, αυθεντικό, με το γενοβέζικο κάστρο του, με τα δαιδαλώδη καλντερίμια του, τα ολάνθιστα σαλκίμια (μικρασιάτικη ονομασία του φυτού Γλυσίνα, που σημαίνει ”τσαμπί σταφυλιού”) να ρίχνουν πλούσια τη σκιά στους περαστικούς, με τις δεκάδες κρήνες του, με τη θέα στο πέλαγος…

- Advertisement -

Μάλιστα εδώ βρίσκεται και το ωραιότερο σοκάκι στον κόσμο, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν πλέον του τόπου, ειδικά την άνοιξη που η γλυσίνα ανθίζει και δημιουργεί μια εξαιρετική πέργκολα πάνω από το καλντερίμι.

Για να το πούμε σαφέστερα, ο Μόλυβος είναι… προκλητικά όμορφος. Τόσο όμορφος που οι εικόνες του, αντικρίζοντάς τις θα σας βγάλουν μια διάθεση… ποιητική!

Μόλυβος Λέσβου

Γνωρίστε επίσης τις Αρχάνες, το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του έχει φτάσει στην Ευρώπη!

Από το λιμάνι μέχρι το κάστρο, το μάτι χορταίνει με όμορφες εικόνες που μόνο με αυτές των καρτ ποστάλ μπορούν να συγκριθούν. Κάθε γωνιά, κάθε σοκάκι και ένας καινούριος πίνακας ζωγραφικής.

Το κάστρο της Μήθυμνας, Μόλυβος Λέσβος

Το Κάστρο Μήθυμνας

Έτσι ονομάζεται το Κάστρο του Μολύβου που είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου. Στη σημερινή του μορφή είναι σε μεγάλο βαθμό έργο των Γενοβέζων ηγεμόνων με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και επισκευές επί οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και με σύγχρονες επισκευές που δύσκολα διακρίνονται καθώς έχουν γίνει με τα ίδια υλικά.

Στο λόφο του κάστρου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης τουλάχιστον από τον 5ο αι. π.Χ. της οποίας έχουν εντοπιστεί υπολείμματα κάτω από δύο πύργους. Από την ακρόπολη των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων δεν σώζεται δυστυχώς τίποτα.

Στη βυζαντινή φάση αποδίδεται πιθανότατα η δεξαμενή που βρίσκεται στο μέσο της αυλής του κάστρου.

Η αρχιτεκτονική & τα λιθόστρωτα καλντερίμια

Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές, πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια, «σκαρφαλώνουν» μέχρι το κάστρο και δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα εξαιρετικής ομορφιάς οικιστικό σύνολο που γοητεύει.

Οι καστροπολιτείες της Ελλάδας – Πολυφωτογραφημένες & επιβλητικές στο Αιγαίο και το Ιόνιο!

παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια , Μόλυβος Λέσβος
Υπέροχη θέα στη θάλασσα από τον Μόλυβο, Λέσβος
Τα λιθόστρωτα σοκάκια, Μόλυβος Λέσβος

Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός

Ένα χωριό όλο πέτρα και ξύλο. Ο Μόλυβος από το 1965 έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός οικισμός» και από τότε δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χτίσει στο χωριό καινούρια κατασκευή με άλλα υλικά, παρά μόνο με πέτρα και ξύλο. Το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει…

Μόλυβος, βόλτα στα σοκάκια του χωριού
Μόλυβος Λέσβος θέα απο ψηλά
το λιμάνι του Μόλυβου, Λέσβος

Το ομορφότερο σοκάκι στον κόσμο

Ένα από τα ωραιότερα σοκάκια στον κόσμο, όπως ψηφίστηκε μέσα από την ιστοσελίδα boredpanda.com, βρίσκεται στον Μόλυβο της Λέσβου και βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ανθισμένη γλυσίνα που καλύπτει το καλντερίμι, δημιουργώντας ένα φυσικό τούνελ, το οποίο εντυπωσιάζει τους περαστικούς.

Μόλυβος Λέσβος
Μόλυβος Λέσβος - σοκάκι

5 λόγοι για να νιώσεις… τύψεις που ακόμα δεν έχεις πάει στη Λέσβο!

Λέσβος

Η Μυτιλήνη δεν είναι απλώς ένα όμορφο νησί. Είναι ένας τόπος πολιτισμού, ιστορίας και παραγωγής. Ας δούμε 6 σημεία που κάνουν ελκυστικό το νησί της Σαπφούς.

Tα 20 ωραιότερα σοκάκια του κόσμου! Ανάμεσά τους τρία ελληνικά

Πλωμάρι

Πλωμάρι, Λέσβος

Αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του ούζου είναι το Πλωμάρι στη νοτιοανατολική πλευρά της Λέσβου. Δεκάδες επωνυμίες απαντώνται στο νησί, όμως οι περισσότερες και οι πιο γνωστές διατηρούν εδώ τις εγκαταστάσεις τους. Το μυστικό της μοναδικής γεύσης του παραδοσιακού ποτού εντοπίζεται στον ντόπιο γλυκάνισο και βέβαια στη μεγάλη εμπειρία των παραγωγών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη από τον 19ο αιώνα

Αγιάσος

Χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του Ολύμπου, η Αγιάσος είναι ο κατ’ εξοχήν παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου. Είναι γνωστή για τα σπίτια και τα αρχοντικά με κεραμοσκεπές, τα λαϊκά καφενεία, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την πλούσια παράδοση στη μουσική και την κεραμική. Διάσημο είναι και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, που συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλο το νησί.

Διαβάστε ακόμα:Κάνουμε βόλτα στα Μεστά, το όμορφο ελληνικό χωριό που θυμίζει… λαβύρινθο! Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Απολιθωμένο δάσος

Απολιθωμένο δάσος, Λέσβος

Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που γοητεύει ειδικούς και μη. Αποτέλεσμα αλλεπάλληλων ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από εκατομμύρια χρόνια, το Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου καλύπτει μια μεγάλη έκταση στο δυτικό τμήμα του νησιού, με διάσπαρτους πετρωμένους κορμούς δέντρων που «ξαπλωμένοι» στο έδαφος φτάνουν μέχρι και τα 20 μ. σε μήκος.

Κάστρο Μυτιλήνης

Από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το κάστρο της Μυτιλήνης υψώνεται επιβλητικό στο βόρειο άκρο της πόλης. Χτισμένο από τους Παλαιολόγους τον 15ο αι., γνώρισε στο πέρασμα των χρόνων πολλές μετατροπές από τους γενοβέζους Γατελούζους αλλά και τους Οθωμανούς.

Πέτρα

Πολλοί τη θεωρούν «δίδυμη» πόλη του Μόλυβου, κι ας μην είναι τόσο διάσημη όσο ο βόρειος γείτονάς της. Η παραλία της, με τα ρηχά αλλά πολύ κρύα νερά, εκτείνεται σ’ ολόκληρο σχεδόν τον μυχό του κόλπου. Ανεβείτε στον πελώριο βράχο, στην εκκλησία της Παναγίας, για να απολαύσετε την απίστευτη πανοραμική θέα του χωριού.

Δείτε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,440 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ