Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.5 C
Athens
ΑρχικήΠαραλίεςΜπάλος: Πόσους επισκέπτες «αντέχει» καθημερινά σύμφωνα με έρευνα η φημισμένη λιμνοθάλασσα της...

Μπάλος: Πόσους επισκέπτες «αντέχει» καθημερινά σύμφωνα με έρευνα η φημισμένη λιμνοθάλασσα της Κρήτης

Η επιστημονική έρευνα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη λιμνοθάλασσα του Μπαλου, προτείνει μέγιστο αριθμό 2.230 επισκεπτών ανά ημέρα, μοιρασμένο σε δύο βάρδιες. Η έρευνα που κινήθηκε σε διαφορετικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες προστασίας όσο και το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει ο προορισμός παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Χανίων που είναι ο φορέας του έργου «Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού».

Την «ακτινογραφία», καθώς και τη μεθοδολογία της έρευνας παρουσίασε ο καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, επισημαίνοντας ότι στηρίχθηκε σε 12 διαφορετικά μέτρα και προτεραιότητες. Στο πλαίσιο της έρευνας ομάδα από το Πολυτεχνείο Κρήτης βρέθηκε στο Μπάλο, καλώντας 400 από τους επισκέπτες να απαντήσουν στο θεματολόγιο που τους τέθηκε.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, «μόνο μέσα από ήπια παρέμβαση μπορεί και πρέπει να αυξήσει την αξία της η περιοχή.
Στόχος μας είναι η προστασία και για σήμερα και για τις επόμενες γενιές».

Με βάση τις απαντήσεις των επισκεπτών στο ερωτηματολόγιο, προκύπτει ότι πρέπει να ενισχυθεί η καθαριότητα, να λυθεί το ζήτημα της στάθμευσης, να εξεταστεί το ανώτατο όριο επισκεπτών και να οργανωθεί καλύτερα η περιοχή, ενώ οι επιστήμονες προτείνουν μόνιμο σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης επισήμανε: «Τα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάζουμε δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνουμε δημόσια προσκλητήριο μεθοδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στη ευρύτερη περιοχή, για να χαράξουμε μετά από ευρύ διάλογο τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης του φυσικού πλούτου μας, με άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης».

Ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «η περιοχή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αειφόρο αξιοποίηση του φυσικού και αναπτυξιακού της πλούτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,202 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ