Το “μυστικό δωμάτιο”. Η συλλογή ερωτικών έργων τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης  πέρασε από σαράντα κύματα, άλλοτε κρυμμένη και άλλοτε εκτεθειμένη.

Η ερωτική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης, με τοιχογραφίες και αντικείμενα συγκεντρωμένα σε πέντε μικρές αίθουσες, έχει μακρά ανασκαφική και πολυδαίδαλη πολιτική ιστορία.

Τοιχογραφίες και αντικείμενα ήρθαν πολύ νωρίς στο φως, από τις πρώτες κιόλας ανασκαφές στην Πομπηία, το Ερκολάνο και την Στάμπια (1738 οι πρώτες ανασκαφές στο Ερκολάνο και δέκα χρόνια μετά στην Πομπηία). Προς το τέλος του 18ου αιώνα, ήταν όλα προσιτά στον επισκέπτη του Μουσείου του Ερκολάνου. ‘Επειτα, οι Βουρβόνοι τα αποσύρουν και τα λογοκρίνουν για μεγάλο διάστημα.

Εκτίθενται όμως εκ νέου όταν ο Γκαριμπάλντι αποβιβάζεται το 1860 στην πόλη και διατάζει τον διευθυντή του Μουσείου να τα παρουσιάσει στην κοινή θέα, “ώστε να μπορεί το κοινό να τα παρατηρεί”. Η παρένθεση αυτή ξανακλείνει μετά από μια δεκαετία, κι έπειτα, για έναν ολόκληρο αιώνα, τη συλλογή μπορούν να περιεργαστούν μόνο όσοι είναι εφοδιασμένοι με ειδικές άδειες.

Επί τέλους, το 1971, το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει την επίσκεψη της συλλογής σε όλους τους ενήλικες. Από το 2000 και μετά, το “Gabinetto Segreto” παρουσιάζεται με τη νέα ανακαινισμένη μορφή του.

- Advertisement -

Παγκόσμια Υπόκλιση: Το πιο φθηνό νησί της Ελλάδας για διακοπές φέτος!Για διαμονή 5 ημερών δίνεις από 160€ ως 250€ το πολύ!!!

 

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Ξεχάστε το Μιλάνο και τη Ρώμη! Γνωρίστε 10+4 εναλλακτικές πόλεις της Ιταλίας που θα σας κλέψουν την καρδιά! (Photos)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9+1 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρατε για την Ιταλία!!!Το 6ο θα σας εκπλήξει!

 

 

 

 

Πηγή: www.lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ