Η Σπάρτη με τη μακραίωνη ιστορία που διδάσκεται ακόμα και σήμερα σε σχολεία όλου του κόσμου, ένα διαχρονικό σύμβολο αξιών και ιδεών, που εμπνέει τους ανθρώπους μέχρι σήμερα, ο μύθος που έχει συνδεθεί με το όνομά της αλλά και πέρα από το ιστορικό παρελθόν, το δυναμικό παρόν της, την κατατάσσουν στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας. Και αν βρεθείς στη Σπάρτη, δεν γίνεται να μην επισκεφτείς και τον Μυστρά.

Ο Μυστράς ένας ζωντανός θρύλος στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένας φάρος ιστορίας και πολιτισμού, ένας ξακουστός στα πέρατα του κόσμου τόπος, δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο. Θαυμασμό και δέος νιώθει κανείς με το που αντικρίζει την βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μύστρα, εξαιρετικά διατηρημένη, βγαλμένη από τις σελίδας μιας σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς που αναβιώνει μπροστά στα μάτια μας και περικλείεται από ένα τοπίο απόκοσμης ομορφιάς και γαλήνης…

- Advertisement -
Καστροπολιτεία Μυστρά

Ο Μυστράς πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα χτίστηκε το 1249 από τον φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β Βιλλεαρδουίνο για να περάσει λίγο αργότερα, το 1262 στην κατοχή των Βυζαντινών και να ζήσει ένδοξες στιγμές ως «Δεσποτάτο του Μορέως» στα χέρια των Καντακουζηνών και έπειτα του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Μυστράς Κάστρο

Περιπλανώμενος στις συνοικίες του Μυστρά μπορείς να κλείσεις τα μάτια και η ενέργεια και η ιστορία του τόπου να σε ταξιδέψει στο παρελθόν, ένα ένδοξο βυζαντινό παρελθόν καθώς ο Μυστράς υπήρξε ένα περίφημο πολιτικό και πνευματικό κέντρο της ύστερης Βυζαντινής περιόδου και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

Κάστρο Μυστρά

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του κάστρου

Ο Μυστράς απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Σπάρτη (6 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης). Καθώς πλησιάζουμε ξεπροβάλει μπροστά μας ο τεράστιος βράχος που είναι ριζωμένος στους πρόποδες του Ταΰγετου. Πριν όμως φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο στο δρόμο μας,έξω από τα τείχη της Καστροπολιτείας θα βρούμε τον Νέο Μυστρά με τις δικές του ομορφιές και ιστορίες… Στο Μυστρά δεσπόζει ο επιβλητικός ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με φόντο το κάστρο, του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κάντε μια μικρή στάση για μια «γνωριμία» μ’ αυτή την εμβληματική προσωπικότητα της εποχής του Βυζαντίου.

Πίσω από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον οικισμό του Νέου Μυστρά, προβάλλει η επιβλητική καστροπολιτεία. Με μια πρώτη ματιά από μακριά ξεχωρίζει το κάστρο στην κορυφή του βράχου, το Μοναστήρι της Παντάνασσας που στέκει αγέρωχο κάτω απ’ το κάστρο αλλά και κάποια ερειπωμένα κτίσματα του μεσαιωνικού οικισμού.

Ανδριάντας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Φτάστε στην Καστροπολιτεία και τώρα μπορείτε να χαθείτε στη μαγεία της. Μπαίνοντας από την Κύρια Πύλη πάρτε έναν χάρτη και η γνωριμία με την ιστορία ξεκινάει…

Στον Μυστρά όσα έχετε να δείτε είναι πάρα πολλά, χρόνος να υπάρχει… από τα σπουδαία μοναστήρια και εκκλησίες, το αρχαιολογικό μουσείο και τα περίφημα μνημεία μέχρι τη φύση που τον περιβάλλει, έχοντας παράλληλα εξαιρετική θέα της κοιλάδας της Σπάρτης και των βουνοκορφών του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου.

Ο αρχαιολογικός περίπατος του Μυστρά είναι από τους ομορφότερους που μπορείτε να κάνετε, ειδικά την άνοιξη, όπου τα αρώματα της βοτάνων και αγριολούλουδων που φυτρώνουν ανάμεσα στα κτήρια της καστροπολιτείας συνοδεύουν τη βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια της ιστορίας.

Στο Μυστρά θα δείτε χαρακτηριστικά δείγματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής σε μια αληθινά περιηγητική εμπειρία. Ο Μυστράς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμόρφωσης μεσαιωνικής καστροπολιτείας.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη Μητρόπολη, τον Άγιο Δημήτριο , κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εδώ στην πλάκα με τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων στο δάπεδο, κάτω από τον τρούλο, στέφθηκε το 1449, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Στο διώροφο κτίριο της βόρειας αυλής της Μητρόπολης στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά το οποίο ιδρύθηκε το 1951 όπου εκτός από γλυπτά ,κεραμικά, νομίσματα, επιστύλια τέμπλων, προσκυνητάρια, ταφικές πλάκες με μονογράμματα της οικογένειας δεσποτών, κοσμήματα, εικόνες, και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα.

Μητρόπολη Άγιος Δημήτριος
Άγιος Δημήτριος
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά
Πύλη Κάστρου

Απ’ αυτό το σημείο και μετά η διαδρομή δυσκολεύει, αφού ο δρόμος είναι ανηφορικός. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο με την κατοικία του φρούραρχου. Κάτω από αυτό στην Άνω Χώρα δεσπόζουν τα παλάτια των δεσποτών, ανάμεσα σε αρχοντικά και πολυάριθμες οικίες, χτισμένα σε μια χρονική περίοδο από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα.

Κατευθυνθείτε προς τη Μονή της Παντάνασσας απολαμβάνοντας παράλληλα το μοναδικό φυσικό τοπίο του Μυστρά. Χτισμένο σε περίοπτη θέση πάνω πλαγιά του λόφου έχει απέραντη θέα στην κοιλάδα ενώ σημείο αναφοράς είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική.

Περνώντας την ξύλινη πόρτα, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι τον γεμάτο λουλούδια κήπο που περιποιούνται οι λιγοστές καλόγριες που κατοικούν εκεί. Η ηρεμία και η γαλήνη επικρατούν εδώ και δεν μπορεί παρά να σε κυριεύσουν… Πάνω και μέσα από τις καμάρες της Μονής, η θέα είναι συγκλονιστική.

Μονή Παντάνασσας
Παντάνασσα

Συνεχίστε περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών της Άνω Πόλης… Επόμενη στάση τα Παλάτια των Δεσποτών, ένα επιβλητικό ανακτορικό συγκρότημα της βυζαντινής εποχής.

Το συγκρότημα των παλατιών των Δεσποτών, που δεσπόζει με την παρουσία του στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου, όπου σε αυτό κατοικούσαν οι δυο οικογένειες του Μυστράοι Καντακουζηνοί και οι Παλαιολόγοι μαζί με τα αρχοντικά Λάσκαρη και Φραγκόπουλου, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής . Το πρόγραμμα ανάδειξής των παλατιών που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος θα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη, παρουσιάζοντας τη ζωή στο Παλάτι μέσα και από τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Παλάτια των Δεσποτών
Αρχοντικό Λάσκαρη

Ανεβαίνετε και άλλο από το λιθόστρωτο μονοπάτι και φτάνετε στην Αγία Σοφία, λίγα λεπτά πριν την κορυφή και το κάστρο. Από εκεί η φύση και η θέα προς την κοιλάδα είναι ανεπανάληπτες. Φτάνοντας στην κορυφή, το οχυρωμένο κάστρο ορθώνει το ανάστημά του στην κορυφή του λόφου. Το κάστρο που εκτείνεται σε μήκος 170 μ., οι δυο περίβολοι στο εσωτερικό και εξωτερικό του, ο κυκλικός πύργος του βιγλάτορα και τα ερείπια είναι μια εικόνα που θα σας συνεπάρει. Ο χρόνος εδώ μοιάζει σαν να σταματάει και να μας γυρνάει πίσω στα χρόνια που οι Φράγκοι έχτιζαν αυτό το απόρθητο κάστρο. Από εκεί επίσης, απλώνεται μπροστά σας, από τη μια η κοιλάδα του Ευρώτα και απ’ την άλλη ο Ταΰγετος.

Αγία Σοφία

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε και τη Μονή Παναγίας Περιβλέπτου της ύστερης βυζαντινής περιόδου στην νοτιοανατολική άκρη του εξωτερικού τείχους, δίπλα στον απόκρημνο βράχο, που υπήρξε καθολικό μονής αφιερωμένης στην Παναγία, προσαρτημένη σε σπηλαιώδη βράχο και οι τοιχογραφίες της αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής ζωγραφικής. Χτίστηκε στα μισά του 14ου αιώνα από τον πρώτο δεσπότη του Μοριά, Μανουήλ Καντακουζηνό.

Μονή Περιβλέπτου

Η περιήγηση στον Μυστρά δεν σταματά εδώ… έχει πολλά ακόμα να δείξει στον επισκέπτη, αρκεί να υπάρχει χρόνος! Μάθετε περισσότερα για τον Μυστρά εδώ: www.realsparta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ