Σοκάκι Νάξου

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 430 τ.χλμ., σε απόσταση 103 ν.μ. από τον Πειραιά, είναι στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει με τους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους αλλά και τις πολύ εύφορες κοιλάδες της.

Με 25.000 περίπου μόνιμους κατοίκους και 41 χωριά, χτισμένα στην ενδοχώρα και στα παράλια, σε ειδυλλιακές τοποθεσίες, η Νάξος, έχει τόσα να προσφέρει’ πολιτισμό, ιστορία, εξερεύνηση, μουσεία, αρχαία, πύργους και κάστρα, πανηγύρια και φεστιβάλ, πανέμορφες παραλίες, ποικίλες δραστηριότητες και βεβαίως εξαιρετική γαστρονομία.

Η Χώρα και το Κάστρο

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα, κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στη μέση της δυτικής ακτής του νησιού, που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Στενά δρομάκια με καμάρες και καλόγουστα μαγαζάκια, καφέ, ταβερνούλες, μπαρ, πέτρινα αρχοντικά είναι το σκηνικό της Χώρας που απλώνεται γύρω και μέσα στο μεσαιωνικό Κάστρο του Σανούδου, το οποίο δεν επικοινωνούσε με τη θάλασσα, αλλά με το εσωτερικό του νησιού, για λόγους προστασίας.

Κάστρο Νάξου

Η μεσαιωνική πόλη είχε τρεις εισόδους, το «Παραπόρτι» η νότια πύλη, που είναι η βασική είσοδος στο Κάστρο, η βόρεια είσοδος, η περίφημη «Τρανή Πόρτα», που σώζεται σήμερα η ξύλινη πόρτα, κι ακόμα μια νοτιοανατολική, το Πίσω Παραπόρτι, που σήμερα δεν σώζεται.

Από τους υποτιθέμενους δώδεκα πύργους του Κάστρου που το προστάτευαν σώζεται μόνον ένας, ο πύργος των Κρίσπι (ή Γλέζου), στον οποίο γίνονται εργασίες αναστήλωσης.

Οι στενοί ανηφορικοί δρόμοι οδηγούν στο πιο ψηλό σημείο του Κάστρου, όπου βρίσκεται η Εμπορική Σχολή των Ιησουιτών (σ.σ. φοίτησε για ένα χρόνο και ο Νίκος Καζαντζάκης) όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, με πλούσια ευρήματα και μοναδικές συλλογές από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Στη δε ταράτσα του μουσείου, εντυπωσιάζει το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει ημίγυμνη γυναικεία μορφή που ιππεύει θαλάσσιο τέρας.

Νάξος, χώρα

Ωρες λειτουργίας 8.00 – 15.30, εκτός Τρίτης (τηλ. 22850 22725).

Δίπλα είναι η Καπέλλα Καζάτζα, η Σχολή των Ουρσουλινών, τα ερείπια του πύργου που η τοπική αφήγηση θέλει να είναι ο πύργος του Μάρκου Σανούδου, το Καθολικό Επισκοπικό Μέγαρο, το Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Domus Festival, η Μητρόπολη των Καθολικών.

Εξω από το κάστρο αναπτύχθηκαν δύο οικισμοί, το Μπούργο δυτικά, με τους πιο εύπορους κατοίκους, και το Νιο Χωριό νότια. Στην δε πλατεία Μητροπόλεως, στην Χώρα, λειτουργεί το πρώτο Επιτόπιο Μουσείο της Ελλάδας, στο οποίο τα αρχαία ερείπια και τα περισσότερα ευρήματα έχουν μείνει στο σημείο που αποκαλύφθηκαν.

Κατά την περιήγησή σας στην Χώρα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μαγαζί του Κυριάκου Τσιμπλάκη, τρίτη γενιά, με τοπικά προϊόντα, βότανα, μπαχάρια, τυροκομικά κτλ. Βρίσκεται επί της οδού Παπαβασιλείου, ο κεντρικός δρόμος που κατηφορίζει για την παραλιακή.

Η Αρχαία Αγορά

Αρχαία αγορά Νάξος

Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της και επισκεφτείτε τα µαγαζάκια µε τα χειροποίητα κοσµήµατα και τα τοπικά προϊόντα. Το κατάλληλο µέρος για να αγοράστε τα αναµνηστικά σας δώρα!

Η Πορτάρα

Το μνημείο σύμβολο, σήμα κατατεθέν της Νάξου, η Πορτάρα, η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός εκατόμπεδου ναού, που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα, προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, βρίσκεται στο νησάκι «Παλάτια», ή «Νησί του Βάκχου», στη βόρεια άκρη του λιμανιού της Νάξου.

Νάξος, Πορτάρα

Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το νησάκι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος που είδε την όμορφη πριγκίπισσα και την ερωτεύτηκε παράφορα. Μέχρι το 1919 το νησάκι δεν συνδεόταν με τη Νάξο, και τότε κατασκευάστηκε ο μίσχος που το συνδέει με το υπόλοιπο νησί.

Την κατασκευή του ναού, γύρω στο 530 π.Χ, ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ναό παρόμοιο με εκείνον του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις αποκαθηλώνεται από την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιους, τα έργα σταματούν και ο ναός μένει ημιτελής. Αποτελείται από 4 κομμάτια μαρμάρου βάρους 20 τόνων.

Χωριά

Η περιήγηση στα χωριά του νησιού κρύβει μοναδικές συγκινήσεις και εκπλήξεις. Βίβλος (ή Τρίποδες) 9 χλμ. από Χώρα, με ανεμόμυλους, κοντά στην παραλία Πλάκα, Γαλανάδο (5 χλμ.) στην πεδιάδα του Λιβαδιού, εκεί και ο καλοδιατηρημένος πύργος Μπελόνια, Ποταμιά (9 χλμ.) με τέσσερις συνοικισμούς που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους, Δαμαλάς στην πεδιάδα της Τραγαίας, με εργαστήριο αγγειοπλαστικής (τηλ. 22850 32820) και παραδοσιακό αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο (τηλ. 22850 31326), Καλόξυλος γραφικό χωριό πλάι στο Χαλκί, Κυνίδαρος (15 χλμ.) δίπλα στα λατομεία μαρμάρου.

Νάξος: Η must do list, όταν επισκεφτείτε το ομορφότερο νησάκι των Κυκλάδων!

Μονή ορεινό παραδοσιακό χωριό στο κέντρο της Νάξου, με την Παναγία τη Δροσιανή πρώην βυζαντινό μοναστήρι και νυν εκκλησία, από τις παλαιότερες των Βαλκανίων. Κεραμωτή (25 χλμ.) στον Σταυρό -τη μεγαλύτερη διασταύρωση επαρχιακών δρόμων της ορεινής Νάξου-με θέα, Κόρωνος από τους παλαιότερους οικισμούς της βορειοδυτικής Νάξου, κοντά στα Σμυριδορυχεία.

Σαγκρί (11 χλμ.)

Άνω και Κάτω διατηρητέος οικισμός, εκεί και ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή Γύρουλας με τον πρόσφατα αναστηλωμένο ναό της Δήμητρας και μουσειακή συλλογή (4 χλμ.), Καλαντός νότια παραθαλάσσιος οικισμός, με υδροβιότοπο κ.ά.

Φιλώτι (18 χλμ.)

Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού εκεί όπου γίνεται και το μεγαλύτερο πανηγύρι της Νάξου τον Δεκαπενταύγουστο. Στην περιοχή, νότια από το Φιλώτι, είναι και ο Πύργος Χειμάρρου – ένας από τους 30 περίπου που σώζονται στο νησί- κυλινδρικός, από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου.

Χωριό Νάξου

Απείρανθος (28 χλμ.)

Πετρόχτιστο πανέμορφο χωριό σε υψόμετρο 600 μ., το χωριό της ποίησης και της μελωδίας, όπως το αποκαλούν.

Πύργος Μπαζαίου

Στο 12ο χλμ. του κεντρικού δρόμου, που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με την ενδοχώρα, βρίσκεται στον κάμπο της Αγιασσού, ο Πύργος Μπαζαίου, ο οποίος αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο των πυργοειδών συγκροτημάτων, η χρονολόγηση των οποίων ξεκινά από τον 13ο και καταλήγει στον 18ο αιώνα.

Ο Πύργος Μπαζαίου κτίστηκε περίπου το 1600, αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους μοναχούς και περιήλθε στην ιδιοκτησία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους.

Αυτά είναι τα 3 νησιά που θα «βουλιάξουν» το καλοκαίρι! Και δεν είναι μέσα στη λίστα ούτε η Μύκονος ούτε η Σαντορίνη

Για πολλά χρόνια φιλοξενούσε οικογένειες αγγειοπλαστών που ζούσαν στο χώρο και κατασκεύαζαν τα κεραμικά τους. Στο τέλος περίπου, του 19ου αιώνα, αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαζαίου (Baseggio family), στους απογόνους της οποίας ανήκει έως σήμερα.

Από το 2001, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσης, ο πύργος παραμένει ανοιχτός, με αφορμή τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου, που πραγματοποιούνται στους χώρους του, κάθε καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Μικρές Κυκλάδες

Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα είναι το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, που ανήκουν στο Δήμο Νάξου, και υπάρχει η δυνατότητα να τα επισκεφτείτε από το λιμάνι της Νάξου, είτε με την τοπική ενδοκυκλαδική γραμμή Express Skopelitis (καθημερινά εκτός Κυριακής) στις 14.00 (Δονούσα και Αμοργό ‘πιάνει’ Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο) είτε με πλοίο τρεις φορές την εβδομάδα ή καταμαράν (για Κουφονήσια).

Ο Κούρος του Απόλλωνα

Ο Κούρος του Απόλλωνα, Νάξος

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στον Κούρο του Απόλλωνα µε το µοναδικό – καθώς τα περισσότερα από τα χωριά του νησιού είναι ορεινά – οµώνυµο ψαροχώρι που βρίσκεται εκεί.

Το όρος και σπήλαιο του Ζα

Αφιερωμένο στο Δία, στα νοτιοανατολικά της χώρας της Νάξου, κοντά στο χωριό Φιλώτι. Σε υψόμετρο 630μ, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Νάξου, εξαιτίας του πλούσιου εσωτερικού του διακόσμου με εντυπωσιακούς σταλακτίκες και σταλαγμίτες. Από την κορυφή, η θεά είναι μοναδική.

Παραλίες

Κοσμικές, ερημικές, δυσπρόσιτες παραλίες με χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα νερά συνθέτουν το μοναδικό παζλ της ακτογραμμής της Νάξου!

Άγιος Γεώργιος

Άγιος Γεώργιος - παραλία Νάξος

Η πλέον πολυσύχναστη παραλία της Νάξου, λόγω της γειτνίασής της με τη Χώρα, είναι ο Άγιος Γεώργιος. Η πλατιά, σιμιγδαλένια αμμουδιά με τα ρηχά νερά είναι ιδανική για οικογένειες. Είναι άριστα οργανωμένη και προσφέρεται για water sports.

Άγιος Προκόπιος

Άγιος Προκόπιος - παραλία Νάξος

Από τις πιο φημισμένες και δημοφιλείς του νησιού. Χαρακτηριστικά της το πολύ λεπτό βοτσαλάκι που μοιάζει με άμμο και δεν κολλάει στο δέρμα και η κρυστάλλινη θάλασσα, που την κάνουν να μοιάζει με πελώρια πισίνα. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε μπάνιο, θαλάσσιες δραστηριότητες και φαγητό.

Αγία Άννα

Αγία Άννα - παραλία Νάξος

Η απέραντη, χρυσή πλαζ της Αγίας Άννας αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Αγίου Προκοπίου. Highlights το δάσος με τους κέδρους που προσφέρει στους λουόμενους ανακουφιστική σκιά, καθώς και το γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα. Beach bars και ταβερνάκια με αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις περιμένουν να σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Πλάκα

Πλάκα - παραλία Νάξος

Από την Αγία Άννα ένας ομαλός χωματόδρομος θα σας οδηγήσει στη μήκους 4 χλμ. παραλία της Πλάκας. Άλλοτε στέκι των hippies, ξεχωρίζει για το μαγευτικό σκηνικό που συνθέτουν η λευκή, ψιλή άμμος, οι ψηλοί αμμόλοφοι και το απέραντο γαλάζιο.

Ορκός

Ορκός - παραλία Νάξος

Μακριά από τη βουή των κοσμικών πλαζ, λίγο μετά την Πλάκα προς τα νότια, ο Ορκός θα σας ενθουσιάσει με την ομορφιά του. Οι συνεχόμενοι, μικροί και σκιεροί όρμοι καθιστούν την περιοχή ιδανική για prive βουτιές!

Μικρή Βίγλα

Μικρή Βίγλα - παραλία Νάξος

Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο υπέροχες, μεγάλες αμμουδιές -της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου- που χωρίζονται από ένα βράχο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ τις έχουν ανάγει σε meeting point όσων επιδίδονται σε windsurfing.

Καστράκι

Καστράκι - παραλία Νάξος

Το Καστράκι είναι η δεύτερη πιο μεγάλη σε μήκος παραλία του νησιού (μετά την Πλάκα), καθώς έχει μήκος 3 χιλιόμετρα. Η παραλία αυτή έχει λευκή άμμο, με πρασινογάλανα καθαρά νερά και κέδρους να βρίσκονται πάνω στην αμμουδιά. Η παραλία είναι ιδανική για χαλάρωση, ψάρεμα και βόλτες ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές φιλόξενες ταβέρνες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του.

Στο Καστράκι υπάρχουν αρκετοί βραχώδεις σχηματισμοί, οι οποίοι δημιουργούν μικρούς απομονωμένους ορμίσκους που επιτρέπουν σε όποιον θέλει να κάνει μπάνιο γυμνός.

Αλυκό

Αλυκό - παραλία Νάξος

Στο Αλυκό, τρεις καλά κρυμμένες σπηλιές σας περιμένουν να τις επισκεφτείτε. Μπορείτε να πάρετε όλα τα πράγματα που είναι απαραίτητα για εσάς και μπορείτε να μείνετε μέχρι αργά απολαμβάνοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αυτή η παραλία βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες του νησιού. Τέλος, καλύπτεται από λευκή άμμο και κέδρους και θυμίζει εικόνα από έρημο τοπίο.

Αμπράμ

20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Νάξου, θα συναντήσετε τον όρμο Αμπράμ. Παραδεισένιος τόπος με εναλλαγές τοπίου, πλούσια βλάστηση, και μια “ειδυλλιακή” παραλία με πεντακάθαρα, έντονα μπλε, διάφανα νερά και χρωματιστά βότσαλα με άμμο…

Παραλία Νάξου

Ξεχαστείτε στην παραλία ή στην παραδοσιακή ταβέρνα που υπάρχει στην περιοχή και απολαύστε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα που έχετε δει μέχρι σήμερα. Το Αμπράμ μαγνητίζει πολλούς επισκέπτες από τον καλλιτεχνικό χώρο. Μάλιστα στην περιοχή βρίσκονται αρκετά από τα έργα του γνωστού Έλληνα γλύπτη, Κυριάκου Ρόκκου.

Απόλλωνας

Η άγρια ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο! Η παραλία του Απόλλωνα βρίσκεται μπροστά στο ομώνυμο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 35,5 χιλιόμετρα από την Χώρα, μέσα σε έναν όμορφο κόλπο, βορειοδυτικά του νησιού. Όμορφη χρυσή άμμος και κατά τόπους ψιλό βότσαλο, καταγάλανη και καθαρή θάλασσα…

15 Ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές μακριά από κλισέ!

Γραφικές ταβερνούλες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και καταλύματα για όποιον θέλει να περάσει παραπάνω από λίγες ώρες στον Απόλλωνα.

Λιώνας

Βρίσκεται στην Βορειοανατολική Νάξο σε απόσταση 40 χλμ από το κέντρο της Χώρας και 6 χλμ. από το χωριό Κόρωνος.

Η παραλία, του γραφικού ορμίσκου, έχει βότσαλα τα περισσότερα σε μαύρο χρώμα, λόγω του ορυκτού της περιοχής (σμυρίγλι) και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά που σε συνδυασμό με το βραχώδες τοπίο προσφέρουν στους επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία. Η θάλασσα συχνά είναι αγριεμένη, εξαιρετικά όμως γοητευτική, εξαιτίας των βοριάδων που επηρεάζουν την περιοχή. Εδώ θα συναντήσετε παραδοσιακά ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακούς μεζέδες.

Μουτσούνα

Παραλία Μουτσούνα, Νάξος

Η Μουτσούνα είναι παραλιακό χωριό και ανοικτός σχετικά όρμος, στα ανατολικά παράλια της Νάξου. Είναι η κατεξοχήν αγαπημένη παραλία των Απεραθιτών “στρωμένη” με άμμο και λαμπερά κομμάτια σμυριγλιού, παραδεισένια νερά και με φόντο διάσπαρτα μικρά νησάκια στο βάθος… Στη Μουτσούνα καταλήγει το εναέριο σύστημα μεταφοράς σμύριδας ο «εναέριος» όπως λέγεται τοπικά. Έχει ταβερνούλες με παραδοσιακή κουζίνα και φρέσκο ψάρι. 

Ψιλή άμμος

Πανέμορφη παραλία με χρυσή άμμο και καταγάλανα ζεστά νερά ανατολικά της Νάξου, μεταξύ της Μουτσούνας και του Πάνορμου.  Η ομορφιά της είναι μοναδική, αλλά και ξεχωριστή από τις άλλες παραλίες της Νάξου, καθώς τα δέντρα πάνω στους αμμόλοφους σε ταξιδεύουν σε ένα τροπικό τοπίο… Η απόλυτη ομορφιά και χαλάρωση, μακριά από τα συνηθισμένα.

Πάνορμος

Άλλος ένας μικρός παράδεισος χωμένος στα ανατολικά της Νάξου.
Μία μικρή απάνεμη αμμουδερή παραλία κι ένα φυσικό τοπίο με φοίνικες συνθέτουν μια ακόμη άγνωστη σε πολλούς, αλλά πανέμορφη παραλία του νησιού. 

Νάξος παραλίες

Η πρόσβαση στον Πάνορμο γίνεται με δρόμο που είναι πάνω στη θάλασσα με αφετηρία τη Μουτσούνα (απέχει, 54 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου). Αγαπημένος προορισμός και για σκάφη που σχεδόν πάντα το καλοκαίρι θα συναντήσετε εδώ αγκυροβολημένα.

Χαβάη

Παραλία Χαβάη, Νάξος

Ένα μικρό θαύμα που θα σας αφήσει άφωνους! Η παραλία Χαβάη βρίσκεται στο δρόμο λίγο πριν το Αλυκό, κρυμμένο μέσα στο κεδροδάσος… Απίστευτη, ερημική παραλία με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά που σίγουρα θα τη λατρέψετε. Μικρές “σπηλιές” που σχηματίζουν τα βράχια και οι αμμόλοφοι αποτελούν το καθένα και μια “πριβέ” θέση.

Το αυτοκίνητο δεν πάει κοντά στην παραλία, έχει λίγο ποδαρόδρομο όμως το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Αν πάτε απόγευμα, καθίστε οπωσδήποτε για το ηλιοβασίλεμα – είναι μαγεία!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ