Η λάβα που εξακολουθεί να ρέει από το ηφαίστειο Kilauea δημιούργησε τώρα ένα μικρό νέο νησί στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης. Το νησί της λάβας εμφανίστηκε την περασμένη  Πέμπτη, λίγο ανοικτά από το βόρειο άκρο του Μεγάλου Νησιού, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα.

A closer view of the new "island," which was estimated to be just a few meters offshore, and perhaps 6-9 meters (20-30 ft) in diameter.

- Advertisement -

Ένα πλήρωμα που παρατηρούσε την έκρηξη του, το παρατήρησε κατά την πτήση της Παρασκευής το πρωί. Το νησί είναι μέρος της ροής της λάβας που εκτείνεται υποβρύχια μακριά από την ακτογραμμή, σύμφωνα με την αναφορά. Πιστεύεται ότι η υποβρύχια πίεση ώθησε τη ροή της λάβας στην επιφάνεια. 

Το εξωτικό μισοφέγγαρο στη Χαβάη

Αν η ροή της λάβας παραμείνει ενεργή, το νησί πιθανώς θα συνδεθεί με την ακτογραμμή, ανέφερε ο οργανσιμός ερευνας. Εάν όχι, μπορεί να διαβρωθεί εξαιτίας της δράσης των κυμάτων. Ο οργανισμός δήλωσε ότι το νησί είναι μόλις λίγα μέτρα υπεράκτια, και περίπου 20 με 30 πόδια σε διάμετρο.

The braided lava channel extending from the fissure 8 vent (near top, center) and flowing toward the ocean.

Σχετικά με την ονομασία του νησιού, είναι ευθύνη της τοπικής κοινότητας δήλωσε ο οργανισμός. Το Kilauea ξέσπασε στις αρχές Μαΐου, στέλνοντας μια ροή λάβας σε κατοικημένες περιοχές της Χαβάης. Η  ροή λάβας έχει καταπιεί τα σπίτια και έχει αφήσει  όλεθρο και ζημιές στο πέρασμά του. Το Kilauea εξακολούθησε να εκρήγνυται και την Κυριακή.

Πηγή: cnn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ