Την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλία θα παραδώσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα από τα εδάφη της στην Ισπανία. Και αυτό θα γίνει σχεδόν χωρίς να… ασχοληθεί κανείς.

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εδώ και πάνω από 350 χρόνια. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησάκι, στον ποταμό Μπιδασόα, που χωρίζει τις δύο χώρες. Στη Νήσο των Φασιανών δεν ζει κανείς. Γεμάτο δέντρα και χόρτα, το μόνο που υπάρχει εκεί είναι ένα παλιό μνημείο, για να θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται σπάνια το ιστορικό γεγονός που έγινε πάνω στο νησί το 1659.

Αναστάσιος Μυτιληναίος: Ο Έλληνας που έκανε όλη τη Νέα Υόρκη να «υποκλίνεται» στο παστίτσιο της Ελληνίδας μάνας

Αποτέλεσμα εικόνας για Νήσο των Φασιανών

Για τρεις μήνες η Ισπανία και η Γαλλία διαπραγματευόταν στη Νήσο των Φασιανών το τέλος του μεταξύ τους πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν φτιάξει ξύλινες γέφυρες προς το νησί, ενώ τα στρατεύματα ήταν σε αναμονή. Τελικά υπεγράφη η Συνθήκη των Πυρηναίων, την οποία «επισφράγισε» ο γάμος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ με την κόρη του Ισπανού βασιλιά, Φιλίππου Δ’.

Δείτε το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη! Το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα κοστίσει 11 δισ. δολ!

Διαβάστε ακόμα:  3 παραλίες της Πελοποννήσου που είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο!

Αποτέλεσμα εικόνας για Νήσο των Φασιανών

Μία λεπτομέρεια αυτής της συμφωνίας ήταν ότι το εν λόγω νησί θα το μοιράζονταν οι δύο χώρες. Ετσι, κάθε χρόνο για έξι μήνες, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, ανήκει στην Ισπανία και τους επόμενους έξι στη Γαλλία. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό όμως. Απλά κόβουν τα χορτάρια και κλαδεύουν τα δέντρα, μια φορά τον χρόνο.

Πολύ σπάνια επισκέπτεται πλέον ο κόσμος το μικροσκοπικό νησί, με μήκος μόλις 200 μ. και πλάτος 40 μέτρα. Οι περισσότεροι αγνοούν την ιστορική σημασία του. Και όσο περνούν οι αιώνες, αυτό μικραίνει, καθώς ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού.

Παρίσι: Εικόνες αποκάλυψης ! 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Αποτέλεσμα εικόνας για Νήσο των Φασιανών

Φέτος, δεν θα γίνει ούτε τελετή για την παράδοσή του. Κάποια στιγμή υπήρξε η ιδέα να τοποθετηθεί στο νησί η σημαία της χώρας στην οποία ανήκει κάθε εξάμηνο. Ομως, υπήρξε η ανησυχία ότι το μόνο που θα προκαλούσε αυτό ήταν το ενδιαφέρον των Βάσκων αυτονομιστών, που θα ήθελαν να την κατεβάσουν για να βάλουν τη δική τους. Οπότε απλά συνεχίζεται «ήσυχα» η ανταλλαγή μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ