Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens
ΑρχικήΟυγγαρίαΒουδαπέστηΑυτός είναι ο απόλυτος ευρωπαϊκός προορισµός SPA διακοπών

Αυτός είναι ο απόλυτος ευρωπαϊκός προορισµός SPA διακοπών [εικόνες]

Η Βουδαπέστη είναι µια ακµάζουσα πολιτιστική µητρόπολη, που ξεχωρίζει επίσης για την υπέροχη αρχιτεκτονική και τη ροµαντική της ατµόσφαιρα. Ένα ταξίδι εκεί, όµως, δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωµένο αν δεν συµπεριλαµβάνει έστω µία επίσκεψη σε κάποιο κέντρο spa! Γιατί, όταν µιλάµε για Ουγγαρία, µιλάµε για τον απόλυτο ευρωπαϊκό προορισµό spa διακοπών!

shutterstock_181634135 - Copy - CopyΚΕΙΜΕΝΟ:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΑΡΧΕΙΟ
Πρόκειται για ένα είδους τουρισµού που έχει γίνει ευρύτερα δηµοφιλής τα τελευταία χρόνια. Προορισµοί spa διακοπών είναι συνήθως τα µέρη εκείνα που διαθέτουν φυσικές ιαµατικές πηγές (πηγές δηλαδή που τα νερά τους έχουν θεραπευτικές ιδιότητες) οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως. Ενώ παλαιότερα απευθύνονταν κυρίως σε ανθρώπους µε προβλήµατα υγείας, που αναζητούσαν τις ιαµατικές ιδιότητες του νερού, είναι πλέον πόλος έλξης των απανταχού ταξιδιωτών που επιζητούν στιγµές χαλάρωσης, ηρεµίας αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις τους σε ψυχή και σώµα.

- Advertisement -

shutterstock_205346572

Ένας προορισµός ιδανικός για σπα διακοπές είναι η σχετικά κοντινή µας Ουγγαρία, και µάλιστα όχι µόνο προσφέρεται για αυτού του είδους τις διακοπές ολόκληρο το χρόνο αλλά και οι τιµές είναι άκρως προσιτές. Η Βουδαπέστη κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο της «πόλης των spa» το 1934, αλλά οι κάτοικοι απολάµβαναν τις ιαµατικές ιδιότητες των φυσικών θερµών πηγών από τη… ρωµαϊκή εποχή. Οι Ρωµαίοι ανακάλυψαν τα ιαµατικά νερά της Ουγγαρίας περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, ενώ οι Οθωµανοί ήταν εκείνοι που ανέδειξαν, ήδη από τον 16ο αιώνα, τη σηµαντικότητα των πηγών, στο πλαίσιο της δικής τους κουλτούρας.

HungarianHotBathKyra177049_540617769285007_146677722_o - Copy (2)

Κάθε µέρα, 70 εκατοµµύρια λίτρα ιαµατικού νερού, µε θερµοκρασία 21-78°C, έρχονται στην επιφάνεια από τις 118 φυσικές πηγές που έχουν ανακαλυφθεί µέχρι τώρα. Οι Ούγγροι έχουν εκµεταλλευθεί αυτό που η φύση τούς χάρισε απλόχερα και έχουν δηµιουργήσει πολλά κέντρα σπα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα καλύτερα και µεγαλύτερα της Ευρώπης. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, πόσιµο νερό µε ευεργετικές ιδιότητες βρίσκουµε και σε κάποια από τα πολλά πηγάδια που υπάρχουν στην πόλη!

Ενώ η έννοια «spa» παραπέµπει συνήθως σε εικόνες περιποίησης σε ένα πολυτελές περιβάλλον, εν τούτοις στην Ουγγαρία η λογική είναι αρκετά διαφορετική, καθώς αυτό στο οποίο δίνεται έµφαση είναι η υγεία και η ευεξία, γι’ αυτό και πολλές από τις εγκαταστάσεις είναι περισσότερο λειτουργικές παρά πολυτελείς. Οι τιµές συνήθως είναι εξαιρετικά χαµηλές. Ενδεχοµένως να υπάρχει µια µικρή χρέωση για τις πετσέτες, αν και η συνολική αµοιβή συνήθως δεν ξεπερνά καν τα €2! Τις περισσότερες φορές, για µια ολόκληρη ηµέρα, το κόστος δεν θα είναι πάνω από €15!

Széchenyi Thermal Bath:
Βουτιές και επιτραπέζια παιχνίδια…

2114253027_7b3e37a191_o - Copy - Copy - Copy

Το νεο-µπαρόκ Széchenyi Bath στη Βουδαπέστη είναι το µεγαλύτερο spa θερµών πηγών τηςΕυρώπης και ένας από τους δηµοφιλέστερους προορισµούς της πόλης. Διαθέτει 18 πισίνες, 10 δωµάτια σάουνας και ένα χαµάµ. Αυτό που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συµβαίνει στις καφετέριες -κουβέντα και καφές- στην Ουγγαρία θα το βρείτε λουόµενοι… στα Széchenyi Baths, καθώς, εκτός των άλλων, αποτελεί σηµείο συνάντησης των ντόπιων και επικοινωνίας των νέων. Ανοιχτά από 06:00-22:00.
Highlight: Εδώ θα δείτε Ούγγρους να παίζουν σκάκι στα ζεστά νερά του τεράστιου συγκροτήµατος, ενώ παράλληλα επωφελούνται από τις αναζωογονητικές ιδιότητές τους.
Info: Szechenyi, Allatkerti korut 11, Budapest,
tel. +36 1 363 3210, www.szechenyifurdo.hu

Egerszalók Medical & Thermal Bath:
Salty soaking…

shutterstock_175227353 - Copy - Copy

Μία από τις πιο ασυνήθιστες ιαµατικές πηγές της Ουγγαρίας είναι το υπαίθριο συγκρότηµα στο Egerszalok, περίπου 129 χλµ. ανατολικά της Βουδαπέστης.

Το Egerszalok είναι µια πολύ µικρή πόλη, που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή και προσφέρει ησυχία και χαλάρωση. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συγκροτήµατα λουτρών εδώ. Οι επισκέπτες µπορούν να κάνουν µια βουτιά στις θερµές πηγές και να χρησιµοποιήσουν τις 17 εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, οι οποίες είναι συνδεδεµένες και µε το παρακείµενο Saliris Resort, το οποίο διαθέτει έναν τεράστιο χώρο σπα. Μόλις 8 χλµ. µακριά είναι η απίστευτα όµορφη πόλη Eger, µε υπέροχα αξιοθέατα και ένα χαµάµ του 16ου αιώνα, το οποίο διαθέτει και εξωτερική θερµαινόµενη πισίνα, ιδανική για απογευµατινή χαλάρωση και κολύµπι.

Highlight: Στο Egerszalok βρίσκεται το Salt Hill, µια πολύ ζεστή ιαµατική ασβεστολιθική πηγή. Το «παρατσούκλι» Salt Hill προέκυψε καθώς το ορυκτό άλας του υπεδάφους, αλληλεπιδρώντας επί χιλιετίες µε το νερό και τον ατµοσφαιρικό αέρα, µετέτρεψε τα γύρω υψώµατα σε λευκά!

Info: Egerszalok Spa, Forras ut 4, Egerszalok,
tel. +36 36 688 500
Salaris Resort, Forras ut 6, Egerszalok,
tel. +36 36 688 600, www.salirisresort.hu/en
Eger Thermal Bath, 5 Frank Tivadar ut, Eger,
tel. +36 36 510 552, egertermal.hu/en

Miskolc-Tapolca cave bath:
Υπόγειο σπα!

shutterstock_214531597

Κοντά στην πόλη Miskolc και ανατολικά του Εθνικού Πάρκου Bukk, στο χωριό Miskolctapolca, θα εντυπωσιαστεί κανείς αντικρίζοντας έναν υπόγειο υδάτινο κόσµο… Επειδή δεν είναι και το πιο εύκολο όνοµα, οι επισκέπτες τουλάχιστον συνηθίζεται να το αποκαλούν απλώς Cave Bath («λουτρό του σπηλαίου»). Τα ιαµατικά νερά ρέουν µέσα από µια τεράστια σειρά από ασβεστολιθικά σπήλαια και έχουν την ιδανική θερµοκρασία των 28,9°C. Το Cave Bath µπορεί κανείς να το επισκεφθεί όλο το χρόνο, εκτός από τον Ιανουάριο, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς µήνες λειτουργεί εξωτερικό συγκρότηµα µε οικογενειακές πισίνες. Ανοιχτά από 08:00-18:00.
Highlight: Το ιαµατικό νερό εδώ φηµίζεται για τη µείωση του πόνου στις αρθρώσεις, και δεδοµένου ότι έχει χαµηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από τις περισσότερες θερµές πηγές, οι επισκέπτες µπορούν να το απολαµβάνουν για πολύ µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.
Info: Cave Bath, Pazar Istvan setany 1, Miskolctapolca, tel. +36 46 560 030, www.barlangfurdo.hu

Heviz:
Η μεγαλύτερη γεωθερμική λίμνη της Ευρώπης

shutterstock_178863410 - Copy - Copy

Η λίµνη Heviz, κοντά στην οµώνυµη πόλη, είναι η µεγαλύτερη γεωθερµική λίµνη της Ευρώπης!Θα έχετε την ευκαιρία για µια βουτιά σε αυτό το µοναδικό περιβάλλον αν ταξιδέψετε 193 χλµ. δυτικά τηςΒουδαπέστης. Θερµές πηγές καλύπτουν αυτή την επιφάνειας 47.500 τ.µ. λίµνη, η οποία περιβάλλεται από δάση και πάρκα. Ζεστά νερά αναβλύζουν και αναµειγνύονται µε το κρύο νερό της λίµνης, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µια διακύµανση θερµοκρασίας, που, ανάλογα την περίοδο του χρόνου, ξεκινά από 22°C και φτάνει τους 38°C. Τα νερά ανανεώνονται συνεχώς και είναι πλούσια σε ανθρακικά άλατα, θείο, ασβέστιο και µαγνήσιο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητές τους προσελκύουν πολλούς τουρίστες όλο το χρόνο. Στο κέντρο της λίµνης έχει κατασκευαστεί µια ξύλινη πλατφόρµα, για να διευκολύνονται οι λουόµενοι, οι οποίοι «µοιράζονται» τη λίµνη µε νούφαρα και πάπιες – που δηµιουργούν, όµως, ένα ξεχωριστό σκηνικό! Ένα µικρό πρόβληµα που µπορεί να αντιµετωπίσετε είναι η έντονη µυρωδιά θείου – χωρίς το οποίο, όµως, δεν θα υπήρχαν και οι ευεργετικές ιδιότητες.

shutterstock_191455988

Highlight: Οι επτά θερµικές πισίνες, τα λασπόλουτρα και οι ειδικές θεραπείες, που πραγµατικά αποδεικνύονται πολύ αποτελεσµατικές σε µια σειρά παθήσεις.
Info: Heviz Lake, γραφείο τουριστικών πληροφοριών:
τηλ. +36 83 540 131, www.lakeheviz.com/heviz-spa.php

Hajduszoboszlo: Τα «τεράστια» λουτρά του

Μια διαφορετική εµπειρία επαφής µε το υδάτινο στοιχείο θα βρείτε σε ένα από τα µεγαλύτερα συγκροτήµατα λουτρών της Ευρώπης, το Hajduszoboszlo, 21 χλµ. νοτιοδυτικά του Debrecen, της δεύτερης µεγαλύτερης πόλης της Ουγγαρίας. Η ανάπτυξη της περιοχής βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τις φυσικές πηγές ιαµατικού νερού που ανακαλύφθηκαν εδώ πριν 86 χρόνια… Το Hungarospa Aqua-Palace είναι ένα τεράστιο… τέµενος του νερού, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται! Το συγκρότηµα έχει 20 «θεµατικές» πισίνες, καθώς θα βρείτε από ρωµαϊκό λουτρό µέχρι «τροπική» πισίνα! Περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, το υδάτινο πάρκο Aquapark, ιδανικό για παιδιά όλων των ηλικιών. Επίσης, εσωτερικά ιαµατικά λουτρά προσφέρουν θεραπείες σε πάσχοντες από διάφορες ασθένειες.

Highlight: Η γιγαντιαία πισίνα «Mediterranean Shore» (στεγασµένη), που, όπως προδίδει και το όνοµά της, φτιάχτηκε µε σκοπό να θυµίζει παραλία Μεσογείου (!), µε αµµώδη παραλία, πειρατικά πλοία, πύργο φωτισµού και σειρές από φοίνικες…
Info: Hungarospa, Szent Istvan Park 1-3, Hajduszoboszlo, tel. +36 52 558 558, uk.hungarospa.hu, www.szechenyibath.com

Bükfürdo: Σάουνα… super μεγέθους

Η περιοχή Bükfürdo είναι ένας τόπος όπου οι υψηλές υπηρεσίες σπα και το σαγηνευτικό φυσικό περιβάλλον ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε επισκέπτη. Αυτό το µέρος, µε το δεύτερο µεγαλύτερο spa της Ουγγαρίας, εντοπίζεται 210 χλµ. δυτικά της Βουδαπέστης, 30 χλµ. από την πόλη Szombathely και κοντά στα αυστριακά σύνορα. Οι πηγές του ανακαλύφθηκαν τυχαία. Κατά τη διάρκεια εργασιών γεώτρησης για πετρέλαιο το 1957, εκτοξεύθηκε στην επιφάνεια νερό από βάθος 1.282 µ., ανοίγοντας… µια νέα σελίδα στη ζωή της πόλης Bük και των γύρω οικισµών. Τα ιαµατικά λουτρά είναι πλέον από τα πιο δηµοφιλή τηςΕυρώπης, µε ανοικτές πισίνες, σάουνα και ειδικό ιατρικό κέντρο ευεξίας, αλλά και… ψυχαγωγία για όλες τις ηλικίες. Η θερµοκρασία του νερού στις ιαµατικές πισίνες είναι 32-38°C και στις υπόλοιπες 26-28°C. Όσοι πάλι επιθυµούν να γυµναστούν παράλληλα, θα βρουν πολλές εγκαταστάσεις (beach volley, beach handball, foot-tennis, badminton, τένις, ποδόσφαιρο) και αντίστοιχα προγράµµατα.

Highlight: Μέσα στο 35 στρεµµάτων συγκρότηµα βρίσκονται 32 πισίνες συνολικής επιφάνειας άνω των 5.200 τ.µ. και µία σάουνα χωρητικότητας 150 ατόµων!
Info: Bükfürdο spa, Termal krt 2, Bükfürdο,
tel. +36 94 558 080, bukfurdo.hu/en

Szeged:
Slides and style…

shutterstock_205346536

Μια µατιά σε έναν… vintage, κοµψό κόσµο ιαµατικών λουτρών θα ρίξουµε 161 χλµ. νότια τηςΒουδαπέστης, στο Szeged. Σύµφωνα µε την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα που κυριαρχεί στην πόλη, είναι φτιαγµένο και το νεο-αναγεννησιακό Anna Thermal Bath. Οι ζεστές bubbling pools που διαθέτει, τα ατµόλουτρα και οι σάουνες είναι τέτοιου επιπέδου που αποδεικνύουν ότι το Szeged δεν φηµίζεται άδικα για την παράδοσή του σε ό,τι έχει σχέση µε λουτρά. Εδώ βρίσκεται και το υδάτινο πάρκο Napfenyfurdo Aquapolis. Διαθέτει τη µεγαλύτερη νεροτσουλήθρα στην Ευρώπη, ενώ µπορείτε να «κακοµάθετε» τον εαυτό σας στις λεγόµενες adventure pools, µε τους παλλόµενους καταρράκτες, να απολαύσετε τις ιαµατικές ιδιότητες των λουτρών αλλά και να χαλαρώσετε στον µοναδικό «σιωπηλό» χώρο ευεξίας, όπου θα σας προσφέρουν µια µεγάλη σειρά από θεραπείες.

Highlight: Η νεο-αναγεννησιακή αρχιτεκτονική των περισσότερων spa κλέβει τις εντυπώσεις!
Info: Anna Thermal Bath, Tisza Lajos körut 24, Szeged, tel. +36 62 553 330 (aνοιχτά 06:00-20:00 και 21:00-24:00)
Napfenyfurdo Aquapolis, Torontal ter 1, Szeged, tel. +36 62 566 488, www.napfenyfurdoaquapolis.com/en/home (ανοιχτά 10:00-21:00)

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,475 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ