Χτισμένο στο Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας και ανήκει στο δήμο Γορτυνίας. Ο λόγος για τον Βλόγγο, ένα μικρό ιστορικό χωριό, ένας πετρόχτιστος οικισμός μόλις 9 χλμ. δυτικά της Δημητσάνας και 19 χιλιὀμετρα απὀ την Στεμνίτσα.

Έχει λιγότερα από 50 σπίτια και μόλις 43 μόνιμους κατοίκους.

Παραδοσιακός Οικισμός

Ο Βλόγγος χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 μετά μετά από εισήγηση αρχιτεκτονικής ομάδας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – και μάλιστα από τους πρώτους στην Ελλάδα, μαζί με την Δημητσάνα, την Καρύταινα, τα Λαγκάδια και άλλους οικισμούς, σε όλη την επικράτεια.

Σε μεταγενέστερη αρχιτεκτονική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), προτάθηκε να τεθεί στον πρώτο βαθμό προστασίας, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρόμοιες εισηγήσεις περαιτέρω προστασίας τού οικισμού έχουν καταγραφεί και σε άλλες μελέτες.

Το όνομα του χωριού

Το όνομά του παλαιότερα ήταν Λόγγος και σύμφωνα με προφορική παράδοση, το «Βλόγγος» καθιερώθηκε μετά από παραφθορά κατοίκου ο οποίος πρόφερε το όνομα «Βλόγγος». Περνώντας ο καιρός, η παρεφθαρμένη αυτή μορφή φέρεται να επεκράτησε και έτσι το «Λόγγος» μετατράπηκε σε «Βλόγγος».

Σύμφωνα με μια άλλη πιθανώς ετεροχρονισμένη ή επικρατέστερη εκδοχή, το «Βλόγγος» έχει σλαβικές ρίζες, αναγόμενες στον 6ο-8ο αιώνα, εποχή εποικισμού της κεντρικής Πελοποννήσου από Σλάβους νομάδες.

Ο Βλόγγος είναι ιστορικό χωριό καθώς συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821 και στους μετέπειτα εθνικούς αγώνες του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως μαρτυρούν ιστορικές αναφορές η προφορική παράδοση και το τοπικό Ηρώο.

Από την δεκαετία τού 1980 το χωριό έχει αποκτήσει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα, με ελάχιστους κατοίκους τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό παρατηρείται και εκτενής ανακαίνιση των πετρόκτιστων σπιτιών του οικισμού.

Ανακαλύψτε το χωριό μέσα από το video:

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ