Η μεγάλη «δυσκολία» που παρουσιάζουν τα Χανιά είναι πως δεν μπορεί κανείς εύκολα να αποφασίσει πού θα πάει και τι θα αφήσει «απ’ έξω»… Σκέφτηκα λοιπόν τα οκτώ πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα και πιστέψτε με δεν … έχει καμία σημασία, αν έχεις επισκεφθεί το Νομό, μία φορά ή δέκα!

Αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, κάστρα και φρούρια, φάροι και εκκλησίες, μεταξύ των εντυπωσιακών μνημείων που συναντά κανείς σε όλη την περιοχή και που όλα μαζί συνθέτουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα των Χανίων, από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο και από την Ενετοκρατία, στην Τουρκοκρατία και τέλος στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Ο Τάσος Δούσης ανακαλύπτει έναν κρυφό παράδεισο 1 ώρα από την Αθήνα που είναι άγνωστος σε όλους! (photos&video)

Το Ενετικό Λιμάνι

Μία και μόνο βόλτα πλάι στη θάλασσα αρκεί για να σας πείσει πως το σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι η αρχή των περιηγήσεών σας. Όχι μόνο, γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης, λόγω του πλήθους εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ που δίνουν ζωή στα πανάρχαια σοκάκια, αλλά και γιατί σε κάθε γωνιά, σε κάθε στροφή, θα συναντήσετε ένα ακόμα μνημείο, ένα αξιοθέατο που αξίζει την προσοχή σας. Από την κεντρική πλατεία στο Σιντριβάνι, το Γιαλί Τζαμισί, τη Μητρόπολη, τη Μονή Φραγκισκανών που στεγάζει το Αρχαιολογικό μουσείο, το φρούριο Φιρκά, αλλά και τα Νεώρια, πραγματικά δεν θα ξέρετε από πού να αρχίσετε και πού να τελειώσετε!

Ο Τάσος Δούσης γράφει 10 λόγους για να πάτε φέτος στην Πάρο! (photos)

Φάρος

Ο αιγυπτιακός Φάρος είναι το «στολίδι» του ενετικού λιμανιού και το πλέον φωτογραφημένο μνημείο της πόλης. Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, έχει ύψος 21 μέτρα, το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων και θεωρείται από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο. Θυμίζει μιναρέ, ως προς τη μορφή του και ως προς την εσωτερική πέτρινη σκάλα, που οδηγεί στο μπαλκόνι με το γυάλινο πυργίσκο.

Σπλάντζια

Η κατεξοχήν τουρκική συνοικία των Χανίων, στην οποία δεσπόζει σήμερα ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο ενετικός ναός του Αγίου Ρόκκου, η τουρκική υπόγεια κρήνη, αλλά και ο τεράστιος πλάτανος, κάτω από τον οποίο βασανίστηκαν δεκάδες χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα, η Σπλάντζια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές των Χανίων, με δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια, μπαράκια και εμπορικά να ζωντανεύουν τα παλιά σοκάκια.

5 νησάκια στην Ελλάδα από τον Τάσο Δούση που αξίζουν τα λεφτά τους! (photos)

Η Δημοτική Αγορά Χανίων 
Το τεράστιο κτίσμα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία των Χανίων και κτίστηκε το 1913. Σήμερα, στεγάζει πλήθος μαγαζιών, που πωλούν σε ντόπιους και επισκέπτες όλα τα καλά της κρητικής γης, της παραδοσιακής κουζίνας, αλλά και των παραδοσιακών τεχνών.

Το Ρολόι του Κήπου 

Δεσπόζει στο Δημοτικό Κήπο Χανίων και από τις αρχές του 20ου αιώνα που κατασκευάστηκε έχει κερδίσει επάξια μια θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων αξιοθέατων της πόλης. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν εκατό χρόνια μετά την ανέγερσή του, το Ρολόι του Κήπου είναι σημείο αναφοράς για τους Χανιώτες, ενώ ακριβώς δίπλα λειτουργεί θερινός κινηματογράφος.

Αίγινα οδηγός: 50 tips και διευθύνσεις από τον Τάσο Δούση για φαγητό,ποτό, παραλίες, αξιοθέατα και διαμονή!

Οι τάφοι των Βενιζέλων 
Στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, σε ένα σημείο με μοναδική θέα προς την πόλη των Χανίων, οι Τάφοι των Βενιζέλων, ο τόπος ταφής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου. Το σημείο είχε υποδείξει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολύ κοντά βρίσκεται η οικία του, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ δίπλα υπάρχει το πέτρινο άγαλμα της Ελευθερίας που συμβολίζει τους αγώνες των κατοίκων της Κρήτης.

Φραγκοκάστελλο

Το μεσαιωνικό Φραγκοκάστελο βρίσκεται λίγο έξω από τα Σφακιά και υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε το 1371 από τους Ενετούς. Ο θρύλος των Δροσουλιτών που το συνοδεύει είναι από τους πιο διαδεδομένους, όχι μόνο στην κρητική παράδοση, αλλά και στην ελληνική. Σύμφωνα με αυτόν, οι Δροσουλίτες, οι Χανιώτες που πολεμούσαν κατά των Τούρκων κατακτητών γυρνούν στο κάστρο κάποιες νύχτες και φαίνονται ως σκιές στους τοίχους του…

Ο Τάσος Δούσης σου προτείνει 5 γοητευτικά, low profile νησιά της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσεις φέτος το καλοκαίρι! (photos)

Κάστρο Γραμβούσας

Ένα από τα πολλά κάστρα και φρούρια στην ύπαιθρο των Χανίων, ξεχωρίζει γιατί βρίσκεται σε ένα από τα μικρά νησιά, την Ήμερη Γραμβούσα στη δυτική Κρήτη. Χτισμένο στο πιο ψηλό σημείο, πάνω από τον απόκρημνο γκρεμό και το φυσικό «λιμάνι» του νησιού, όπου σήμερα οι δεκάδες επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά, δίπλα από το παλιό ναυάγιο. Το κάστρο της Γραμβούσας άρχισε να κτίζεται το 1584 και μπορεί κανείς να περάσει στο εσωτερικό του από μια θολωτή στοά, που σώζεται ως σήμερα. Εκεί θα δει τις δύο μεγάλες δεξαμενές που συγκέντρωναν τα νερά της βροχής, θεμέλια κτιρίων, το ναό του Ευαγγελισμού και την πυριτιδαποθήκη, που μετατράπηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε τζαμί.

Μην ξεχνάτε ότι το διαβάσατε στο blog μου στο Travelstyle.gr

Για περισσότερα άρθρα μπείτε στο blog μου στο Travelstyle.gr  εδώ https://www.travelstyle.gr/

Ακολουθήστε με και στο instagram για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικά tips που δεν θα δείτε στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ