Ο Τάσος Δούσης επισκέφτηκε το αγαπημένο Ναύπλιο για μια σύντομη εκδρομή και μοιράζεται μαζί μας μέσω του Instagram τις εμπειρίες του στην πόλη! Μια από αυτές η επίσκεψη στο Κτήμα Σκούρα και όπως γράφει ο ίδιος ήταν μια πραγματικά όμορφη εμπειρία. Ο Τάσος Δούσης συνάντησε τον Γιώργο Σκούρα, τον άνθρωπο που φτιάχνει κρασιά με προσωπικότητα όπως τον Μέγα Οίνο που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του οινοποιείου απο το 1986 μέχρι και σήμερα, και ο οποίος τον ξενάγησε στο οινοποιείο.

Αρχικά εντυπωσιάστηκα από τους μοντέρνους χώρους υποδοχής που φιλοξενούν και έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών. Η απρόσκοπτη θέα από τις ευρύχωρες βεράντες δημιουργεί τους απαραίτητους τόνους ηρεμίας σε αρμονία με τους αμπελώνες και τα γύρω βουνά, ενώ η αίθουσα γευσιγνωσίας έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που μετατρέπεται σε μοντέρνο και παρεΐστικο bistrot ιδανικό μέρος για παρέες. Ειδικά στο ηλιοβασίλεμα μιλάμε για μια εμπειρία εκπληκτική!

Αν ψάχνετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μπορείτε να την έχετε σε απόσταση μόλις 1,5 ώρας από την Αθήνα στο οινοποιείο της οικογένειας Σκούρα, το οινοποιείο που έχει βγάλει και το θρυλικό κρασί, Μέγας Οίνος, ένα από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας.

Ο κ. Σκούρας μου εξηγεί τι μπορεί να περιμένει ο ταξιδιώτης κατά την επίσκεψή του εδώ. Θα αράξετε στο υπέροχο bistrot με την παρέα σας, έναν καταπληκτικό χώρο για οινογευσία, απολαμβάνοντας εξαιρετικά κρασιά και θα περάσετε υπέροχα! Εδώ μαζί με την γευσιγνωσία, οι οινόφιλοι θα ζήσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης σε οινοποιείο, με οδηγούς λάτρεις του κρασιού, που κάνουν την επίσκεψη στο Κτήμα μια χαλαρή διαδικασία!

Εγώ επισκέφτηκα τα κελάρια μαζί με τον κύριο Σκούρα, όπως φυλάσσονται τα 1.000 βαρέλια συνθέτοντας ένα οινικό αριστούργημα! Τα βαρέλια είναι εδώ και υπηρετούν του σκοπούς της ωρίμανσης του κρασιού… Αν έρθετε εδώ, θα δείτε και εσείς από κοντά, τα μυστικά του κρασιού, τι σημαίνει να μένει το κρασί εδώ, να προσφέρει το βαρέλι όσα έχει να προσφέρει και να έχουμε στο τέλος τέτοια εξαιρετικά κρασιά!

Μια άλλη ωραία στιγμή στα κελάρια ήταν η οινογευσία του “λεπτού” με τον… κλέφτη του βαρελιού! Θα δείτε στο βίντεο τι εννοώ! Πάντως, γενικά η οινογευσία εδώ είναι μια εκπληκτική διαδικασία και εμπειρία που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον ταξιδιώτη! Αν έρθετε θα με θυμηθείτε!

Στη συνάντησή μου με τη Στέλλα Σκούρα, την επόμενη γενιά και ψυχή του οινοποιείου έμαθα ακόμα κάποια μυστικά… Ένα να ξέρετε, αν θέλετε να γιορτάσετε μια δική σας προσωπική σημαντική στιγμή το οινοποιείο προσφέρει έναν ξεχωριστό τρόπο γι’ αυτό που θα θυμάστε πάντα!


😄Το οινοποιείο είναι διαθέσιμο για επισκέψεις όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί ως τις 17.00 το απόγευμα και τα Σάββατα 10.30-18.00, κατόπιν κράτησης. Οι κρατήσεις γίνονται στο [email protected], στο 27510 23688, ή στη φόρμα κράτησης στο site του Κτήματος. Συνδυάστε το με επίσκεψη στην Νεμέα ή στο Ναύπλιο η απλά κάντε μια μονοήμερη εκδρομή.
❤️Να ευχαριστήσουμε την Στέλλα Σκούρα και την Φλώρα Μαχαίρα για την υπέροχη υποδοχή και βοήθεια κατά την επίσκεψη μας στο Κτήμα!

Λίγα λόγια για το ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ την ιστορία και την παραγωγή

Οινικές Διαδρομές στο Κτήμα Σκούρα
Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στην ζώνη της Νεμέας, την μεγαλύτερη και ίσως την πιο συναρπαστική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ερυθρών οίνων στην Ελλάδα με την τοπική ποικιλία Αγιωργίτικο.

Μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα και λίγα λεπτά έξω από το Ναύπλιο, το Κτήμα Σκούρα δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που αγαπούν το κρασί και θέλουν να απολαύσουν χρώματα, αρώματα και τέχνη.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κτήματος που βρίσκονται ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν μία ξεχωριστή οινική εμπειρία με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Κατά την επίσκεψη σας, θα περιηγηθείτε στο εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 βαρελιών, στους χώρους εμφιάλωσης, οινοποίησης και αποθήκευσης του κρασιού και θα μυηθείτε στο κρασί δοκιμάζοντας διαφορετικές ετικέτες με θέα τη φύση. Μπορείτε να οργανώσετε μία εκδρομή στην περιοχή με την οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους ή και να οργανώσετε μία εταιρική εκδήλωση στις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Το Κτήμα έχει μοντέρνους χώρους υποδοχής υψηλής αισθητικής που φιλοξενούν έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών, με ευρύχωρες βεράντες, καθώς και με μια υπέροχη αίθουσα γευσιγνωσίας. Οι άνθρωποι του οινοποιείου –πολύγλωσσοι, εκπαιδευμένοι και ευγενικοί– εξυπηρετούν και φροντίζουν άπαντες τους επισκέπτες.

Ιστορία
Ο Γιώργος Σκούρας κατάγεται από το Άργος, την δεκαετία του ’80 σπούδασε στη Βουργουνδία και δούλεψε σε οινοποιεία παραδοσιακών οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιεί το όραμά του δημιουργώντας το δικό του Κτήμα. Η πρώτη και εμβληματική ετικέτα του είναι ο Μέγας Οίνος.

Ως game-changer, ο Μέγας Οίνος τοποθέτησε το Κτήμα Σκούρα και την Πελοπόννησο στον οινικό χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής, καθώς και στα χείλη ανθρώπων που αναζητούσαν ποιοτικό κρασί.

Σήμερα, στο οινοποιείο εργάζονται ενεργά ο Γιώργος Σκούρας με την γυναίκα του Ουρανία, ενώ τα δύο τους παιδιά Δημήτρης και Στέλλα συνεχίζουν δυναμικά το όραμα του Κτήματος.

Παραγωγή
Σήμερα το Κτήμα έχει μία παραγωγή 850.000 φιάλες ετησίως και το 50% εξάγεται στο εξωτερικό. H εμφιαλωτική γραμμή, με δυνατότητα εμφιάλωσης 5.000 φιαλών την ώρα, βρίσκεται σε έναν ξεχωριστό, άπλετο και υγειονομικά άριστο χώρο. Όλο το αμπελουργικό team Σκούρα δονείται, εργάζεται, παρατηρεί, επιβλέπει, δρα και αντιδρά, συμβουλεύει και συμβουλεύεται με ένα στόχο: άριστο φρούτο, άριστο σταφύλι, γιατί όσο καλύτερο το φρούτο τόσο καλύτερο το κρασί.

Γευσιγνωσία του Μεγάλου Οίνου
O Μέγας Οίνος είναι ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon. Zυμωμένο και εκχυλισμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλι και παλαίωση σε καινούρια γαλλικά barriques για 18 μήνες και στη φιάλη για 6 μήνες. Ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι, βύσσινο, γαρίφαλο, γλυκά μπαχάρια, καπνός, κομψό, φινετσάτο και πολύπλοκο στόμα.

Γ. Σκούρας «Θέλησα να κάνω ένα κρασί που να αντέχει πολύ στον χρόνο. Ένα ελληνικό κρασί από Cabernet Sauvignon, που να έχει στυλ Bordeaux, να είναι όμως περισσότερο στρογγυλό, πιο élégant. Κι έτσι γεννήθηκε ο Μέγας Οίνος, από 20% Cabernet Sauvignon και το υπόλοιπο Αγιωργίτικο. Ήταν ένα από τα πρώτα blend ξένης κι ελληνικής ποικιλίας. Η πρώτη σοδιά, του 1986, κυκλοφόρησε στην αγορά το 1988, σε 6.000 φιάλες. Ήταν και παραμένει ένα κρασί σταθμός, για μένα κι ενδεχομένως για όλη την οινική εξέλιξη έτσι όπως εξελίχτηκε στη συνέχεια με τους συναδέλφους οινολόγους-οινοποιούς.»

More Info: skouras.gr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ