Δρακόσπιτα Εύβοια

Ο θρύλος λέει ότι τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας υπήρξαν κατοικίες μυθικών Δράκων. Δεν έχουν θεμέλια ούτε συνδετικά υλικά και κατασκευάστηκαν από γιγαντιαίες πλάκες πριν από χιλιάδες χρόνια…

Δρακόσπιτα Νότια Εύβοια

Εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Εύβοια και κάποια στην κεντρική και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα. Συνολικά είναι πάνω από είκοσι στην Εύβοια και πιο γνωστά είναι εκείνα κοντά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας της Όχης.

Δείτε και το πανέμορφο εκκλησάκι σε θαυματουργό σπήλαιο, στην Πρέβεζα, που χτίστηκε από έναν φυλακισμένο επί τουρκοκρατίας

Δρακόσπιτα Εύβοια- Προφήτης Ηλίας
Δρακόσπιτα Εύβοιας κατοικία Δράκων

Παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς κατασκευάστηκαν, αν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα. Άγνωστος παραμένει και ο… κατασκευαστής τους, τεχνίτης επιδέξιος, που έστησε τις παράξενες κατασκευές χωρίς κανένα συνδετικό υλικό, ή μάλλον με μοναδικό «συνδετικό υλικό» το βάρος τους.

Περίεργη κατασκευή

Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστιες πέτρες, τοποθετημένες έτσι, ώστε να μην χρειάζεται κανένα είδος συνδετικού υλικού. Για τη στέγη τους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες βαριές πλάκες σε στρώσεις, που δημιουργούν κάτι σαν πυραμίδα. Στο δρακόσπιτο της Όχης εντοπίζονται και παράθυρα.

Δρακόσπιτα Εύβοιας θρύλοι με τους Δράκους

«Μωβ Σπήλαιο» στην Ελλάδα; Κι όμως υπάρχει! Μάθετε που βρίσκεται…

Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της ιστορίας τους, ήταν ιερά αφιερωμένα στον Δία και την Ήρα. Άλλες εικασίες κάνουν λόγο για φυλάκια και καταφύγια λατόμων. Η γκρίζα πέτρα τους, η εντυπωσιακή κατασκευή τους, οι εικασίες και οι μύθοι που τα συνοδεύουν, συντηρούν άλυτο το μυστήριό τους και ολοζώντανο τον θρύλο τους.

Δρακόσπιτα Εύβοια

Αυτό είναι το χωριό της Ελλάδας που οι κάτοικοι μιλούν με σφυρίγματα!

Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, γνωστή και ως σφυριά, είναι μια σφυριχτή γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους του ορεινού χωριού Αντιά Εύβοιας.

Εκτός από την Αντιά, διάλογοι μέσω σφυριγμάτων έχουν καταγραφεί και στα χωριά Σιμικούκι και Ευαγγελισμός. Πρέπει να σημειωθεί ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ σφυριγμάτων στα ελληνικά και τα αρβανίτικα. Κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων.

Πιθανολογείται ότι οι κάτοικοι της Αντιάς ήταν απόγονοι Περσών στρατιωτών, οι οποίοι φρουρούσαν Έλληνες αιχμαλώτους στην περιοχή της Καρύστου. Ύστερα άπω την ήττα τους στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Περσικός στρατός εγκατέλειψε τους φρουρούς της Καρύστου, οι οποίοι κατέφυγαν στις ορεινές περιοχές γύρω από την Αντιά. Αναμείχθηκαν με τους τοπικούς πληθυσμούς και αφομοιώθηκαν από αυτούς. Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Τοσκάνης πληρώνει 25.000-50.000 ευρώ για να μετακομίσουμε εκεί!

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, οι κάτοικοι της Αντιάς είναι δωρικής καταγωγής, αφού σε αντίθεση με τους γύρω πληθυσμούς δεν μιλoύν αρβανίτικα. Μια λιγότερο γνωστή εκδοχή παρουσιάζει ως “πατέρες” της σφυριάς μια ομάδα από κατοίκους της Αίνου στη Θράκη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή το 1469 ως αιχμάλωτοι των Βενετών.

Εύβοια: Ανακαλύψαμε το ορεινό χωριό Σέτα, μόλις 46χλμ από τη Χαλκίδα, και μαζί ένα υπέροχο ξενοδοχείο 4 αστέρων!

Η “ανακάλυψη” της γλώσσας από τα μέσα ενημέρωσης έγινε τον Μάρτιο του 1969 από σωστικά συνεργεία, που σκοπό τους είχαν την ανεύρεση της σορού ενός πιλότου, το αεροπλάνο του οποίου προσέκρουσε στην περιοχή του όρους Όχη. Η πλειοψηφία των παιδιών μαθαίνει την γλώσσα σε ηλικία 8 με 9 ετών. Κατά την εκμάθηση της γλώσσας δεν παρατηρούνται φυλετικοί περιορισμοί ή περιορισμοί που σχετίζονται με το επάγγελμα.Οι βοσκοί της Αντιάς σφυρίζουν προκειμένου να καλέσουν τα ζώα τους,η επικοινωνία αυτή δεν έχει σχέση με την σφυριά. Αρχάνες: Το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του έχει φτάσει στην Ευρώπη!

Η σφυριχτή γλώσσα του χωριού Αντιά χρησιμοποιήται με τον ίδιο τρόπο και στο Kuşköy στην Τουρκία, στην περιοχή PU των Πυρηναίων της Γαλλίας στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας καθώς και από τους Βερβερίνους κατοίκους του Άτλαντα στο Μαρόκο. Οι κάτοικοι των πέντε περιοχών έχουν τρία κοινά: Την Σφυριχτή Γλώσσα, την ορεινή και απόκρημνη μορφολογία του εδάφους και τις ασχολίες των κατοίκων που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το χωριό της Ελλάδας όπου οι κάτοικοι μιλούν με σφυρίγματα:

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ