Ενημερώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, 13:21

Ο ρόλος που έχουν οι γέφυρες είναι κομβικός αφού συνδέουν δύο απρόσιτα μεταξύ τους σημεία. Μάλιστα κάποιες δεν συνδέουν απλώς δύο κομμάτια γης, αλλά ενδεχομένως να συνδέουν πόλεις ακόμα και πολιτισμούς.

Κατασκευάζονται για να διευκολύνουν την πρόσβαση από το ένα μέρος στο άλλο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κατασκευή τους είναι τυχαία. Υπάρχουν γέφυρες έργα τέχνης και μερικές από αυτές είναι στην Ευρώπη.

Είναι διάσημοι,είναι στάρ του Χόλιγουντ και έχουν τα δικά τους ξενοδοχεία! 16 celebrities μας καλούν στα ξενοδοχεία τους

Tower Bridge – Λονδίνο

Η Tower Bridge (κατασκευάστηκε 1886–1894).
Έχει μήκος 265 μέτρων, διασχίζει τον Τάμεση και είναι ένα από τα σύμβολα του Λονδίνου. Έτσι συχνά αποκαλείται γέφυρα του Λονδίνου, αν και αυτή είναι η ονομασία μιας άλλης γέφυρας. Είναι συνδυασμός κινητής και κρεμαστής γέφυρας και αποτελείται από δύο πύργους οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους στο ανώτερο επίπεδο με δύο οριζόντιες πεζογέφυρες, σχεδιασμένες να αντέχουν τις οριζόντιες δυνάμεις τάσης οι οποίες ασκούνται από τα τμήματα της γέφυρας που βρίσκονται προς τη ξηρά. Οι κάθετες δυνάμεις ασκούνται στους δύο ισχυρούς πύργους. Ο μηχανισμός της κινητής γέφυρας βρίσκεται στη βάση των δύο πύργων. Οι πύργοι έχουν ύψος 65 μέτρα και το κεντρικό άνοιγμα της γέφυρας είναι 82 μέτρα. Πριν την αποκατάστασή της κατά τη δεκαετία του 2010, η γέφυρα ήταν βαμμένη κόκκινη, άσπρη και μπλε, προς τιμήν του ασημένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1977. Μετά την αποκατάσταση βάφηκε ξανά μπλε και άσπρη.

Το κατάστρωμα της γέφυρας είναι ελεύθερα προσβάσιμο για οχήματα και πεζούς, ενώ οι πύργοι, οι πεζογέφυρες και τα μηχανοστάσια είναι τμήμα έκθεσης με εισιτήριο.

Ponte Vecchio – Φλωρεντία

Το Ponte Vecchio είναι ένα από τα σύμβολα της Φλωρεντίας. Αποτελείται από τρεις τμηματικές καμάρες με ύψος 3,5-4 μέτρα και μήκος περίπου 30 μέτρα η κάθε μια. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας, στην Ιταλία. Πρόκειται για μια μεσαιωνική πέτρινη γέφυρα που μέχρι το 1218 ήταν η μοναδική που ένωνε τις ακτές πάνω από τον ποταμό Arno.Η γέφυρα ξαναχτίστηκε το 1345 μετά από πλημμύρες και είναι η μοναδική γέφυρα που δεν κατέστρεψαν οι Ναζί.

Pont du Gard, Γαλλία

Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο στα νότια της Γαλλίας, κοντά στην πόλη Remoulins, στην επαρχία Gard. Χτίστηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Για την κατασκευή του χρειάστηκε να δουλέψουν για δέκα χρόνια 1.000 εργάτες-στρατιώτες. Η λειτουργία του Pont du Gard ήταν να μεταφέρει νερό στην πόλη Nîmes, κάνοντας μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων.

Η άγνωστη, χρωματιστή, «γοτθική» πόλη στην καρδιά της Ευρώπης

Puente Nuevo – Ισπανία

Η Ρόντα (Ronda) είναι πόλη της Ισπανίας, που βρίσκεται στην επαρχεία της Μάλαγα. Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ιδρύθηκε αρχικά από τους Κέλτες τον 6ο π.Χ. αιώνα, που της έδωσαν το όνομα Arunda. Την πόλη διασχίζει και συνάμα χωρίζει στα δύο ο ποταμός Guadalevín και τρεις γέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές της πόλης. Πρόκειται για την Puente Romano-Ρωμαϊκή γέφυρα που είναι γνωστή και με το όνομα Puente San Miguel, την Puente Viejo-Παλιά γέφυρα, γνωστή και ως Puente Arabe και την Puente Nuevo-Νέα γέφυρα, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1793. Η Puente Nuevo είναι η ψηλότερη και πιο γνωστή από τις γέφυρες.

Βερόνα: Μίνι ξενάγηση κάτω από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας (που περιμένει τους ερωτευμένους)

Bastei -Γερμανία

Το Bastei βρίκεται κοντά στο Rathen, νοτιοανατολικά της Δρέσδης στα 134 μέτρα πάνω από τον ποταμο Ελβε. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό βραχώδη σχηματισμό.
Το 1824 κατασκευάστηκε στην περιοχή μια ξύλινη γέφυρα προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση από τον ένα βράχο στον άλλο. Αυτή αντικαταστάθηκε το 1851 από την πετρόκτιστη γέφυρα Bastei, η οποία μαγεύει έως και σήμερα τους επισκέπτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ