Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Υψηλές προσδοκίες για το καλοκαίρι και ειδικά στη διάρκεια της υψηλής περιόδου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου τρέφουν για φέτος οι αεροπορικές, με βάση τις υφιστάμενες κρατήσεις οι οποίες αποτελούν κι ένα πρόδρομο δείκτη σε σχέση με τη δυναμική της φετινής σεζόν.

Τα στοιχεία παραθέτει η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των κρατήσεων στα συστήματα των αεροπορικών για τα ταξίδια του καλοκαιριού, από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο «τρέχει» στην Ευρώπη με ρυθμούς αύξησης κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οπότε έγινε και η μεγάλη επιστροφή στα αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία. Επιπλέον, η έρευνα που πραγματοποίησε η ΙΑΤΑ σε 4.700 ταξιδιώτες σε 11 χώρες δείχνουν ότι το 79% αυτών σχεδιάζουν κάποιο ταξίδι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου θεωρώντας επιπλέον σε ποσοστό 80% ότι τα προβλήματα στα αεροπορικά ταξίδια στη μετα- πανδημική περίοδο που ήταν ιδιαίτερα έντονα το 2022 στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (σ.σ. με καθυστερήσεις, ακυρώσεις, χαμένες βαλίτσες κ.α.) δε θα είναι έντονα φέτος.

Τη διεθνή αυξητική τάση φαίνεται να ακολουθεί και η Ελλάδα, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιβατική κίνηση φέτος σε σύγκριση με το 2019, χρονιά- ρεκόρ κατά την οποία στα ελληνικά αεροδρόμια διακινήθηκαν συνολικά 65,4 εκατ. επιβάτες. Στην εκτίμηση αυτή προέβη και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ. Γεώργιος Δριτσάκος, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο 6ο Συνέδριο της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης με θέμα «οι Αερομεταφορές του Σήμερα και του Αύριο», παραπέμποντας και στα νούμερα του Απριλίου για τα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανά την Ελλάδα για το πρώτο τετράμηνο του έτους το σύνολο των διακινούμενων επιβατών, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 11,2 εκατ. από τα 10,43 εκατ. επιβατών το 2019.

Ειδικά στην πολύ «δυνατή» -τουριστικά- Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, η σεζόν ξεκίνησε με άνοδο έναντι του 2019 και στο πιο «αδύναμο» α’ τετράμηνο του 2023 η αύξηση στις αφίξεις μέσω διεθνών πτήσεων ήταν της τάξεως του 19% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 29% σε σύγκριση με το 2019, ενώ «πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Ρόδος: Το νησί εμφανίζει στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2023, αύξηση 37% σε σύγκριση με το 2022 και 48% σε σύγκριση με το 2019 στις διεθνείς αφίξεις ειδικά με το ξεκίνημα της σεζόν από το Μάρτιο και μετά.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της ΙΑΤΑ, «οι προσδοκίες είναι υψηλές για τo peak της καλοκαιρινής σεζόν και για πολλούς αυτή θα είναι η πρώτη τους ταξιδιωτική εμπειρία μετά την πανδημία. Παρόλο που μπορεί να προκύψουν ζητήματα σε μεγάλα αεροδρόμια- κόμβους όπως συνέβη πέρυσι, υπάρχει η σαφής προσδοκία ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν φέτος», όπως εκτιμάται σχετικά.

Οι επιτελείς της ΙΑΤΑ επισημαίνουν στην παρούσα φάση ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα των αερομεταφορών, από τις αεροπορικές, τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, εδάφους μέχρι τον έλεγχο των συνόρων θα πρέπει να αποδώσουν τα μέγιστα το καλοκαίρι, με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων λειτουργίας στα αεροδρόμια και γενικότερα στο αεροπορικό ταξίδι.

Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι οι δηλωμένες χωρητικότητες και οι χρόνοι στα αεροδρόμια είναι διαθέσιμα και η επιτυχία βασίζεται στην ετοιμότητα όλων των παικτών στην αλυσίδα, ώστε να μην υπάρξουν αιτήματα για μείωση των δρομολογίων στα οποία έχουν κάνει κράτηση οι ταξιδιώτες».

Ένα σημαντικό σημείο ανησυχίας εντοπίζεται στα εργασιακά θέματα- όπως άλλωστε έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα η εμπειρία της Γαλλίας- με την ΙΑΤΑ να ζητεί από τις κυβερνήσεις ειδικά στην Ευρώπη να έχουν αποτελεσματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε τυχόν ενέργειες κλάδων που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, όπως π.χ. ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, «να διατηρούν τα ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών».

Πηγή: newmoney.gr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ