Με εικόνες φυσικής ομορφιάς που κόβουν την ανάσα, προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες της χωρίς να ζητά τίποτα – εκτός ίσως από το να την ανακαλύψουν

Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, ή ακόμα και μακάβριο, στη Μήλο νιώθεις ότι θα πρέπει να ευγνωμονείς τις ηφαιστειακές εκρήξεις: η γλυπτική των πετρωμάτων στην οποία επιδόθηκαν οι δύο κρατήρες του νησιού πριν από χιλιάδες χρόνια παρέδωσε στον πλανήτη ένα μοναδικό έργο τέχνης. Ετσι, ό,τι κι αν σημαίνει σήμερα το περίφημο «ελληνικό καλοκαίρι», στην περίπτωση της Μήλου περιλαμβάνει υποχρεωτικά το δέος του επισκέπτη μπροστά στους αλλόκοτους σχηματισμούς των βράχων.

Η περιήγηση στο Κλέφτικο και τα Γλαρονήσια, στις σπηλιές που χάσκουν πάνω από τα σμαραγδένια νερά και τις μικροσκοπικές παραλίες στη βάση θεόρατων γκρεμών είναι μια εμπειρία που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη λογική: ο μόνος τρόπος να πιστέψεις ότι όλα αυτά γύρω σου είναι αληθινά είναι να ακούς προσεκτικά τη διήγηση του Ρώρη, του ξεναγού στο καΐκι «Θαλασσίτρα».

Ο Ρώρης ξέρει κάθε πτυχή από αυτά τα φαλτσοκομμένα βράχια, μπορεί να εξηγήσει γιατί εκείνα το όρθια κομμάτια πέτρας βαφτίστηκαν «Αρκούδια» και πώς έπεσε η σκεπή της Συκιάς, του πιο συγκλονιστικού από τα σπήλαια της Μήλου. Ωστόσο, ακόμη και τα λόγια του εν πλω ξεναγού, τελικά, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σε παρασύρουν σε μια ζωντανή παραίσθηση. Το ταξίδι στη Μήλο, χωρίς να το καταλάβεις, γίνεται ένα ταξίδι του μυαλού και των αισθήσεων.

Ακόμη και για όσους δεν θέλουν να φορτίζουν τον εγκέφαλό τους με επιπλέον πληροφορίες και προτιμούν να του δίνουν άδεια στη διάρκεια των διακοπών, η Ιστορία της Μήλου είναι υπερβολικά ελκυστική για να περάσει απαρατήρητη. Ομως ακόμη πιο συναρπαστικοί και από την Ιστορία είναι οι θρύλοι που περιτυλίγουν στο μυστήριο τις σπηλιές που κάποτε ήταν ορμητήρια πειρατών. Οι κουρσάροι του Αιγαίου στοίχειωσαν επί δεκάδες χρόνια τη Μήλο και τους κατοίκους της, έδρασαν και επέδρασαν στον χαρακτήρα του νησιού και των ανθρώπων του.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έναν θρύλο, ο Βράχος της Ωραίας Ελένης πήρε το όνομά του από μια τραγική θυσία: δύο νεαροί καπετάνιοι από τον στόλο των πειρατών ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα. Την άρπαξαν, τη μετέφεραν στο λημέρι τους, το Κλέφτικο, και τη διεκδικούσαν σαν λυσσασμένα σκυλιά. Ο πρεσβύτερος και αρχι-πειρατής έλυσε τον γόρδιο δεσμό θυσιάζοντας την όμορφη Μηλιά, την Ελένη. Την αποκεφάλισαν επιτόπου. Ισως να έγινε έτσι, ίσως και όχι, κανείς δεν μπορεί να ξέρει – ένα τόσο επιβλητικό σκηνικό όμως θα δικαιολογούσε απόλυτα ακόμη και την επινόηση ενός τέτοιου θρύλου.

Οπως και να ’χει, η Μήλος είναι ένα νησί που ο χρόνος διαμόρφωσε έτσι ώστε να αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για να το ανακαλύψεις: από τα φυσικά της κάλλη έως τα μουσεία και από τις μοναδικές στην Ελλάδα κατακόμβες έως τα ορυχεία και το αρχαίο της θέατρο, η Μήλος δεν είναι ένα νησί που μπορείς να το προσπεράσεις εύκολα. Με τον δικό της τρόπο, η Μήλος μιλά κατευθείαν στην ψυχή του επισκέπτη της.



ΠΑΡΑΛΙΕΣ

■ Η Μήλος είναι μια ζωντανή καρτ-ποστάλ, ιδιαίτερα στο Σαρακίνικο και το Κλέφτικο, επομένως δεν τίθεται ζήτημα εάν θα επισκεφτείτε δύο από τις πιο διάσημες παραλίες του πλανήτη. Σημειωτέον ότι στο Κλέφτικο, το γνωστό και σαν Θαλασσινά Μετέωρα, θα φτάσετε μόνο με πλεούμενο.
■ Καθώς το νησί διαθέτει περίπου 100 ξεχωριστές παραλίες, είναι αδύνατον να μη βρείτε αυτή που ταιριάζει στο γούστο σας ή στις καιρικές συνθήκες της στιγμής.
■ Το Παλιοχώρι είναι μεγάλη και οργανωμένη πλαζ, φιλική προς τις οικογένειες με παιδιά
κ.λπ.
■ Η Φυριπλάκα είναι επίσης οργανωμένη παραλία, αλλά με τη δική της γεωλογική ιστορία, λόγω του ηφαιστειακού κρατήρα που δονούσε κάποτε την περιοχή.
■ Στον Παπαφράγκα, τη μικρή αμμουδιά μέσα στις σπηλιές, πρέπει να πάτε με το αμόρε σας. Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν και άλλοι την ίδια ιδέα με εσάς.
■ Αχιβαδολίμνη, Τσιγκράδο, Παπικινού είναι μόνο μερικές από τις παραλίες που θα πρέπει να επισκεφτείτε κατά την περιπλάνησή σας στη Μήλο.
■ Στην Αγία Κυριακή μπορείτε να επιδοθείτε σε αθλοπαιδιές όπως το μπιτς βόλεϊ (ή το μπιτς μπαρ, έστω).
ΔΙΑΜΟΝΗ
■ «Θαλασσίτρα Village Hotel» στον Αδάμαντα (thalassitra.com). Ανέσεις και σπιτική φροντίδα, από ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για τους φιλοξενούμενούς τους. Πληροφορίες: 22870 23570, 6999636264 (Σταμάτης Λίλης).
■ «Τρυπητή Village House» στην Τρυπητή (tripitivillagehouse.com). Ηρεμία και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα στις βεράντες ενός ιδιαίτερα προσεγμένου μικρού ξενοδοχείου. Πληροφορίες: 22870 22070, 6946954415 (Ναυσικά Γεωργιάδου).
■ «Ψαραβολάδα Milos Resort» στην Αγία Κυριακή (psaravolada.gr). Κοντά στην οργανωμένη παραλία της Αγίας Κυριακής, στη νότια πλευρά της Μήλου. Πληροφορίες:
22870 31050.
■ «Νεφέλη Sunset Studios» στα Πολλώνια (milos-nefelistudios.gr). Υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με το ηλιοβασίλεμα ρεζερβέ. Πληροφορίες: 22870 41466, 6985075735.
■ «Γλαρονήσια Hotel» στα Πολλώνια (glaronisiamilos.gr). Σύγχρονες παροχές με παραδοσιακό χρώμα. Πληροφορίες: 22870 41468 & 41128,
6944260422.
■ «Αχιβαδολίμνη Bungalows», στην Αχιβαδολίμνη, (miloscamping.gr/bungalows.html). Πάνω σε μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μήλου. Πληροφορίες: 22870 31410,
6979983660.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Πλοία και αεροπλάνα εν αφθονία, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, θα σας μεταφέρουν πρόθυμα στη Μήλο. Συμβατικά πλοία και ταχύπλοα (Δελφίνια) συνδέουν τον Πειραιά με το λιμάνι της Μήλου με καθημερινά δρομολόγια, απευθείας ή με ενδιάμεσες στάσεις σε νησιά όπως η Σέριφος, η Σίφνος και η Κίμωλος. Θαλάσσια σύνδεση υπάρχει επίσης με τη Σύρο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Η διάρκεια του ταξιδιού ποικίλλει από τις 2 ώρες και 30 λεπτά έως τα παραδοσιακά 8ωρα, αναλόγως του μέσου μεταφοράς (πλοίο).
Για όσους βιάζονται πραγματικά να βρεθούν στο νησί, η Olympic Air έχει επίσης καθημερινές πτήσεις για Μήλο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, διάρκειας περίπου 35 λεπτών. Λόγω των περιορισμένων θέσεων όμως στα αεροσκάφη, θα πρέπει να προνοήσετε εγκαίρως για εισιτήρια.



ΦΑΓΗΤΟ

■ Ενα από τα καλύτερα πλωτά εστιατόρια στην Ελλάδα είναι το καΐκι «Θαλασσίτρα» των αδελφών Σταμάτη και Βαγγέλη Λίλη. Κάνοντας στάση στο Κλέφτικο, οι επιβάτες του σκάφους μπορούν να απολαύσουν φρεσκομαγειρεμένα πιάτα της κουζίνας του νησιού – και όχι μόνο (πιταράκια «λαδένια», δηλαδή την κιμωλιάτικη εκδοχή της πίτσας με λαχανικά, σαλάτα με πλιγούρι, ντάκο, στραπατσάδα, μελιτζάνες στο φούρνο κ.λπ.).
■ Στη στεριά, «Ο Χαμός» στον Αδάμαντα βασίζει την κουζίνα του σε εξαιρετικής ποιότητας τοπικά κρέατα, τυριά κ.λπ. – κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση. Στον Αδάμαντα, επίσης, «Ζυγός» και «Μπάρκο» για ελληνική μαγειρική και «Μικρός απόπλους» για θαλασσινά και μεζέδες. Το «Κύμα» προσφέρει λύσεις στους εραστές της πίτσας και της ιταλικής pasta.
■ Στην Πλάκα το «Δίπορτο» κρατά ψηλά τη σημαία της γεύσης, όπως και η «Αρχοντούλα».
■ Στα Πολλώνια το εστιατόριο «Γιαλός» του Χρήστου και του Αχιλλέα, το «Αρμενάκι» και ο «Καπετάν Νικόλας της Κούλας» για γνήσια παραδοσιακή κουζίνα και υπέροχα θαλασσινά.


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

■ Το κέντρο της νυχτερινής ζωής στη Μήλο είναι τα μπαράκια και τα κλαμπ στον Αδάμαντα. Η «Ακρη» προσφέρει καταπληκτική θέα στους θαμώνες, ενώ τα καταξιωμένα στη Μήλο «Vipera Lebetina» και «Aragosta» εξασφαλίζουν ποικιλία επιλογών για όλα τα μουσικά γουστά. Η «Ουτοπία» είναι το καφέ-μπαρ αναφοράς στην Πλάκα για την ατμόσφαιρα και, φυσικά, την αφ’ υψηλού θέα.

Το καΐκι «Θαλασσίτρα» προσφέρει μια αξέχαστη περιήγηση, αλλά και εξαιρετική εν πλω κουζίνα

Το χωριό Κλήμα με τα φημισμένα σπιτάκια, τα λεγόμενα σύρματα, όπου τον χειμώνα οι ψαράδες προφυλάσσουν τις βάρκες τους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ