Στο Λουτράκι του νομού Πέλλας και 13 km δυτικά της Αριδαίας βρίσκονται oι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λουτρά Πόζαρ.

Το νερό τους έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι πόσιμο και κατάλληλο για λουτροθεραπεία, για θεραπεία μακροχρόνιων παθήσεων ή απλά για τόνωση και χαλάρωση.

Η λουτρόπολη βρίσκεται σε απόσταση 3 km από το Λουτράκι, κτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς, στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το φυσικό κάλλος της κοιλάδας είναι απαράμιλλο, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες, οργιάζουσα βλάστηση και θεαματικές βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές.

Το εναλλακτικό νησί των Κυκλάδων, που έχει ψηφιστεί μεταξύ των πιο χρωματιστών προορισμών στην Ευρώπη! (Photos)

Ο Θερμοπόταμος ή αλλιώς το Ρέμα Νικολάου πηγάζει από το Καϊμακτσαλάν και διασχίζει την κοιλάδα δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο.

Είναι γνωστά από θρύλους ενώ και άλλα ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση των ιαματικών νερών, τόσο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και επί της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου.

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. κατά μήκος της κοίτης του Θερμοποτάμου, ο οποίος συνεχίζει τη πορεία του στη λεκάνη της Αλμωπίας.

Διαβάστε ακόμα:  Εύβοια: 10+1 ταξιδιωτικές εμπειρίες για αξέχαστες καλοκαιρινές εκδρομές!

Αποτέλεσμα εικόνας για Λουτρά Πόζαρ.

Οι πηγές δημιουργούνται από το νερό της βροχής, που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, στη συνέχεια θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στη πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λουτρά Πόζαρ.

9 άγνωστοι παράδεισοι στην Ελλάδα, για λίγους και καλούς! (Photos)

Τα νερά ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920, με τη θερμοκρασία τους να κυμαίνεται από 26° C έως 37° C. Περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο ή αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο με διαφορετικό βαθμό οξύτητας και όξινα, ή αλκαλικά ή ουδέτερα.

Τα χαμάμ ή χαβούζες είναι τα παλαιότερα κτίσματα της Λουτρόπολης με κλειστές φυσικές πισίνες, στις οποίες τα ιαματικά νερά αναβλύζουν με φυσαλίδες μέσα από τις πέτρες. Αποτελούν τον πρώτο κλειστό χώρο που χρησιμοποιήθηκε από τους επισκέπτες και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα αλλά με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.

Σχετική εικόνα

Διακοπές με αυτοκίνητο: 5 Οικονομικοί προορισμοί που μπορείτε να πάτε οδικώς! (photos)

Τα Λουτρά Λουτρακίου – Πόζαρ λειτουργούν όλο το χρόνο με την προσέλευση του κόσμου να αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ