Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξέδωσε το πρώτο του διαβατήριο με τον προσδιορισμό φύλου «Χ», μια στιγμή ορόσημο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δεν ταυτίζονται ως άνδρες ή γυναίκες, και ελπίζει να επεκτείνει την επιλογή του το επόμενο έτος.

- Advertisement -

Οι ΗΠΑ εντάσσονται σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και του Νεπάλ, επιτρέποντας στους ανθρώπους να προσδιορίζουν τα διαβατήριά τους ως άνδρες ή γυναίκες.

Η Jessica Stern, η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Πολιτειών για τα δικαιώματα των LGBTQ, περιέγραψε τις αλλαγές ως «ιστορικές», σημειώνοντας ότι ευθυγραμμίζουν τα κυβερνητικά έγγραφα με τη «ζωντανή πραγματικότητα» ενός ευρύτερου φάσματος χαρακτηριστικών του ανθρώπινου φύλου από ό,τι αντικατοπτρίζεται στις δύο προηγούμενες ονομασίες.

«Όταν ένα άτομο αποκτά διαπιστευτήρια ταυτότητας που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την αυθεντική του ταυτότητα, μπορεί να ζήσει με περισσότερη αξιοπρέπεια και σεβασμό», εξήγησε η Stern.

Διαβατήριο

Τον Ιούνιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός δείκτη τρίτου φύλου αλλά είπε ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο λόγω σημαντικών τροποποιήσεων του συστήματος υπολογιστών. Σύμφωνα με αξιωματούχο του τμήματος, η αίτηση διαβατηρίου και η ενημέρωση συστήματος με την επιλογή χαρακτηρισμού «Χ» πρέπει να εγκριθούν από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, το οποίο εξετάζει όλα τα ομοσπονδιακά έντυπα.

Επιπλέον, η υπηρεσία επιτρέπει πλέον στους υποψηφίους να αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες, εξαλείφοντας την ανάγκη παροχής ιατρικής πιστοποίησης εάν το φύλο τους δεν ταιριάζει με αυτό στα άλλα έγγραφα ταυτότητάς τους.

Η Στερν δήλωσε ότι το γραφείο της σκόπευε να συζητήσει την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών με την αλλαγή στις παγκόσμιες σχέσεις τους, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλα έθνη να προσφέρουν την επιλογή.

- Advertisement -

Πηγή: tourismtoday.gr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ