Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens
ΑρχικήΚόσμοςΟι καλύτερες χώρες του κόσμου για τουρισμό σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό...

Οι καλύτερες χώρες του κόσμου για τουρισμό σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις κέρδισαν μια σημαντική διάκριση – ονομάστηκαν η καλύτερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια και τουρισμό το 2024 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι κατατάξεις καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των φυσικών πόρων, της βιωσιμότητας, της διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού και – δεδομένου ότι μιλάμε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Ταμείο – ανταγωνιστικές τιμές.

- Advertisement -

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι ότι τα δεδομένα του WEF επικεντρώνονται στον τουρισμό – την επιχείρηση ξενοδοχείων, αεροδρομίων, αξιοθέατων, αεροπορικών εταιρειών και τα παρόμοια – και όχι μόνο το πώς είναι να είσαι ταξιδιώτης στον προορισμό.

Νέα Υόρκη
Nέα Υόρκη

Η Ευρώπη πρωτοστατεί

Έξι από τις 10 πρώτες χώρες της λίστας βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Ισπανία να κατέχει την υψηλότερη θέση συνολικά. Η έκθεση αποκαλεί την ήπειρο «έναν ανθεκτικό προορισμό με ισχυρές ενδοπεριφερειακές ταξιδιωτικές ροές» και της δίνει υψηλούς βαθμούς για τη συνδεσιμότητα των τρένων. Υπάρχουν επίσης σημεία για να έχουμε ισχυρές οικονομίες, η καλή θέση του ευρώ και της λίρας και η πιθανότητα των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν περισσότερο – κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι ξοδεύουν χρήματα.

Βαρκελώνη - Γοτθική Συνοικία
Βαρκελώνη – Γοτθική Συνοικία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία σκοράρει επίσης υψηλά, φτάνοντας στην τέταρτη θέση γενικής κατάταξης. Η χώρα γνωρίζει ότι έχει τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα πάνω της της ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι φέτος.

Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι η ισχύς πολλών ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Κάθε χρόνο, ο δείκτης Henley κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο και τα δεδομένα τους περιλαμβάνονται στην έκθεση του WEF. Για το 2024, έξι χώρες μοιράζονται την πρώτη θέση – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ισπανία. Πέντε από αυτά τα έθνη εμφανίζονται στο top 10 του WEF, με τη Σιγκαπούρη να βρίσκεται στην αξιοσέβαστη 13η θέση.

Παρίσι
Παρίσι

Η σκηνή στην Ασία

«Το 2024, η παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη ικανοποίηση της ζήτησης και της ανάπτυξης στις μεγάλες ασιατικές αγορές μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά από καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες περιοχές», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό σίγουρα ισχύει στην Ιαπωνία , την τρίτη χώρα φέτος, η οποία βιώνει τουριστική έκρηξη από τότε που άνοιξε ξανά μετά την πανδημία. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες τον μήνα επισκέπτονταν την Ιαπωνία τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του 2024, με περισσότερους να αναμένεται να επισκεφθούν κατά τις ερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Τόκυο
Τόκυο

Εν τω μεταξύ, η Κίνα που βρίσκεται στην όγδοη θέση έχει κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες κινήσεις για να διευκολύνει τους τουρίστες να την επισκέπτονται. Τον Μάρτιο, απέσυρε τις απαιτήσεις βίζας για τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

Είναι επίσης πιο εύκολο από ποτέ για τους Αμερικανούς να επισκέπτονται την Κίνα , καθώς δεν χρειάζεται πλέον να παρέχουν δρομολόγιο ή απόδειξη για κρατήσεις ξενοδοχείων για να λάβουν ταξιδιωτική βίζα.

Τοπίο του ποταμού Guilin Li και των καρστικών βουνών Guilin City της επαρχίας Guangxi της Κίνας

“Αμερικανική ομορφιά”

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα της Βόρειας Αμερικής στο top 10, ο γείτονας Καναδάς βρίσκεται ακριβώς έξω από το γράφημα στην 11η θέση.

Σύμφωνα με το WEF, οι ΗΠΑ είναι μια «ώριμη» τουριστική αγορά, που σημαίνει ότι διαθέτουν ήδη υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών, όπως αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν πόλεις και υποστήριξη, όπως ξεναγούς, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δωμάτια ξενοδοχείων και χάρτες.

Το μέγεθος και η εμβέλεια των ΗΠΑ τη βοηθούν πραγματικά να ξεχωρίζει: από εθνικά πάρκα έως μεγάλες πόλεις και υπέροχες παραλίες , υπάρχει μεγάλη ποικιλία προσφορών για ταξιδιώτες.

Manhattanhenge Νέα Υόρκη
Manhattanhenge Νέα Υόρκη

Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανή προειδοποίηση ανάμεσα στους επαίνους. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό. Όπως πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, η πανδημία έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να εγκαταλείψουν την επιχείρηση φιλοξενίας για να εργαστούν αλλού.

Η Αυστραλία επαινείται για τη μεγάλη ποικιλία τουριστικών προσφορών της, όπως η παγκοσμίου φήμης παραλία Bondi.

Bondi παραλία Σϊδνεϊ

Καλό για τον τουρισμό, κακό για τον υπερτουρισμό…

Φαίνεται αδύνατο να δούμε μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς χώρες για τους τουρίστες χωρίς επίσης να αναγνωρίσουμε ότι σε ορισμένα μέρη ο υπερβολικός τουρισμός είναι πρόβλημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (στην πρώτη θέση) και η Κίνα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μεγάλες και έχουν πολύ χώρο για εργασία, κάτι που βοηθά στη διάδοση της ροής των επισκεπτών.

Ωστόσο, δεν είναι κάθε προορισμός στο top 10 τόσο τυχερός. Στη δεύτερη βρίσκεται η Ισπανία, που η Βαρκελώνη για να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό ψήφισε να κρατήσει τα κρουαζιερόπλοια μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ οι πολίτες των Καναρίων Νήσων έχουν βγει στους δρόμους –και μάλιστα απείλησαν με απεργία πείνας– για να διαμαρτυρηθούν για τον υπερτουρισμό .

Η Ιταλία, στην ένατη θέση, αγωνίστηκε επίσης να εξισορροπήσει την ακμάζουσα τουριστική αγορά της με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Η Βενετία άρχισε να χρεώνει τέλος εισόδου τον λεγόμενο «τουριστικό φόρο » τον περασμένο μήνα και η βόρεια περιοχή του Μπολτσάνο – Νότιο Τιρόλο έχει περιορίσει τη χωρητικότητα των ξενοδοχείων , επιτρέποντας σε ένα νέο ξενοδοχείο να ανοίξει μόνο εάν ένα άλλο κλείσει.

Βενετία
Μεγάλο Κανάλι Βενετία

Οι 10 κορυφαίες χώρες για τουρισμό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

  1. Ηνωμένες Πολιτείες
  2. Ισπανία
  3. Ιαπωνία
  4. Γαλλία
  5. Αυστραλία
  6. Γερμανία
  7. Ηνωμένο Βασίλειο
  8. Κίνα
  9. Ιταλία
  10. Ελβετία

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,387 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ