ταξιδιωτικές τάσεις

Με τη βοήθεια των ειδικών και της ανάλυσης δεδομένων, το περιοδικό Forbes έφτιαξε μια λίστα με τις κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2020.

Επίσης, ξεναγηθείτε στο Νότινγκ Χιλ και εξερευνήστε την πανέμορφη λονδρέζικη γειτονιά!

Η αρχή μιας νέας δεκαετίας. Η αυξημένη συνδεσιμότητα διεθνώς και η άφιξη του “υπεύθυνου” τουρισμού είναι δυο από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος του ταξιδιού έχει αλλάξει. Δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο κόσμος αναφέρεται πια στο “πράσινο” ταξίδι και την αύξηση των επιπέδων του άνθρακα εξαιτίας των αεροπλάνων ή των ξενοδοχείων αποφεύγουν να προσφέρουν μπουκαλάκια μινιατούρες. Φαίνεται ότι τα πάντα σε σχέση με την ταξιδιωτική μας νοοτροπία έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Βλέπουμε ακόμα και influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προβάλλουν άγνωστα μέρη σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο υπερβολικός τουρισμός σε κάποια μέρη, διαμορφώνοντας νέες ταξιδιωτικές τάσεις. Ποιες από τις τάσεις αυτές ήρθαν για να μείνουν;

Η βιωσιμότητα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στις πολυτελείς ταξιδιωτικές εμπειρίες

Τώρα που τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στο περιβαλλοντικό παιχνίδι, το πράσινο ταξίδια θα πρόκειται να αποτελέσει μια ακόμα μεγαλύτερη τάση. Και ενώ ο τομέας έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, είναι αδιαμφισβήτητα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με ονόματα όπως η Marriott να αποκηρύσσει τη χρήση ειδών προσωπικής περιποίησης από πλαστικό μιας χρήσης και τα αεροδρόμια στο Ντουμπάι να απαγορεύουν τα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι τα τέλη του 2020. Είναι σίγουρο ότι θα δούμε το πράσινο ταξίδι να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο.

Και όταν πρόκειται για υψηλού επιπέδου και πολυτελείς εμπειρίες, τα μηδενικά απόβλητα και η ουδετερότητα σε άνθρακα θα αποτελέσουν τα πρότυπα της τουριστικής βιομηχανίας.

Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, καθώς και το ενδιαφέρον των καταναλωτών σχετικά με το περιβάλλον, η πολυτέλεια δε θα είναι απαραιτήτως συνώνυμο της σπατάλης.

Με την ευκαιρία, ανακαλύψτε την Βόρεια Ιρλανδία και όσα αξίζει να κάνετε σε ένα διαφορετικό προορισμό!

Το ταξίδι σε μη τουριστικά μέρη θα γίνει το νέο Παρίσι

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του κόσμου εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν σε πλατφόρμες όπως το Instagram, π.χ. το εξωτικό Μπαλί, θα υπάρξει μεγάλη άνοδος σε λιγότερο τουριστικά μέρη.

Το κίνητρο είναι να αποφύγουν τα πλήθη αλλά και τις υψηλές τιμές. Έτσι οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να βλέπουν τα οφέλη της επίσκεψης σε προορισμούς που δεν είναι και τόσο γνωστοί. Και οι αριθμοί συμφωνούν με αυτό.

Διαβάστε ακόμα:  Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» με την αρχοντική ομορφιά και την ασύγκριτη θέα

Σύμφωνα με το Booking.com, το 54% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο θέλουν να συμβάλουν στη μείωση του υπερβολικού τουρισμού. Επίσης το 51% ενδιαφέρεται να επισκεφτεί προορισμούς λιγότερο γνωστούς αντί για τους πιο δημοφιλείς. Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες είναι πιθανότερο να ανακαλύψουν νέους προορισμούς τη χρονιά αυτή.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για “νέους” τρόπους μεταφοράς

Μπορείτε να το πείτε και το “φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ”. Ενώ η κατακραυγή για τους ρύπους των αεροπορικών ταξιδιών αυξάνεται, οι καταναλωτές αναζητούν περισσότερους και διαφορετικούς τρόπους να ταξιδεύουν.

Στην Ευρώπη οι πτήσεις εσωτερικού έχουν μειωθεί σημαντικά από την πλευρά του κόσμου με σκοπό να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Η Γαλλία, μάλιστα, έχει προτείνει να υπάρχει όριο στις πτήσεις εσωτερικού. Σύμφωνα με το Booking.com, περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν περισσότερη ώρα αν ταξιδεύουν με ένα μέσο.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Θα υπάρξει μια αύξηση σε παλαιότερους και πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς, όπως το τραίνο ή το καράβι.

Οι διακοπές που βασίζονται στην κίνηση ήρθαν για να μείνουν

Είτε μιλάμε για περιπάτους σε παραλιακά μέρη είτε για πεζοπορία σε μονοπάτια μέσα στη φύση, είτε για βόλτες με ποδήλατο σε γραφικές πόλεις, τα ταξίδια που βασίζονται στην κίνηση και την άθληση είναι μια μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια.

Και οι αριθμοί συμφωνούν για τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις που διαμορφώνονται! Σύμφωνα με το βρετανικό σάιτ για διακοπές με το ποδήλατο Saddle Skeddaddle, υπήρξε άνοδος 140% στις κρατήσεις με διακοπές με ποδήλατο από τη Βόρεια Αμερική την περίοδο 2014-2018.

Με την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού, οι επιλογές για τους ταξιδιώτες είναι περισσότερες από ποτέ. Σκεφτείτε μόνο διακοπές με το ποδήλατο και το καράβι στην Κροατία και ξεναγήσεις κολύμβησης και καταδύσεων στις Μαλδίβες. Επομένως, αν θέλετε οι διακοπές σας μέσα στο 2020 να περιέχουν και λίγο… ιδρώτα, τότε είστε σε καλό δρόμο!

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ