Aurora borealis over Hamnoy in Norway

Διαδρομές πεζοπορίας, ​​κατασκήνωση και νέα τρένα: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι βιώσιμοι προορισμοί της Ευρώπης για το 2024.

Η κατηγορία “βιώσιμα” αναγνωρίζει μέρη που εστιάζουν στον υπεύθυνο τουρισμό και σε φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές. Πέντε προορισμοί στην Ευρώπη συγκαταλέγονται στα δέκα κορυφαία αειφόρα μέρη για να ταξιδέψετε το 2024, σύμφωνα με το Lonely Planet.

Οι ειδικοί ταξιδιού δημοσίευσαν τις κορυφαίες επιλογές τους για το πού να πάτε στον κόσμο φέτος. Η κατάταξη χωρίζεται στις κατηγορίες χωρών, περιοχών, πόλεων, βιώσιμων και αξιών.

Η κατηγορία βιώσιμων θέσεων επικεντρώνεται στον υπεύθυνο τουρισμό και σε φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές.

Από την Ισπανία μέχρι την αγροτική Ουαλία, αυτοί είναι οι κορυφαίοι βιώσιμοι προορισμοί στην Ευρώπη.

Ισπανία για τα πάρκα και τους ποδηλατόδρομους

Η Ισπανία είναι ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο. Αλλά η ηλιόλουστη χώρα εργάζεται σκληρά για να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκέπτονται εκτός εποχής και να προωθούν παραγνωρισμένους προορισμούς.

Επενδύει επίσης σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δικτύων ποδηλάτων, της μετάβασης σε ηλεκτρικά λεωφορεία και της έναρξης νέων δρομολογίων τρένων.

Η Βαλένθια , στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024 χάρη σε βιώσιμες πρωτοβουλίες, όπως ο καθορισμός νέων περιαστικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η πεζοδρόμηση 30.000 m2 δημόσιου χώρου και η βελτίωση των συνδέσεων τρένων υψηλής ταχύτητας με άλλες πόλεις.

Αν την επισκεφτείτε, φροντίστε να κάνετε μια βόλτα γύρω από το Jardín del Turia, ένα πάρκο χωρίς κίνηση που δημιουργήθηκε από την κοίτη του ποταμού Turia μήκους 9 χιλιομέτρων. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο ή να συμμετάσχετε σε μια περιήγηση με ποδήλατο και ξεναγό.

Valencia – Puente de las Flores Bridge

Γροιλανδία για περιπέτειες χαμηλού αντίκτυπου στον πάγο

Η Γροιλανδία προσελκύει εδώ και καιρό περίεργους και ατρόμητους ταξιδιώτες στα τεράστια στρώματα πάγου και στα τοπία της τούνδρας.

Το τουριστικό συμβούλιο της χώρας, “Visit Greenland”, εργάζεται για να μετριάσει τα προβλήματα ενός αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της συντήρησης και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και τη ρύθμιση των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η Γροιλανδία είναι ένας πρωταρχικός προορισμός για τον εντοπισμό του Βόρειου Σέλας και η χώρα θα δει μια «αύξηση στις θεάσεις σέλας καθώς ο ήλιος θα φτάσει στο μέγιστο της δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια», γράφει το Lonely Planet.

Για μια περιπέτεια χαμηλού αντίκτυπου, η ταξιδιωτική ιστοσελίδα προτείνει ένα διήμερο κάμπινγκ στο δεύτερο μεγαλύτερο στρώμα πάγου στον κόσμο που ξεκινά από το Kangerlussuaq, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο.

Ουαλία για άγριους περιπάτους στη φύση

Η Ουαλία, μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που νομοθετεί για τη βιωσιμότητα, μπήκε στη λίστα χάρη στο ανανεωμένο σιδηροδρομικό της δίκτυο.

Το Lonely Planet επαινεί την επέκταση της χώρας για την αύξηση των «φιλικών για τον πλανήτη δυνατοτήτων εξερεύνησης της άγριας, υπέροχης δύσης του έθνους».

Το απομακρυσμένο Εθνικό Πάρκο Pembrokeshire γίνεται πιο προσβάσιμο χάρη στους νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις αυξημένες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για την κύρια σιδηροδρομική γραμμή της Νότιας Ουαλίας στις αρχές του 2025.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μια γεύση από το “φαγητό του μέλλοντος” στο ερευνητικό κέντρο και φυσικό καταφύγιο Dr Beynon’s Bug Farm κοντά στο St Davids, ή και αν είστε κάπως… τολμηροί να φάτε στο Grub Kitchen το πρώτο καφέ με βρώσιμα έντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο φιλοξενείται στο Dr Beynon’s Bug Farm. Εδώ, μπορείτε να μάθετε για τα βιώσιμα τρόφιμα και στη συνέχεια να τσιμπήσετε ένα μπισκότο κρίκετ αν τολμάτε!

Πορτογαλία για πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων

Για ένα επικό προσκύνημα στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, οι περιπατητές μπορούν να ξεκινήσουν από την Πορτογαλία και να επεκτείνουν το ταξίδι τους στο μονοπάτι στα 620 χιλιόμετρα.

Η Πορτογαλική Οδός (Caminho Português de Santiago) είναι ένα γραφικό ταξίδι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Η διαδρομή ξεκινά από τη Λισαβόνα και περνάει από ρωμανικές εκκλησίες, γραφικά ποτάμια και αρχαία χωριά.

Μπορείτε να «περάσετε τη νύχτα σε τοπικά άλμπεργκ, να δειπνήσετε σε παραδοσιακά εστιατόρια και να περιηγηθείτε σε μικρές πόλεις που έχουν μικρό πλέον πληθυσμό καθώς οι κάτοικοί τους συρρέουν στις μεγάλες πόλεις», λέει ο Lonely Planet.

Paisagem do Caminho Português da Costa

Η Βαλτική για τη διαλογιστική κίνηση στη φύση

Στα έθνη της Βαλτικής , θα βρείτε «μονοπάτια που περιλαμβάνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγαλύτερη πρακτική διαλογισμού της Ευρώπης», σύμφωνα με το Lonely Planet.

Οι ειδικοί στα ταξίδια συνιστούν να επισκεφθείτε τους αμμόλοφους, τα ποτάμια και τις λίμνες της περιοχής σε ένα ταξίδι προς την «ανακάλυψη του εσωτερικού σας εαυτού».

Κατευθυνθείτε προς την Εσθονία για αυστηρά τοπία, τη Λιθουανία για την ψιλή άμμο του Curonian Spit και τη Λετονία για τη δασώδη κοιλάδα του ποταμού Gauja, ιδανική το φθινόπωρο.

Museun Estonian

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ