Υπάρχουν κάποια τρόφιμα και ποτά που δεν τα βρίσκεις σε κάποιες χώρες ακόμη κι εάν είναι πολύ γνωστά, επειδή έχει απαγορευθεί η πώλησή τους.

ΧΑΒΙΑΡΙ

Οι ΗΠΑ θεώρησαν παράνομη την εισαγωγή του χαβιαριού beluga όταν οι διεθνείς παραγωγοί δεν τους ενημέρωσαν λεπτομερώς σχετικά με τους τρόπους διατήρησης του ψαριού. Η απαγόρευση εισαγωγής υιοθετήθηκε καθώς το ψάρι από το οποίο προέρχεται το συγκεκριμένο χαβιάρι θεωρείται διεθνώς είδος προς εξαφάνιση. Ωστόσο, μπορείτε να το βρείτε στην Αγ. Πετρούπολη, στη Ρωσία.

ΣΟΛΟΜΟΣ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν την εισαγωγή σολομού ιχθυοτροφείου καθώς τα ψάρια αυτά τρέφονται με μη φυσική διατροφή η οποία αποτελείται από σπόρους καθώς και αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα. Η διατροφή αυτή κάνει το κρέας τους γκριζωπό και έτσι στη συνέχεια τρέφονται με πετροχημικά τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για ανθρώπινη κατανάλωση για να πάρουν το γνωστό χρώμα του άγριου σολομού.

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑ

Κάποιες χώρες έχουν νομοθεσία η οποία απαγορεύει πλήρως ή μερικώς όλες τις γενετικά τροποποιημένες τροφές εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην υγεία των πολιτών. Στην Ευρώπη τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν σχετική σήμανση ενώ η εισαγωγή της γενετικά τροποποιημένης παπάγιας απαγορεύεται εντελώς.

Το μεγαλύτερο αβοκάντο του κόσμου στην Αυστραλία

ΣΑΜΟΖΑΣ

Το παραδοσιακό αυτό πιάτο το οποίο συνηθίζεται σε όλη την Ινδία και στο τόξο της Αφρικής, απαγορεύεται στην Σομαλία επειδή θεωρείται πολύ Χριστιανικό. Η ισλαμιστική ομάδα al-Shabaab πιστεύει ότι το τριγωνικό του σχήμα προκαλεί καθώς θυμίζει την Αγία Τριάδα.

ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ

Παρόλο που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης το μη παστεριωμένο γάλα καταναλώνεται ευρέως, σε άλλες χώρες του κόσμου απαγορεύεται λόγω φόβου εξάπλωσης διαφόρων μολύνσεων και ασθενειών.

ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΑΠΟ ΖΕΛΕ

Tα γλυκά από ζελέ που περιέχουν μια υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα που ονομάζεται konjac απαγορεύονται στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εάν η καραμέλα ή το γλυκό δεν περιέχει την ίνα αυτή τότε η πώλησή τους επιτρέπεται. Ο βασικός λόγος που απαγορεύονται είναι επειδή μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε μικρά παιδιά.

ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΡΑΚΤΟΠΑΜΙΝΗ

Το κρέας που περιέχει το συνθετικό πρόσθετο ρακτοπαμίνη έχει απαγορευτεί σε περίπου 160 χώρες συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κίνας. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να αυξάνει τη μυϊκή μάζα του ζώου κι εάν καταναλωθεί από ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, αυπνία, πονοκεφάλους και σπασμούς. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται ακόμη σε πάνω από το 45% των χοίρων, το 30% των βοοειδών, ακόμη και στις γαλοπούλες.

ΦΟΥΑΓΚΡΑ

Το όνομα του σημαίνει στα γαλλικά “παχύ συκώτι” και περί αυτού πρόκειται. Η πάπια ή η χήνα υποχρεώνονται με τη βία να φάνε τεράστιες ποσότητες τροφής με ένα μεταλλικό σωλήνα που τους τοποθετούν στο λαιμό. Αυτό γίνεται μέχρι να αναπτύξει το ζώο μια πάθηση η οποία προκαλεί τη μεγέθυνση του συκωτιού μέχρι και 10 φορές από το αρχικό του μέγεθος. Περίπου 14 χώρες στον κόσμο έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή του καθώς θεωρούν απαράδεκτη τη βία που ασκείται στο ζώο.

11 μέρη για να επισκεφτείς αν είσαι introvert

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

Παρά το γεγονός ότι το αρσενικό θεωρείται δηλητήριο παρόλα αυτά δίνεται στα κοτόπουλα για να γίνει το κρέας τους ροζ και να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα κοτόπουλα αυτά έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη αλλά επιτρέπονται στις ΗΠΑ μετά από απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας.

ΩΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Παρόλο που γενικώς στις ΗΠΑ δεν απαγορεύονται, στην Καλιφόρνια απαγορεύεται να πωλούνται ωμά αμύγδαλα εξαιτίας της σαλμονέλας η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρετό, διάρροια και στομαχικούς πόνους.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Υπάρχουν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ όπως το γιαούρτι ή το γάλα τα οποία περιέχουν συνθετικές αυξητικές ορμόνες, όπως τις rBGH & rBST που έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο και έχει απαγορευτεί να προστίθενται στα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στο Ισραήλ και στη Νέα Ζηλανδία.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων που περιέχουν κόκκινες, κίτρινες ή μπλε χρωστικές ουσίες όπως το Jell-O ή το Mac & Cheese της Kraft . Στις ΗΠΑ πάντως κυκλοφορούν ελεύθερα.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Το BHA (βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη) και το BHT (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο) είναι κοινά συντηρητικά που βρίσκονται στα δημητριακά, στις ποικιλίες ξηρών καρπών, στις τσίχλες και στα προϊόντα επάλειψης. Το BHA μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και υπερκινητικότητα και γί’ αυτό το λόγο έχει απαγορευτεί σε χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. Η Αγγλία απαγορεύει τη χρήση BHA στις παιδικές τροφές.

ΤΣΙΧΛΕΣ

H κυβέρνηση της Σιγκαπούρης κατάφερε να καθαρίσει σημαντικά τους δρόμους αποφασίζοντας να απαγορεύσει τις τσίχλες. Η απαγόρευση ξεκίνησε το 1992 και το 2004 υιοθετήθηκε και η απαγόρευση των εισαγωγών. Η μόνη εξαίρεση αφορά στις τσίχλες με συνταγή γιατρού!

ΨΩΜΙ

Η ζύμη για τα έτοιμα ψωμάκια για μπέργκερ ή χοτ-ντογκ συχνά περιέχει πάρα πολλά πρόσθετα όπως είναι το βρωμιούχο κάλιο το οποίο έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για μια σειρά από ασθένειες όπως βλάβες στο ήπαρ και στο νευρικό σύστημα, προβλήματα με τον θυρεοειδή και καρκίνο. Η χρήση του απαγορεύεται στην Ευρώπη, στην Κίνα, στον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες.

ΑΨΕΝΤΙ

Το εξαιρετικά αυτό δυνατό οινοπνευματώδες ποτό προέρχεται από την απόσταξη διαφόρων φυτών, όπως των ανθών και των φύλλων του είδους Αρτεμισία το αψίνθιο, γλυκανίσου, μαράθου και άλλων βοτάνων και πρωτοεμφανίστηκε το 1797. Πιστεύεται ότι το αψέντι ενισχύει την δημιουργικότητα αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και επιθετική συμπεριφορά. Στη Γαλλία, από όπου προήλθε, είχε απαγορευθεί για περισσότερα από 100 χρόνια πριν επιτραπεί πάλι η παρασκευή και κατανάλωσή του το 2011. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να απαγορεύεται στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Τα χορτοφαγικά γεύματα απαγορεύονται στα γαλλικά σχολεία καθώς το υπουργείο υγείας πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τις πρωτεϊνες που έχουν ανάγκη από μη χορτοφαγικές πηγές. Η επιλογή της χορτοφαγικής διατροφής δεν υπάρχει στα σχολεία και μάλλον δεν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον.

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ

Το olestra είναι ένα συνθετικό υποκατάστατο λίπους με μηδέν θερμίδες το οποίο χρησιμοποιείται στα πατατάκια χωρίς λιπαρά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πεπτικές διαταραχές καθώς και αύξηση βάρους σε ποντίκια σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Χώρες όπως η Αγγλία και ο Καναδάς το έχουν απαγορεύσει καθώς και όλα τα τρόφιμα που το περιέχουν.

19 must see της Ασίας για να ταξιδέψεις (μέρος Α)

ΤΑ ΑΥΓΑ KINDER

Ο λόγος που τα δημοφιλή αυτά σοκολατάκια έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ δεν είναι επειδή το παιχνίδι που περιέχουν θεωρείται επικίνδυνο. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αποδέχεται την ύπαρξη μη φαγώσιμου αντικειμένου μέσα σε φαγώσιμο είδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ