Αυτή τη φορά δεν κατατάξαμε τις παραλίες με βάση τον τύπο τους (άμμο ή βότσαλα), ούτε με γνώμονα το στυλ σας (εναλλακτικό ή κοσμοπολίτικο), αλλά τις τοποθετήσαμε με σειρά αύξουσα χιλιομετρική, έχοντας ως σημείο αφετηρίας και άξονα αναφοράς την πόλη της Ζακύνθου.

Αργάσι – 4 χλμ. νότια

Μεγάλη σε μήκος παραλία με πολλές μικρότερες να σχηματίζονται σε κολπίσκους. Βρίσκεται στον ομώνυμο κοσμικό οικισμό, με τις αξιόλογες τουριστικές υποδομές.

Τσιλιβί – 6 χλμ. βόρεια

Μεγάλη σε μήκος παραλία, με λεπτή άμμο και ρηχή θάλασσα. Πολύ κοντά στο χωριό Πλάνο, με την ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, αποτελεί πόλο έλξης για οικογενειακές διακοπές.

tsilivi_beach

Καλαμάκι – 7 χλμ. νότια
Γαλήνια αμμουδιά με ψηλά βράχια, ρηχά και ζεστά νερά, που καλύπτεται από αμμόλοφους (ή αμμοκούλουμους, όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι). Είναι για όσους δεν αντέχουν την πολυκοσμία του Λαγανά, αν και βρίσκεται στην προέκταση του κόλπου του. Στο αριστερό κομμάτι μπορείτε να φωτογραφίσετε και τους εντυπωσιακούς βραχώδεις Γυψόλιθους!

Πόρτο Ρώμα – 11 χλμ. νότια
Από τις πιο δημοφιλείς πλαζ στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού, με βλάστηση που ακουμπάει σχεδόν μέχρι το κύμα. Φέτος θα την αντικρίσετε αλλαγμένη, καθώς δημιουργήθηκαν δυο επίπεδα αμμουδιάς, αλλά εξακολουθεί να είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Το λιμανάκι της φιλοξενεί τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας και των ιδιοκτητών μικρών σκαφών, ενώ το ομώνυμο εστιατόριο και μερικά ενοικιαζόμενα studios προτιμώνται από πολλούς ταξιδιώτες.

porto_roma 021

Λαγανάς – 11 χλμ. ΝΑ

Η πιο λαοφιλής παραλία στη Ζάκυνθο είναι η 9 χλμ.αμμουδιά του Λαγανά. Απλώνεται στο νότιο τμήμα του νησιού, είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας σε μήκος και ο βαθμός της απήχησής της στον κόσμο καθορίζεται από το γεγονός της συχνής εμφάνισης της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta. Από εδώ ξεκινούν ημερήσιες εκδρομές-κρουαζιέρες με ενδιάμεσες στάσεις στις θαλάσσιες σπηλιές και τελικό προορισμό το Μαραθονήσι (όπου μπορείτε να ξεδιψάσετε ή να φάτε από τις γραφικές πλωτές καντίνες), του οποίου το σχήμα απ’ όποια μεριά κι αν το δείτε μοιάζει με γιγάντια χελώνα! Στον κόλπο του Λαγανά θα συναντήσετε άλλα δύο νησάκια, το Πελούζο (με τα ερείπια ενός μοναστηριού) και το Cameo. Το τελευταίο ενίοτε αναφέρεται λανθασμένα ως του Αγίου Σώστη (που είναι η αντικριστή του όχθη με την οποία συνδέεται μέσω μιας ξύλινης αποβάθρας), ενώ μόλις το προσεγγίσετε με το καραβάκι, θα εντυπωσιαστείτε από τα λευκά πανιά που έχουν κρεμάσει στις δυο άκρες του. Πληθώρα καταστημάτων, ευρεία γκάμα εστιατορίων με κουζίνες όλων των εθνικοτήτων, ποικιλία θαλάσσιων αθλημάτων σε συνδυασμό με την έντονη νυχτερινή ζωή και τον περιφερειακό ποδηλατόδρομο, καθιστούν τον Λαγανά τον απόλυτο καλοκαιρινό παραθεριστικό οικισμό.

laganas 015

Πόρτο Ζόρο – 15 χλμ. νότια

Απίστευτης ομορφιάς αμμουδιά στην κατάφυτη περιοχή του Βασιλικού. Βρίσκεται σε φυσικά προικισμένη τοποθεσία, με εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς στη δεξιά του πλευρά. Εάν προχωρήσετε λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, θα συναντήσετε τη ρηχή παραλία Μπανάνα, στην αμμουδιά της οποίας φυτρώνουν οι σπάνιοι λευκοί κρίνοι θαλάσσης, δίνοντας μια νότα εξωτική στο τοπίο.

porto_zorro 012

Άγιος Νικόλαος (Βασιλικός) – 17χλμ. νότια

Ειδυλλιακή αμμουδιά σε έναν από τους κολπίσκους που βρίσκονται διάσπαρτοι κατά μήκος των ακτών της περιοχής του Βασιλικού, στο ΝΑ τμήμα του νησιού.

AgNikolaos 011

Κερί – 17 χλμ. ΝΔ

Από την αρχαιότητα ξακουστή για τις πηγές πισσασφάλτου -με σαφείς μάλιστα αναφορές από Ηρόδοτο και Πλίνιο-, σήμερα είναι γνωστή λόγω της άτυπης «λίμνης» της, που αποτελεί τον μοναδικό υδροβιότοπο του νησιού. Από εδώ ξεκινούν καραβάκια για Ναυάγιο, Μαραθονήσι, Γαλάζιες Σπηλιές αλλά και τις περίφημες Καμάρες του Μαραθιά. Θα αντικρίσετε αληθινές βραχώδεις καμάρες, μέσα από τις οποίες περνάνε τα εκδρομικά πλοιάρια. Φτάνοντας εκεί, η παραλία του Μαραθιά με το βότσαλο και το αβαθές των νερών της θα σας γοητεύσει. Υπάρχει τέλος και εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης μέσω των πεζοπορικών διαδρομών.

keri 011

Αλυκές – 18 χλμ. ΒΔ

Από τις γνωστές αμμουδιές της Ζακύνθου, χρωστά το όνομά της στις αλυκές αλατιού που παλαιότερα αποτελούσαν την οικονομική βάση της περιοχής. Ξεχωριστό φωτογραφικό στιγμιότυπο το γεφυράκι του 18ου αιώνα, το ετερολογικό «πεντοφάναρο» με τις έξι καμάρες στην έξοδο του οικισμού.

alykes 003

Γέρακας – 18 χλμ. νότια

Στο απώτερο άκρο του χέρσου νότου εκτείνεται η ευρύχωρη παραλία του Γέρακα με τη λεπτή άμμο. Η τουριστική ανάπτυξη είναι υποτυπώδης, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της διάσημης χελώνας και ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στην ανοικοδόμηση.

gerakas 001

Δάφνη – 18 χλμ. νότια

Παραλία με αμμουδιά και ελάχιστες ομπρέλες (τοποθετημένες από ειδικούς, καθώς ανήκει στη ζώνη Α΄ προστασίας), ενώ είναι γεμάτη κέδρους και αλμυρικία. Προσβάσιμη μετά από έναν βατό χωματόδρομο 3 χλμ., που καταλήγει σε ένα πλάτωμα για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας.
Ξύγκια – 20 χλμ. βόρεια

Μικρή παραλία με βότσαλο, η οποία γεμίζει ασφυκτικά τους θερινούς μήνες και είναι γνωστή για τη θειούχο πηγή που υπάρχει σε κοντινή σπηλιά. Λέγεται πως λόγω του ιαματικού της πηγής, το κολύμπι είναι θεραπευτικό σε περιπτώσεις αρθριτικών και ρευματισμών. Αν κατέβετε μέχρι εκεί και δεν βρείτε σπιθαμή για την πετσέτα σας, περπατήστε από τη θάλασσα, δίπλα στο βράχο που κρύβει μια μεγαλύτερη παραλία με χοντρό βότσαλο και φυσική σκιά από τα βράχια.

xygia 007

Πόρτο Βρώμη – 22 χλμ. ΒΔ

Ο κλειστός του όρμος ενδείκνυται για ενοικίαση ποδηλάτων θαλάσσης, κανό και βαρκών για την εξερεύνηση των παρθένων σπηλαιών που την περιβάλλουν. Απαραίτητα εφόδια αντιηλιακό και νερό.

Μακρύς Γυαλός – 25 χλμ. βόρεια

Βοτσαλωτός κόλπος με κρυστάλλινα νερά στην περιοχή των Βολιμών.

makry_gialos 003

Πόρτο Λιμνιώνας – 25 χλμ. ΒΔ

Αγαπημένη των Ιταλών από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ έχει ξεκινήσει ένα κύμα αναζήτησης και προτίμησης και από Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Το απόκρημνο των βράχων απ’ όπου μπορείτε να κάνετε βουτιές ή να απλώσετε την πετσέτα σας για ηλιοθεραπεία, το καθιστά μια διαφορετική εμπειρία. Πολύ κοντά στα βράχια δεν αντέχουν να κολυμπήσουν ούτε πιο τολμηροί, καθώς το παγωμένο των νερών προέρχεται από τις πηγές του βουνού. Στα αριστερά αυτού του κόλπου, είτε κολυμπώντας, είτε περνώντας με τα πόδια πάνω από το βράχο, θα βρεθείτε στον ψαγμένο ορμίσκο της Αγίας Κυριακής, ενώ αν μπορέσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας, θα βγείτε μέσω ενός περάσματος σε μια σπηλαιώδη λίμνη με άνοιγμα! Το τιρκουάζ των νερών και η άγρια ομορφιά των βράχων αποτυπώνεται καλύτερα από την ομώνυμη της περιοχής ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

porto_limionas 016

Άγιος Νικόλαος (Βολίμες) – 30 χλμ. βόρεια

Κολυμπήστε στα βαθιά νερά του γραφικού κόλπου του Αγίου Νικόλαου, στο ορεινό τμήμα των Βολιμών. Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το ομώνυμο ακατοίκητο νησάκι, ενώ στο μυχό του υπάρχουν πάντα ελλιμενισμένα ιστιοπλοϊκά, ψαρόβαρκες και καραβάκια που φεύγουν για τις Γαλάζιες Σπηλιές, το Ναυάγιο αλλά και σε καθημερινά δρομολόγια για Κεφαλονιά.

AgNikolaos 020

Ναυάγιο – 34 χλμ. ΒΔ

Από τις πλέον φωτογραφημένες παραλίες όχι μόνο της Ζακύνθου και της Ελλάδας, αλλά του κόσμου. Εντοπίζεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πλησίον του οικισμού της Αναφωνήτριας. Άμμος λευκή, νερά εξαίσιας χρωματικής παλέτας, που ξεκινά από το απόλυτο λευκό και σταδιακά χρωματίζεται στο απαλό γαλάζιο, για να μεταμορφωθεί σε φλούο τιρκουάζ, καταλήγοντας σε μπλε ελεκτρίκ. Μαγεύει τους πάντες και εξάπτει την φαντασία τους, λόγω του ναυαγίου που έλαβε χώρα ανοιχτά του πελάγους το 1983. Ένα τσιγαράδικο ονόματι «Παναγιώτης» μετέφερε από την Τουρκία λαθραίο εμπόρευμα, όταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες το βύθισαν και το κύμα το ξέβρασε σε τούτη την παραλία. Οι ντόπιοι σαν χθες θυμούνται μια θάλασσα γεμάτη κούτες από τσιγάρα να επιπλέουν στην επιφάνειά της. Μόνο διά θαλάσσης μπορείτε να προσεγγίσετε την ακρογιαλιά (καραβάκια αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι της Ζακύνθου, του Αγίου Νικολάου στις Βολίμες, εντούτοις η πλησιέστερη διαδρομή είναι από το Πόρτο Βρώμη, μόλις μισή ώρα). Αλλά εάν θέλετε και εσείς να έχετε στο άλμπουμ σας τη διάσημη φωτογραφία των καρτποστάλ, πρέπει να πάτε οδικώς μέχρι την εξέδρα που είναι τοποθετημένη άνωθέν του.

nauagio

Γαλάζιες Σπηλιές – 35 χλμ. βόρεια

Στο βορειότερο άκρο του νησιού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Άσπρος Βράχος» του ακρωτηρίου Σκινάρι, βρίσκονται οι ξακουστές Γαλάζιες Σπηλιές, ονομασία εμπνευσμένη από την ίδια τους την ιδιότητα: οτιδήποτε τοποθετηθεί στο βυθό τους εκπέμπει ένα έντονο-φλούο γαλάζιο χρώμα. Η μεγαλύτερη των θαλάσσιων κοιλωμάτων έχει ονομαστεί Κυανούν Σπήλαιο και η είσοδός του ανακαλύφθηκε το 1897. Σήμερα οι σπηλιές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα και το γειτονικό λιμανάκι του Αγ. Νικόλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ